.

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ: ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΡΠΑΖΕΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΜΠΤΩΧΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ !!!

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΥΛΑΕΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΚΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για τους πολλούς Δανειολήπτες !!!



Τι μεταδίδει το mononews.gr


Θέμα ημερών είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων των οφειλετών που θα πτωχεύουν, με στόχο ο Φορέας να είναι έτοιμος στο τέλος του α΄ τριμήνου 2022.

Το Υπουργείο Οικονομικών θα προκηρύξει διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό με την διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου σύμφωνα με τον ν. 4413/2016, για σύναψη σύμβασης με αντικείμενο την παραχώρηση των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης του άρθρου 218 του ν. 4738/2020 σε νομικό πρόσωπο του ιδιωτικού δικαίου, προσκαλώντας τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς να υποβάλλουν Εκδήλωση Ενδιαφέροντος (Α’ Φάση του Διαγωνισμού), προκειμένου, όσοι από αυτούς επιλεγούν στην Α’ Φάση, να συμμετάσχουν στην συνέχεια της διαδικασίας του Διαγωνισμού.

Με βάση τα παραπάνω, εντός των ημερών αναμένεται καταρχάς η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους επενδυτές και θα ακολουθήσουν συζητήσεις με όσους εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Με την ολοκλήρωση των συζητήσεων θα προκηρυχθεί ο ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός. Όπως εκτιμούν τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, ο Φορέας θα μπορεί να λειτουργήσει μετά τη λήξη του α΄ εξαμήνου 2022.

Στον διαγωνισμό θα μπορούν να λάβουν μέρος ιδιωτικές εταιρείες ή σχήματα ιδιωτικών κεφαλαίων. Προβλέπεται, ωστόσο, η σύσταση και λειτουργία μόνο ενός ιδιωτικού φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης. Σε πρώτη φάση ο Φορέας δεν θα φέρει καμία κρατική εγγύηση ή στήριξη, άμεσα ή έμμεσα, αν και στον νόμο προβλέπεται η πιθανότητα τυχόν κρατικής εγγύησης, ύστερα από απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Με τον νέο πτωχευτικό νόμο να βρίσκεται σε ισχύ από την 1η Ιουνίου, η σύσταση του Φορέα θα έρθει να καλύψει το κενό προστασίας που υπάρχει σήμερα για τους οφειλέτες, οι οποίοι εάν δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τους. Σημειώνεται ότι αν και δειλά, οι πλειστηριασμοί έχουν ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου. Αν και μέχρι τη λειτουργία του Φορέα, οι τράπεζες θα καλύπτουν το κενό προστασίας αποδεχόμενες να μην ασκήσουν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά οφειλετών που αποδεικνύουν ότι είναι οικονομικά αδύναμοι, εντούτοις ο Φορέας θα αποτελεί εφεξής τη μοναδική και διαρκή ασπίδα προστασίας για τους ευάλωτους.

Όπως προβλέπει το άρθρο 218 του Νόμου για τη «Ρύθμιση οφειλών και παροχή 2ης ευκαιρίας», ο Φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων είναι ένας ιδιωτικός φορέας ο οποίος θα επιλεγεί από το κράτος κατόπιν δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού. Ο φορέας θα αγοράζει την πρώτη κατοικία του οφειλέτη και θα υποχρεούται να τη μισθώσει στον πολίτη για 12 έτη. Με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγονται οι εξώσεις, που θα επέρχονταν εάν αποκτούσε τρίτος το ακίνητο.

Ο φορέας, κατά τη διάρκεια της 12ετούς μίσθωσης και μέχρι τη λήξη αυτής, υποχρεούται να επαναπωλήσει την κατοικία στον πολίτη, εφόσον αυτός ανακάμψει οικονομικά και εφόσον είναι συνεπής ως προς την καταβολή του μισθώματος. Το Κράτος (ΟΠΕΚΑ) παρέχει μηνιαίο επίδομα ενοικίου στον πολίτη για να τον βοηθήσει να παραμείνει στην κατοικία. Ο οφειλέτης θα μπορεί να αποκτήσει το ακίνητό του και νωρίτερα της 12ετούς σύμβασης μίσθωσης, εφόσον πληρώσει τα μισθώματα μέχρι τη λήξη της 12ετίας και το ποσό επαναγοράς.

Σημειώνεται ότι ο Φορέας θα αποκτά την ιδιοκτησία του ακινήτου ακόμα και αν ο ευάλωτος οφειλέτης ήταν μόνο επικαρπωτής ή είχε την ψιλή κυριότητα. Σε αυτή την περίπτωση, οι υπόλοιποι επικαρπωτές ή συνιδιοκτήτες θα πρέπει να συμφωνήσουν στη μεταβίβαση.

Για τη μεταβίβαση και την αποπληρωμή των οφειλών, τον υπολογισμό του μηνιαίου μισθώματος και του τιμήματος επαναγοράς του ακινήτου, ο νόμος προβλέπει ότι θα λαμβάνεται υπόψη η εμπορική αξία και η εκτίμηση ειδικού ανεξάρτητου εκτιμητή. Αυτή η εκτίμηση θα λαμβάνεται υπόψη και στην περίπτωση που υπήρξε πλειστηριασμός και η τιμή ήταν μέχρι 15% υψηλότερη από την εκτίμηση του εμπειρογνώμονα.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates