.

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

BLOOMBERG: Η ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΒΡΟΧΗ ΛΟΥΚΕΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ !!!

 



Επτά εταιρείες έχουν διακόψει τη λειτουργία τους από την αρχή της χρονιάς


Το ράλι στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου προκάλεσε «μπλακ άουτ» σε δύο παρόχους ενέργειας στη Βρετανία, αναγκάζοντάς τους να βάλουν λουκέτο και να προστεθούν στη λίστα με τις εταιρείες που διέκοψαν τη λειτουργία τους υπό το βάρος των ανατιμήσεων. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, οι εταιρείες αυτές μετρούν πάνω από 500.000 πελάτες και είναι και τα τελευταία θύματα σειράς εταιρειών που έβαλαν λουκέτο, εν μέσω μιας περιόδου εκρηκτικών αυξήσεων στην ενέργεια σε ημερήσια βάση. Πάροχοι που δεν έχουν οχυρωθεί έναντι των μεταβολών που εμφανίζουν οι τιμές, μπορεί να καταλήξουν να πρέπει να αγοράσουν ενέργεια σε τιμές αρκετά πιο υψηλές σε σύγκριση με αυτές που πωλούν. Το Bloomberg μιλάει για την Utility Point, η οποία μετράει 220.000 πελάτες, αλλά και για την People’s Energy, η οποία προσφέρει υπηρεσίες σε περίπου 350.000 πελάτες.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η βρετανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας (Ofgem), οι δύο πάροχοι γνωστοποίησαν ότι θα διακόψουν τη λειτουργία τους. Για τους πελάτες των δύο εταιρειών, η ρυθμιστική αρχή της χώρας αναμένεται να ανακοινώσει νέους παρόχους ώστε αυτοί να εξυπηρετηθούν. Υπενθυμίζεται ότι υπό το βάρος των ανατιμήσεων και της αβεβαιότητας που αυτές προκαλούν, η Pfp Energy αλλά και η Moneyplus Energy με συνολικά 94.000 πελάτες έβαλαν επίσης λουκέτο την περασμένη εβδομάδα. «Εάν και η Ogfem θα στρέψει τους πελάτες σε νέους παρόχους, με την αύξηση των χρεώσεων αυτό θα δημιουργήσει δυσκολίες», ανέφερε στο Bloomberg η Αντι Πρέντεργκαστ από το συνδικάτο GBM Union. Από την 1η Οκτωβρίου αναμένεται αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος για 11 εκατομμύρια νοικοκυριά, αφού η ρυθμιστική αρχή αύξησε το όριο της τιμής χρέωσης των παρόχων στους πελάτες για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.

Ωστόσο, πέραν της επιβάρυνσης που θα έχουν τα νοικοκυριά, η αύξηση στους λογαριασμούς θα πιέσει σημαντικά τον πληθωρισμό στη Βρετανία, ο οποίος απροσδόκητα υπερέβη τον στόχο του 2% που είχε θέσει τους προηγούμενους μήνες η Τράπεζα της Αγγλίας. Οπως αναφέρουν στοιχεία του uSwitch, ορισμένοι μικρότεροι πάροχοι ενέργειας που δραστηριοποιούνται στη χώρα δυσκολεύονται σε μεγάλο βαθμό να αντιμετωπίσουν τις διαρκώς αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Μάλιστα, 7 πάροχοι έχουν διακόψει φέτος τη λειτουργία τους. «Η ανακοίνωση περί διακοπής λειτουργίας αντανακλά και τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν πολλά brand», αναφέρει στο πρακτορείο Bloomberg η Τζουστίνα Μίλτιενουτ, επικεφαλής του τομέα ενέργειας στην εταιρεία lobbying uSwitch. «Αρκετοί λειτουργούν ακόμη με πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους, ενώ πλήττονται δριμύτατα από τις διαρκείς επιπτώσεις των αυξήσεων στις τιμές χονδρικής». Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με στοιχεία της Citigroup, που δημοσιεύει το Bloomberg, οι χονδρικές τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου στην Ευρώπη μπορεί να οδηγήσουν σε μεσοσταθμική αύξηση 20% των λογαριασμών για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. «Το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα», ανέφεραν αναλυτές της Citi σε σημείωμά τους, την ώρα που αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, λαμβάνουν μέτρα ώστε να μη μετακυλιστεί το κόστος των ανατιμήσεων στους τελικούς καταναλωτές.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates