.

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

ΚΑΥΣΩΝΑΣ: ΟΙ ΛΙΓΝΙΤΕΣ ΚΡΑΤΟΥΝ ΟΡΘΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ !!!

 



Στέφανος Κουνούκλας: "Οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν ότι οι λιγνιτικές Μονάδες σώζουν την χώρα από το blackout"



Ο Γεν. Γραμματέας της ΕΤΕ/ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ, Στέφανος Κουνούκλας σχολίασε στο προσωπικό του προφίλ στο facebook περί λιγνίτη και προβλήματα ηλεκτροδότησης λόγω καύσωνα.

"Με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40 βαθμούς και τον καύσωνα να σαρώνει όλη την Ελλάδα αλλά και με αρκετές πυρκαγιές στην επικράτεια, οι συνάδελφοι στα Ορυχεία στους Σταθμούς παραγωγής οι εναερίτες ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ δίνουν για πολλοστή φορά την δική τους μάχη ώστε να συνεχιστεί η ηλεκτροδότηση του δικτύου.

Η "πράσινη" ενέργεια δεν μπορεί ακόμη να ανταποκριθεί σε ειδικές καιρικές συνθήκες αλλά ούτε καν να καλύψεις την μεγάλη ζήτηση και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν ότι οι λιγνιτικές Μονάδες σώζουν την χώρα από το blackout και χάριν του "ρυπογόνου" αυτού καυσίμου μπορούμε όλοι να απολαμβάνουμε το ηλεκτρικό αγαθό και στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες".



ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: Ο καύσωνας «καίει», στην πράξη, το χαρτί της απολιγνιτοποίησης


Την ώρα που στην μισή Ελλάδα οι πυροσβέστες μας προσπαθούν να σώσουν από την πύρινη λαίλαπα ανθρώπινες ζωές και σπίτια, ένας άλλος πυροσβέστης, ο λιγνίτης, επιστρατεύθηκε προκειμένου να «σβήσει την φωτιά» που άναψε ο καύσωνας εκτοξεύοντας την ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας.


Ευτυχώς η εξίσωση βγήκε και το γλιτώσαμε πάλι το black out.

Να΄ναι καλά ο λιγνίτης και οι μονάδες βάσης που ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ γέμισαν το «κενό» και κάλυψαν τις ανάγκες. Δεν άφησαν σπίτια, επιχειρήσεις, δομές υγείας, καταστήματα, ξενοδοχεία χωρίς ρεύμα, δεν άφησαν να καλύψει η ντροπή την ανεπάρκεια του εισαγόμενου φυσικού αερίου και των … αλώβητων, κατά τα άλλα, ΑΠΕ.

Ευτυχώς που στην παρούσα φάση, η ιστορία δεν έχει δράκο.

Ευτυχώς που στην παρούσα φάση υπήρχε η δυνατότητα της επιλογής, υπήρξε η ευκαιρία της εξομάλυνσης.

Τι γίνεται όμως όταν δεν έχεις αυτή την πολυτέλεια;

Τι γίνεται όταν αύριο θα έχεις χάσει το σωσίβιο που σε κρατά στην ζωή;

Η διεκδίκηση μιας δίκαιης μετάβασης στη μετά λιγνίτη εποχή και το αίτημα της παράτασης λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων δεν αποτελούν μία «απλή αφορμή» για κινητοποιήσεις ή απεργίες. Δεν αποτελούν λόγο για δήθεν κόντρες ή προστριβές.

Η δίκαιη μετάβαση και η αξιοποίηση των κοιτασμάτων λιγνίτη αποτελούν ζητήματα ζωτικής σημασίας, που σχετίζονται με την ύπαρξη ολόκληρων κοινωνιών και την απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας που αποτελούσε και αποτελεί ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ.

Σήμερα είναι ο καύσωνας, αύριο θα είναι ο παγετός.

Το μήνυμα προς κυβέρνηση και ΔΕΗ είναι περισσότερο σαφές από ποτέ: Είναι παράλογο να καταδικάζουμε μόνοι μας τον εαυτό μας, καταργώντας -δια της βίας- τη χρήση του λιγνίτη, που για περισσότερο από 70 χρόνια «φρόντισε» για την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση της χώρας, την φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, την εξασφάλιση παροχών, όπως η Τηλεθέρμανση.

Η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδιασμού, ειδικά υπό τις υφιστάμενες συνθήκες, είναι επιβεβλημένη για να μην φθάσουμε στο σημείο να εκτιμήσουμε αυτό που σήμερα διαθέτουμε, όταν θα το έχουμε χάσει.


ΠΗΓΕΣ

1 σχόλιο :

  1. Εάν συνεχίσουν αυτή την αυταπόδεικτα εγκληματική γραμμή πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη γιατί από πουθενά δεν αντλούν το δικαίωμα να παίζουν στα ζάρια την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

SSL Certificates