.

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

ΕΚΕΙ ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΓΡΑΜΜΑΤΗ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ !!!



Μόλις το 43% των ανδρών και των γυναικών στην Ελλάδα είναι οικονομικά εγγράμματοι



Τo Marie Claire Power Trip έγινε την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου στο Grecotel Cape Sounio, με γυναίκες από τον χώρο της πολιτικής, των επιστημών, της τεχνολογίας, των MME, των τεχνών και του πολιτισμού να ενώνουν τις φωνές τους, συζητώντας για τις καινοτομίες, τα επιτεύγματα των γυναικών, τις νέες ευκαιρίες και τις διεκδικήσεις των γυναικείων κινημάτων στον 21ο αιώνα.

Η Μαριάννα Σκυλακάκη, Οικονομολόγος και Εκδότρια της ΑΘΗΝΕΑΣ, η Μαρία Δημοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Βιωσιμότητας στην Παπαστράτος, και η Στέλλα Κάσδαγλη, δημοσιογράφος, Συνιδρύτρια του Women on Top, παρουσίασαν την έρευνα «Χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός των γυναικών στην Ελλάδα» και μας έβαλαν σε μεγάλες σκέψεις αναφορικά με τις γνώσεις, την απασχόληση και τις οικονομικές διεκδικήσεις μας.

Η κα. Σκυλακάκη εξήγησε πως ο οικονομικός αλφαβητισμός σχετίζεται με τις γνώσεις και τις δεξιότητες μας πάνω στα οικονομικά, με το πώς διαχειριζόμαστε τα χρήματα και πώς μας κάνει να αισθανόμαστε αυτή η ενασχόληση και, τέλος, με την αυτοπεποίθηση με την οποία προσεγγίζουμε και μιλάμε ή δεν μιλάμε για αυτά τα ζητήματα.

«Στην Ελλάδα μόλις το 43% των γυναικών και των ανδρών είναι οικονομικά εγγράμματοι. Είμαστε αρκετά πίσω σε αυτόν τον τομέα», τόνισε η Στέλλα Κάσδαγλη, με την κα. Δημοπούλου να σημειώνει πως οι γυναίκες συνειδητά απέχουν από τα οικονομικά ζητήματα, επειδή τα βρίσκουν βαρετά, τους προκαλούν άγχος και δυσφορία. Μάλιστα, 1 στα 2 άτομα που πήραν μέρος στην έρευνα νιώθουν άγχος όταν πρέπει να ασχοληθούν με χρηματοοικονομικά ζητήματα και να συζητήσουν γι’ αυτά.

Αυτός ο οικονομικός αναλφαβητισμός, η μειωμένη τριβή με τα οικονομικά, διευρύνει το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, αφού όσες νιώθουν άβολα να μιλήσουν για οικονομικά ή αγχώνονται επειδή δεν γνωρίζουν πολλά πάνω στο ζήτημα δεν διαπραγματεύονται σωστά τον μισθό και τις υποχρεώσεις στην εργασία τους, εξήγησαν οι ομιλήτριες.

«Η μέση γυναίκα έχει διαφορά 20 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τους άνδρες στη διαπραγμάτευση του μισθού. Και αυτό είναι ζήτημα αυτοπεποίθησης», τόνισε η κα. Δημοπούλου.

Πώς μπορεί να υπάρξει αλλαγή

Όσο για το πώς μπορεί αυτό να αλλάξει, η κα. Σκυλακάκη είπε: «Η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινάει πολύ νωρίς. Από το νηπιαγωγείο, ακόμα, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες. Να προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ηλικίας, να μαθαίνουμε από μικροί όλοι για τον ανατοκισμό, για την οικονομική ασφάλεια. Να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα που θα αγκαλιάζει κάθε βαθμίδα». Η κα. Δημοπούλου συμπλήρωσε πως μεγάλη είναι και η ευθύνη των εταιρειών, οι οποίες πρέπει να εφαρμόζουν πολιτικές δια βίου μάθησης πάνω στο ζήτημα, αλλά και η ατομική ευθύνη. «Να προσπαθήσουμε και μόνες. Η τριβή θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να διεκδικήσουμε όσα δικαιούμαστε».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates