.

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

5ΜΕΛΗΣ TASK FORCE ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΣΕ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ !!!

 




Συμφωνία κυβέρνησης, τραπεζών και επιχειρηματικών φορέων


Τη δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας προκειμένου να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της ενίσχυσης των χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρού και μεσαίου μεγέθους, και την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αποφάσισαν χθες κυβέρνηση – τράπεζες.

Κατά τη δεύτερη διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, με τη συμμετοχή των υπουργείων Οικονομικών και Υπουργείου Ανάπτυξης, των εμπορικών τραπεζών και της Ένωσης Τραπεζών, της Αναπτυξιακής Τράπεζας και εκπροσώπων επιχειρηματικών φορέων, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η αξιοποίηση των φθηνών δανείων ύψους 12,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία θα μοχλευθούν περαιτέρω με τραπεζικά δάνεια, και πώς αυτή η ρευστότητα θα διοχετευθεί αποτελεσματικά στις επιχειρήσεις.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η σύσταση 5μελούς ομάδας εργασίας με το υπουργείο Οικονομικών να έχει την ευθύνη του συντονισμού υπό τον Χρ. Σταϊκούρα και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Μιχ. Αργυρού και με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, την οποία θα εκπροσωπεί ο Στ. Ιωάννου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank. Θα συμμετέχουν, επίσης, η Αναπτυξιακή Τράπεζα και εκπρόσωποι φορέων.

Αποστολή της ομάδας εργασίας είναι να παρακολουθεί στενά τις χρηματοδοτήσεις, να αναλύει τις ανάγκες των επιχειρήσεων, να καταγράφει τα κριτήρια δανειοδοτήσεων των τραπεζών καθώς και των προγραμμάτων χρηματοδοτήσεων, διατυπώνοντας προτάσεις και βοηθώντας στον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκομένων μερών.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός οικονομικών Γιώργος Ζαββός, ο διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης Νίκος Μαντζούφας, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης κ.α.

Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη

Όλες οι πλευρές συμφώνησαν την ανάγκη τα δάνεια να διοχετευθούν σε υγιείς επιχειρήσεις για την υλοποίηση επενδύσεων, ενώ οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης υπογράμμισαν την ανάγκη τα δάνεια που θα χορηγηθούν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης να μην καταστούν μη εξυπηρετούμενα. Το χρηματοδοτικό σχήμα για τις επενδύσεις θα προβλέπει το 40% της επένδυσης να καλυφθεί με κεφάλαια του Ταμείου, το 20% θα είναι ίδια συμμετοχή της επιχείρησης και το υπόλοιπο 40% θα καλυφθεί μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Όπως τονίστηκε, στο κομμάτι του δανεισμού δεν θα υπάρχουν κρατικές εγγυήσεις (πλην συγκεκριμένων προγραμμάτων) και θα πρέπει απαραιτήτως να εξυπηρετηθεί και να αποπληρωθεί. Σημειώνεται ότι στις δράσεις του Ταμείου θα περιλαμβάνονται και κίνητρα για τις συγχωνεύσεις εταιρειών και τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των τραπεζών υπογράμμισαν ότι θα πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρα κριτήρια για την επιλεξιμότητα των επενδύσεων και ότι δεν μπορούν να δοθούν δάνεια σε επιχειρήσεις μη βιώσιμες. Υπογράμμισαν ότι πολλές επιχειρήσεις είναι ζημιογόνες και για να αυξηθεί η περίμετρος των επιχειρήσεων, ειδικά σε ότι αφορά τις μικρού μεγέθους, οι τράπεζες ζήτησαν τη συνδρομή εργαλείων που θα περιορίζουν τον πιστωτικό κίνδυνο για τις τράπεζες, δηλαδή κάποιας μορφής κρατικές εγγυήσεις. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιλέγει την παροχή εγγυήσεων μόνο για πολύ συγκεκριμένα προγράμματα.

Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι επιλέξιμες θα είναι χρηματοδοτήσεις μόνο για επενδύσεις και όχι για την κάλυψη άλλων αναγκών όμως κεφάλαιο κίνησης υπογραμμίζοντας επίσης ότι τα δάνεια θα πρέπει να αποπληρωθούν κανονικά. Σημείωσε ακόμα ότι σε συνδυασμό με τα προγράμματα ΕΣΠΑ οι μικρές επιχειρήσεις θα μπορούν να επιτύχουν πολύ χαμηλά επιτόκια, περίπου στο ήμισυ των σημερινών.

Οι εκπρόσωποι του ΕΒΕΑ τόνισαν την ανάγκη τα δάνεια να μην πάνε στις ίδιες επιχειρήσεις προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις με σοβαρά και βιώσιμα επενδυτικά σχέδια, ενώ υπενθύμισαν τη μεγάλη συμβολή των μικρών επιχειρήσεων στην απασχόληση. Ζήτησαν επίσης την ενεργή συμβολή των τραπεζών στην κατάρτιση των επενδυτικών σχεδίων ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη αξιοποίησης του νέου πτωχευτικού και της δεύτερης ευκαιρίας.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Business Daily ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, είχε ασκήσει κριτική στις τράπεζες για τις επιδόσεις του στο σκέλος των χρηματοδοτήσεων: «Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος, όταν οι τράπεζες έχουν διοχετεύσει στον καθαρά ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, στον μη χρηματοπιστωτικό, γύρω στα 5 δισεκατομμύρια φέτος, ενώ έχουν πάρει 47 δισ. συν την αύξηση των καταθέσεων. Τα υπόλοιπα είναι σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και κατατεθειμένα ξανά στην κεντρική τράπεζα. Θα ήθελα το κομμάτι, το οποίο πηγαίνει στις επιχειρήσεις και δη στις μικρομεσαίες, να αυξηθεί. Τώρα, θα μου πείτε, αυτό εύκολα λέγεται, δυσκολότερα γίνεται. Οι τράπεζες απαντούν ότι δεν είναι τραπεζικά επιλέξιμες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρέπει να δούμε το λόγο και να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διότι είναι περισσότερες από 700.000. Και η συνολική απασχόληση σε αυτές είναι 2 εκατομμύρια. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το κομμάτι αυτό».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates