.

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

ΧΟΝΤΡΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΤΕ: ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΤΩΝ FUNDS ΚΑΙ Η INTRUM ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ !!!

 


Νευράκια κι εντάσεις μετά την επιλογή Frontier


Από το mononews.gr


Στο Άγιον Όρος όλοι προσέρχονται ευλαβικά για να εξομολογηθούν…

Από τις εξομολογήσεις αυτές κάτω από το μεγάλο δέντρο, εμείς οι μοναχοί μαθαίνουμε πολλές αλήθειες…

H πρώτη μεγάλη αλήθεια είναι ότι η προσφορά της doValue για το πακέτο κόκκινων δανείων Frontier της Εθνικής Τράπεζας, ΔΕΝ ήταν η υψηλότερη.

Υπήρξαν άλλες π.χ. της Davidson Kempner που ήταν 6-7 εκατομμύρια πιο γενναιόδωρες.

Τα κριτήρια ωστόσο με τα οποία επέλεξε το Δ.Σ. της Εθνικής, τον τελικό αγοραστή -πρωταθλητή κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, δεν ήταν αμιγώς οικονομικά.

Υπήρχε μια «στρατηγική στόχευση», ένα «πολιτικό σκεπτικό» και μια «κοινωνική ευαισθησία» πίσω από την τελική επιλογή.

Γι’ αυτό άλλωστε η απόφαση του Δ.Σ. της Εθνικής προκάλεσε …νεύρα…πολλά νεύρα.

Ίσως τελικά προκαλέσει και παραιτήσεις σε κάποιους από τους άλλους διεκδικητές…

Συνέντευξη Τύπου – Διαμαρτυρίας

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ενός μεγάλου Servicer της Intrum, η διοίκηση του οποίου, μόλις επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την επιλογή της doValue, κάλεσε τον σύμβουλο επικοινωνίας για να οργανώσει επειγόντως μια μεγάλη συνέντευξη Τύπου ώστε να καταγγελθεί δημοσίως η αδικία…

Υπήρχε άλλωστε πολύ μεγάλη πίεση από τον …Βορρά, από την μητρική εταιρεία, να κερδίσει οπωσδήποτε αυτό το πακέτο δανείων, γεγονός που επέτεινε τον εκνευρισμό.

Τελικά, ο …διαμαρτυρόμενος CEO πείσθηκε (πολύ αργά το βράδυ και μετά από αρκετές συζητήσεις) ότι το πακέτο Frontier δεν πουλήθηκε σε κάποιον δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό αλλά ήταν μια ιδιωτική συμφωνία με βάση την γενικότερη στρατηγική του Ομίλου της Εθνικής.

Για παράδειγμα -του εξηγήθηκε- δεν είναι δυνατόν, με αυτή τη συναλλαγή να περάσει το 70% του δανειακού χαρτοφυλακίου της χώρας, στην διαχείριση ενός μόνον servicer.

Όπως επίσης κριτήριο επιλογής υπήρξε η «κοινωνική ευαισθησία» με την οποία ο νέος αγοραστής θα διαχειριστεί αυτά τα 190.000 δάνεια στα οποία έχουν ενεχυριαστεί μεγάλης αξίας περιουσιακά στοιχεία…

Ένας διεκδικητής πρότεινε συμμαχία…

Ένας από τους υποψήφιους αγοραστές του πακέτου Frontier, μόλις συνειδητοποίησε ότι χάνει το παιχνίδι του πλειστηριασμού, την περασμένη Παρασκευή, χρησιμοποίησε τα μεγάλα μέσα:

Πρότεινε στην Εθνική Τράπεζα -επιπλέον του τιμήματος για την αγορά του πακέτου- να αποκτήσει και το 20% της εταιρείας Διαχείρισης Απαιτήσεων (Servicer).

Mε τον τρόπο αυτό η Εθνική θα αποκτούσε κι αυτή μια δική της εταιρεία servicer από την οποία θα αποκόμιζε οφέλη όχι μόνον από τα δικά της δάνεια αλλά και από τα χιλιάδες άλλα δάνεια (σημερινά και μελλοντικά) που διαχειρίζεται ο συγκεκριμένος διεκδικητής…

Τελικά πάνω απ’ όλες τις προτάσεις υπερίσχυσε η εμπειρία, οι γνώσεις και η αναμφισβήτητη πολιτική ικανότητα της ομάδας του Θεόδωρου Καλαντώνη.

Τώρα μένει να αποδειχθεί ότι η διοίκηση της Εθνικής είχε δίκιο.

Κι αυτό θα φανεί ήδη από τον Σεπτέμβριο, με τους πρώτους πλειστηριασμούς…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates