.

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ 16,2% ΜΕ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΩΝ !!!

 


Του Γιώργου Βάμβουκα
Καθηγητής Οικονομικών και Οικονομετρίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας του Κινήματος “Ελεύθεροι Άνθρωποι”


Το σημερινό δελτίο τύπου (7-9-2021) της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) αναφέρει ότι το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2020/2021 το πραγματικό ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) αυξήθηκε 16,2%. Δηλαδή, το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ο αναπτυξιακός ρυθμός της Ελλάδας ανήλθε σε 16,2%. Αν ληφθεί υπόψη το σύνολο του εξαμήνου, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020/2021 η αναπτυξιακή επίδοση της χώρας διαμορφώθηκε σε 6,3%. Λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικολογιστικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στον πίνακα, για το 2021 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας γύρω στο 5%.

Η ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας εντός του 2021 είναι στρεβλή λόγω του ότι δεν έχει διατηρήσιμα χαρακτηριστικά. Πώς είναι δυνατόν η ανάπτυξη μιας χώρας να θεωρείται διατηρήσιμη, όταν οι χορηγήσεις τραπεζικών δανείων συρρικνώνονται, οι ιδιωτικές καταθέσεις δεν αυξάνονται και στο ελληνικό Χρηματιστήριο δεν εισρέουν αποταμιευτικοί πόροι; Την περίοδο 2020-2021, οι χορηγήσεις τραπεζικών δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από 141,8 αναμένεται να κατρακυλήσουν στα 110 δις ευρώ. Παράλληλα, εντός του 2021 ο κρατικός δανεισμός εκτιμάται σε 45 δις ευρώ συμπεριλαμβανομένων των νέων εκδόσεων εντόκων γραμματίων. Τα έντοκα γραμμάτια εκδίδονται από το Υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια αγοράζονται από διάφορες τράπεζες.

Σε ποιες εγχώριες τράπεζες το Υπουργείο Οικονομικών πουλάει τα έντοκα γραμμάτια και στη συνέχεια συνάπτει αέναες συναλλαγές repos; Οι εμπορικές τράπεζες είναι φορτωμένες με ένα βουνό εντόκων γραμματίων που ουδείς γνωρίζει σε πόσες εκατοντάδες δις ευρώ ανέρχεται η συνολική τους αξία. Σε συνθήκες συνεχούς αύξησης του κρατικού χρέους, το ελληνικό δημόσιο είναι ανήμπορο να αποπληρώσει στις εμπορικές τράπεζες ποσά εκατοντάδων δις ευρώ που έχει λάβει από τις πωλήσεις των εντόκων γραμματίων. Οι πάντες γνωρίζουν ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, δηλαδή δεν είναι διαχειρίσιμο. Το ελληνικό κράτος είναι καταχρεωμένο και αδυνατεί με τα πενιχρά δημοσιονομικά του έσοδα να ανταποκριθεί στις πελώριες δαπάνες τοκοχρεολυσίων για την εξυπηρέτηση του τερατώδους δημοσίου χρέους.

Η Πατρίδα βρίσκεται υπό το πέλμα αλλότριων πιστωτών. Κράτος και τράπεζες είναι φεσωμένες. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας αναφέρουν ότι τον Μάρτιο του 2021 το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας αναρριχήθηκε στα 503,6 δις ευρώ έναντι 400,1 δις τον Ιούνιο του 2018. Το Δεκέμβριο του 2021 το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας προβλέπεται να ανέβει στα 530 δις ευρώ. Γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την παλιγγενεσία του 1821 με την Πατρίδα αλυσοδεμένη στους ξένους πιστωτές. Ερώτημα σε αυτούς που μας πουλάνε κουτόχορτο: Με ποιους εγχώριους χρηματικούς πόρους το ελληνικό κράτος και οι εμπορικές τράπεζες θα αποπληρώσουν το εξωτερικό χρέος των 530 δις ευρώ; Αυτός είναι και ο πρωταρχικός λόγος που πιστοποιεί ότι κράτος και τράπεζες βρίσκονται σε κατάσταση χρεοκοπίας. Κυβερνώντες και εγκάθετα μίντια, μην πουλάτε σανό στους πολίτες. Πέστε μας την αλήθεια. Το κοντέρ της ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε αναπτυξιακό ρυθμό 16,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2021, με καταχρεωμένες και άρα χρεοκοπημένες τις τράπεζες και το κράτος.


Παρατηρήσεις: Τα στοιχεία του 2021 βασίζονται σε προβλέψεις. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) υπολογίζεται με τη «μέθοδο της δαπάνης» και τα μακροοικονομικά μεγέθη του πίνακα απεικονίζονται σε δισεκατομμύρια ευρώ (δις €). Τα στοιχεία του πίνακα είναι σε σταθερές τιμές έχοντας ως έτος βάσης το 2015. Οι “Επενδύσεις” αφορούν τον “Ακαθάριστο Σχηματισμό Κεφαλαίου”. Ο Ακαθάριστος Σχηματισμός Κεφαλαίου περιλαμβάνει τις “Ακαθάριστες Επενδύσεις Παγίου Κεφαλαίου” και τα “Αποθέματα”. Πηγή των στοιχείων είναι η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates