Για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στο κατάστημα εφαρμογών και παιχνιδιών της
Στο στόχαστρο 36 πολιτειών των ΗΠΑ βρίσκεται ο κολοσσός υψηλής τεχνολογίας της Google (θυγατρική της Alphabet), ο οποίος φέρεται να έχει παρανόμως καταχραστεί την επιρροή του στις πωλήσεις και τη διανομή εφαρμογών διά μέσου του καταστήματος εφαρμογών του (Play Store) στις φορητές συσκευές. Το γενικό πρόσταγμα στον δικαστικό αγώνα έχουν οι Νέα Υόρκη, Γιούτα, Τενεσί και Βόρεια Καρολίνα. Οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές επισημαίνουν ότι η μήνυση, που υποβλήθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, αναφέρεται στο ότι η εταιρεία ακολουθεί αθέμιτες τακτικές για να υπονομεύσει τον ανταγωνισμό και να διασφαλίσει πως όσοι δημιουργούν εφαρμογές δεν έχουν άλλη επιλογή για να προσεγγίσουν τους χρήστες από το να διέλθουν μέσω του Play Store της Google.
Στη συνέχεια η τελευταία εισπράττει υπερβολικές προμήθειες, οι οποίες φθάνουν έως και το 30% της αγοράς εφαρμογών. Τα σχετικά αναφέρονται στη μήνυση. Ο αμερικανικός κολοσσός κατηγορήθηκε πως είχε πληρώσει τη νοτιοκρεατική εταιρεία Samsung Electronics, τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια του λειτουργικού συστήματος Android, ώστε να μην αναπτύξει δικό της ανταγωνιστικό κατάστημα εφαρμογών. Επιπροσθέτως, αφ’ ης στιγμής η εταιρεία Epic Gameς, η οποία δημιούργησε την εφαρμογή Fortnite, άρχισε να τη διανέμει εκτός Play Store, η Google «εξαγόρασε» δημιουργούς λογισμικού για να τους αποτρέψει από το να κάνουν το ίδιο, όπως αναφέρεται στη μήνυση, όπου και δίδονται λεπτομέρειες αυτής της «εξαγοράς».
Από πλευράς του ο όμιλος της Σίλικον Βάλεϊ θεωρεί πως η μήνυση υποπίπτει σε σφάλμα, εφόσον περιορίζει τον ορισμό της αγοράς εφαρμογών στις συσκευές, όπου έχει εγκατασταθεί το λειτουργικό σύστημα Android, αγνοώντας πως η Google έρχεται σε ανταγωνισμό με τον άλλον κολοσσό, την Apple, για να εξασφαλίσει και δημιουργούς εφαρμογών και καταναλωτές. «Εμείς δεν επιβάλλουμε τους ίδιους περιορισμούς όπως κάνουν άλλα λειτουργικά συστήματα κινητών συσκευών» υποστηρίζει ο ανώτατος διευθυντής δημόσιας πολιτικής της Google, Γουίλσον Γουάιτ.
«Συνεπώς είναι παράξενο όταν πολιτειακοί εισαγγελείς αποφασίζουν να υποβάλουν μήνυση, επιτιθέμενοι σε ένα σύστημα το οποίο είναι πιο ανοιχτό και με πιο πολλές επιλογές από άλλα».
Κατά τη γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς, «ο όμιλος της Google διαδραματίζει ρόλο φύλακα του Διαδικτύου για πάρα πολλά χρόνια, αλλά ακόμα πιο πρόσφατα έχει αναχθεί σε θυρωρό των ψηφιακών μας συσκευών και το αποτέλεσμα είναι ότι όλοι μας καταλήγουμε να χρεωνόμαστε περισσότερο για το λογισμικό, το οποίο καθημερινά χρησιμοποιούμε».
Ουσιαστικά, η συλλογική μήνυση των 36 πολιτειών συνιστά ακόμα μία επίθεση του κράτους κατά των τεχνολογικών κολοσσών, με αφορμή τις πρακτικές που εφαρμόζουν. Τον Οκτώβριο πέρυσι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και επιμέρους πολιτείες είχαν ξεχωριστά υποβάλει μηνύσεις για τη μηχανή αναζήτησης της Google, ενώ κατά της ίδιας εταιρείας εξαιτίας των διαφημιστικών πολιτικών της στράφηκε και άλλη ομάδα πολιτειών. Και αυτή η κινητοποίηση παρατηρείται ανεξαρτήτως του ότι δικαστική απόφαση την περασμένη εβδομάδα απέρριψε μήνυση κατά της Facebook για στρέβλωση του ανταγωνισμού με την εξαγορά των Instagram και WhatsApp, που τις θεωρούσε απειλές. Η τιμή της μετοχής της Google υποχώρησε 0,2%, μετά την είδηση για τη συλλογική προσφυγή των πολιτειών, στα 2.523,20 δολάρια, ενώ συνολικά από τις αρχές του 2021 έχει αυξηθεί 44%.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου