.

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

ΝΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ !!!




Γενικευμένο συναγερμό σε Ευρώπη και Αμερική τείνει να προκαλέσει η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου, που συμπαρασύρει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και ασκεί μεγάλες πιέσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά της Ευρώπης. 

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings προειδοποίησε ότι η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου ασκεί μεγάλες πιέσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες πολλών τομέων της ευρωπαϊκής οικονομίας, μεταξύ των οποίων και στον τομέα των παρόχων ενέργειας. Ηδη δύο βρετανικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, οι Avro Energy και Green, προστέθηκαν στον κατάλογο των παρόχων ενέργειας που έχουν πτωχεύσει μέσα στις τελευταίες εβδομάδες και πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης Μπόρις Τζόνσον προεξοφλούν νέες πτωχεύσεις εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου. 

Οπως άλλωστε τονίζει η Fitch, οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου ασκούν πιέσεις και στις βιομηχανίες παραγωγής λιπασμάτων, καθώς το φυσικό αέριο είναι αναγκαίο για την παραγωγή αμμωνίας. Οι πιέσεις στην παραγωγή λιπασμάτων έχει αναπόφευκτες επιπτώσεις στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Παράλληλα πλήττεται και ο κλάδος των βιομηχανιών καταναλωτικών αγαθών.

Ο εν λόγω οίκος τονίζει μάλιστα πως οι μικρότερες εταιρείες αυτών των κλάδων απειλούνται άμεσα και προσθέτει πως ήδη πολλές εταιρείες στη Βρετανία έχουν αναγκαστεί να ζητήσουν την αρωγή της κυβέρνησης Τζόνσον για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις προς τους πελάτες τους.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Telegraph, η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει ήδη πακέτο διάσωσης, καθώς πάνω από ένα εκατ. οικογένειες της Βρετανίας αντιμετωπίζουν δυσβάσταχτες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ενέργειας. Στην Ισπανία η κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε μέτρα στήριξης των μικρών παραγωγών ενέργειας.

Θορυβημένη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει διάφορα μέτρα με τα οποία θα μπορούσε να συνδράμει τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. ώστε να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος. Στα σχέδια της Κομισιόν αναφέρθηκε χθες η υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ισπανίας, Τερέσα Ριμπέρα, καθώς έχουν προηγηθεί οι ανησυχίες που εξέφρασαν στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης οι υπουργοί Ενέργειας πολλών χωρών-μελών.

Την ίδια στιγμή, η Αμερικανίδα υπουργός Ενέργειας, Τζένιφερ Γκράνχολμ, υποσχόταν να στηρίξει τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί από την ανεπάρκεια προσφοράς ενέργειας και τις υψηλές τιμές. Σημειωτέον ότι ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές αλλά και κυβερνητικοί αξιωματούχοι τείνουν να αποδώσουν το πρόβλημα της ανεπάρκειας φυσικού αερίου και τη συνεπακόλουθη εκτίναξη των τιμών στη στάση της Ρωσίας, που αντιπροσωπεύει το 40% των εισαγωγών ενέργειας στην Ευρώπη και από την αρχή του καλοκαιριού έχει μειώσει τις ροές προς τη Γηραιά Ηπειρο.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates