Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για τους πολλούς Δανειολήπτες !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2016/10/blog-post_49.html
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2016/10/blog-post_49.html
Οικογένεια Τίγκα: Πώς έπεσαν έξω οι «βασιλιάδες» της Παραλιακής
Από το newmoney.gr
Θεωρούνταν κάποτε οι αθόρυβοι «βασιλιάδες» του real estate στην Αθηναϊκή Ριβιέρα έχοντας στην κατοχή τους πανάκριβα ακίνητα (βίλες και εξοχικές κατοικίες) στην παραλιακή ζώνη, τα οποία και εκμεταλλεύονταν μέσω αρκετών εταιρικών σχημάτων.
Η οικογένεια Τίγκα, παρά την ισχυρή οικονομική της επιφάνεια, όμως, ουδέποτε ανήκε στους celebrities και τους αγαπημένους των φλας και των κοσμικών εκδηλώσεων. Ανθρωποι χαμηλού προφίλ, τόσο ο Ευγένιος Τίγκας όσο και η σύζυγός του Στέλλα Λαζάρου δεν έγιναν ποτέ talk of the town.
Η «σιδηρά κυρία» του ΝΟΒ
Μοναδική εξαίρεση το γεγονός ότι η κυρία Λαζάρου-Τίγκα είναι πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης, θέση την οποία διατηρεί εδώ και 14 χρόνια. Και αυτό είναι κάτι που από μόνο του πιστοποιεί τόσο την ευρύτερη αποδοχή στο πρόσωπό της όσο και την ποιότητα της δουλειάς της στον ιστορικό όμιλο.
Ετσι, η οικογένεια Τίγκα μπορεί να μην είναι ευρύτερα γνωστή, αποτελεί ωστόσο «συστατικό στοιχείο» της κοινωνίας της Βουλιαγμένης όπου και διαμένει. Παράλληλα, διατηρούσε, τουλάχιστον κατά το παρελθόν, διακριτική παρουσία και στον τομέα της ναυτιλίας μέσω διάφορων εταιρειών (Navitrans, Νavigation Maritime κ.ά.), χωρίς πάντως αξιόλογο αριθμό πλοίων.
Οι ελάχιστες φορές που απασχόλησε τη δημοσιότητα ήταν την περίοδο 2013-2014, όταν είχε βγάλει προς πώληση τα δύο τότε ακριβότερα ακίνητα της Ελλάδας, για τα οποία ζητούσε το αστρονομικό ποσό των 70 εκατ. ευρώ. Αυτονόητο, βέβαια, ότι με τη χώρα στο βαθύ σκοτάδι της οικονομικής κρίσης το target group των υποψήφιων αγοραστών περιλάμβανε Αραβες κροίσους, Ρώσους ολιγάρχες ή αμερικανικά funds με επενδύσεις σε ακίνητα. Γι’ αυτό και οι συγκεκριμένες ιδιοκτησίες φιλοξενήθηκαν από εξειδικευμένες διεθνείς ιστοσελίδες και γραφεία που απευθύνονται σε ανάλογο πελατολόγιο…
Το ένα ήταν μια έπαυλη 750 τ.μ. στη Σαρωνίδα, κατασκευής του 1980, με τεράστια πισίνα, μεγάλο κήπο μέχρι και μικρή ιδιωτική παραλία. Για τη συγκεκριμένη το ζεύγος Τίγκα ζητούσε 25 εκατ. ευρώ.
Το «φιλέτο» των 20 στρεμμάτων
Το δεύτερο ακίνητο ήταν μετά βεβαιότητας το ακριβότερο στην Ελλάδα, καθώς εκείνη την εποχή είχε εκτιμηθεί από στελέχη της αγοράς στα 35 εκατ. ευρώ, ενώ το ζεύγος Τίγκα ζητούσε 10 εκατ. παραπάνω, δηλαδή 45 εκατ. ευρώ. Αν και δεν είναι γνωστό πόσοι μνηστήρες υπήρξαν και τι παζάρια έγιναν, το αποτέλεσμα ήταν το «φιλέτο» να μην πουληθεί και αντίθετα να εξελιχθεί σε εστία προβλημάτων για τους ιδιοκτήτες του.
Ετσι από τα «υψίπεδα» των 45 εκατ. ευρώ, προ επταετίας, τώρα βγαίνει στο σφυρί με τιμή 14,65 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο κτήμα στο Λαγονήσι, λίγο πριν από το συγκρότημα «Grand Resort Lagonissi», έκτασης 20 στρεμμάτων και από τα ελάχιστα τόσο μεγάλα στην περιοχή, που βρίσκεται στην άκρη μιας μικρής χερσονήσου εξασφαλίζοντας ανεμπόδιστη θέα προς το απέραντο γαλάζιο του Σαρωνικού.
Μέσα στο κτήμα υπάρχει ημιτελές συγκρότημα πολυτελών κατοικιών που άρχισε να χτίζεται το 1995, συνολικής επιφάνειας άνω των 2.000 τ.μ., αποτελούμενο από την κύρια κατοικία και δύο ακόμη ανεξάρτητους ξενώνες.
Αυτό το «βαρύτιμο» ακίνητο, όμως, αντί να πουληθεί, ενεπλάκη λόγω δανείων, όπως και η οικογένεια Τίγκα, στην περιπέτεια των πλειστηριασμών.
Η πρώτη κατάσχεση έγινε το 2017 και η δεύτερη τον Ιούνιο του 2020, ενώ το 2008 είχε εγγραφεί προσημείωση υποθήκης κατά της Starlet Κτηματική (συμφερόντων Τίγκα) και υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς για ασφάλεια ποσού 23.040.000 ευρώ.
Η φθορά του χρόνου
Με βάση την κατασχετήρια έκθεση, πρόκειται για ένα οικόπεδο (πρώην αγροτεμάχιο), άρτιο και οικοδομήσιμο, μαζί με τρία ανεξάρτητα ημιτελή κτίρια. Ειδικότερα, το πρώτο κτίριο αποτελείται από υπόγειο επιφάνειας 115,21 τ.μ. και ισόγειο 150 τ.μ., με καθιστικό με τζάκι, χώρο τραπεζαρίας, κουζίνα, WC ξένων, κλίμακα καθόδου στα υπνοδωμάτια, κλίμακα καθόδου προς το υπόγειο, ένα υπνοδωμάτιο master με en-suite λουτρό και γκαρνταρόμπα και ένα επιπλέον υπνοδωμάτιο με en-suite λουτρό.
Το δεύτερο κτίριο αποτελείται από ισόγειο όροφο 912 τ.μ. και υπόγειο 331,50 τ.μ., που περιλαμβάνουν:
■ Δυτικό διαμέρισμα 168,75 τ.μ. με χώρο εισόδου, καθιστικό με τζάκι και τραπεζαρία, κουζίνα, δωμάτιο υπηρεσίας, διάδρομο, WC ξένων, ένα υπνοδωμάτιο master με en-suite λουτρό, ένα επιπλέον υπνοδωμάτιο και ένα επιπλέον λουτρό.
■ Ανατολικό διαμέρισμα 162,75 τ.μ. με χώρο εισόδου, καθιστικό με τζάκι και τραπεζαρία ως ενιαίο χώρο, κουζίνα, δωμάτιο υπηρεσίας, διάδρομο, WC ξένων, ένα υπνοδωμάτιο master με en-suite λουτρό, ένα επιπλέον υπνοδωμάτιο και ένα επιπλέον λουτρό.
■ Νοτιοδυτικό διαμέρισμα 173,15 τ.μ. με χώρο εισόδου, καθιστικό με τζάκι και τραπεζαρία ως ενιαίο χώρο, κουζίνα, δωμάτιο υπηρεσίας, διάδρομο, WC ξένων, δύο υπνοδωμάτια με en-suite λουτρά, το ένα εκ των οποίων περιλαμβάνει και γκαρνταρόμπα.
■ Νοτιοανατολικό διαμέρισμα 167,50 τ.μ. με χώρο εισόδου, καθιστικό με τζάκι και τραπεζαρία, κουζίνα, δωμάτιο υπηρεσίας, διάδρομο, WC ξένων, ένα υπνοδωμάτιο master με en-suite λουτρό, ένα επιπλέον υπνοδωμάτιο και ένα επιπλέον λουτρό.
■ Βορειοδυτική μεζονέτα 173,99 τ.μ. με δύο υπνοδωμάτια με en-suite λουτρά, καθιστικό με τζάκι και τραπεζαρία, κουζίνα και ένα master υπνοδωμάτιο με en-suite λουτρό, WC ξένων και δωμάτιο υπηρεσίας.
■ Βορειοανατολική μεζονέτα 173,99 τ.μ. με αντίστοιχες υποδομές.
Το τρίτο κτίριο αποτελείται από ισόγειο όροφο 650,10 τ.μ. (με υπόγειο 92 τ.μ. που περιλαμβάνει λεβητοστάσιο, τρεις αποθήκες, διάδρομο, τέσσερα WC και ένα αίθριο) και ισόγειο 686,16 τ.μ. με χώρο εισόδου, καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα, αποθήκες, WC ξένων, τρία υπνοδωμάτια, το ένα εκ των οποίων master με en-suite λουτρό και γκαρνταρόμπα, και ένα επιπλέον λουτρό. Το δεύτερο και το τρίτο κτίριο είναι σχεδόν ενιαία, ενώ το πρώτο βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του οικοπέδου. Ακόμη, αποπερατωμένο είναι μόνο ένα τμήμα του τρίτου κτιρίου και τα υπόλοιπα βρίσκονται, σύμφωνα με την έκθεση, σε ημιτελή κατάσταση, και συγκεκριμένα στο στάδιο των επιχρισμάτων.
Κατά την εξωτερική αυτοψία διαπιστώθηκε ότι «φέρουν αρκετές σημαντικές φθορές και χρήζουν ανακαίνισης», όπως φαίνεται και από τις αποκλειστικές φωτογραφίες που δημοσιεύει το «ΘΕΜΑ». Επίσης, ο περιβάλλων χώρος είναι αδιαμόρφωτος, ενώ το οικόπεδο «φέρει περίφραξη στην πρόσοψή του, από μάντρα από μπετόν και συρματόπλεγμα, που στο μεγαλύτερο μέρος του είναι κατεστραμμένο».
Το ακίνητο είχε προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό στις 10 Μαρτίου φέτος, με τιμή πρώτης προσφοράς 10,5 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς. Ωστόσο, στις 17 Φεβρουαρίου κατατέθηκε ανακοπή από τη Starlet Κτηματική, με αίτημα διόρθωσης της τιμής, υποστηρίζοντας ότι η αξία του είναι πολύ μεγαλύτερη.
Το Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε εν μέρει δεκτή την ανακοπή και διέταξε την αύξηση της τιμής πρώτης προσφοράς στα 14,65 εκατ. ευρώ (ο νέος πλειστηριασμος με αυτή την τιμή προγραμματίστηκε για τις 23 Ιουλίου αλλά τη Δευτέρα 14 Ιουνίου πέρασε σε αναστολή). Το δικαστήριο συνεκτίμησε διάφορα στοιχεία και δεδομένα, όπως ότι «βρίσκεται σημαντικά υψηλότερα σε υψόμετρο σε σχέση με τη θάλασσα, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται άμεση πρόσβαση σε αυτή, έχοντας όμως ανεμπόδιστη θέα», καθώς και το γεγονός ότι είναι άρτιο κατά παρέκκλιση και οικοδομήσιμο, καθώς πλέον οι όροι δόμησης της περιοχής μεταβλήθηκαν και σήμερα επιτρέπονται μόνο χρήσεις προς εγκαταστάσεις λουομένων και εξυπηρέτησης του ναυταθλητισμού. Επομένως, το ακίνητο λόγω προγενέστερης αδειοδότησης «έχει επ’ αόριστον δυνατότητα αποπεράτωσης».
Στο σκεπτικό της απόφασης γίνεται μνεία «στην εξαιρετική τοποθεσία του ακινήτου σε σημείο αποκλειστικής πρόσβασης προς τη θάλασσα, στην εξασφάλιση νομιμότητας μεγάλων επιφανειών κατοικίας σε μια περιοχή όπου απαγορεύεται πλέον οιαδήποτε νέα ανάπτυξη όμοιας χρήσης, στην επιφάνεια του οικοπέδου, η οποία επιτρέπει τη λειτουργική αυτονόμηση των τριών κτιρίων, στην εύκολη πρόσβαση του ακινήτου με εγγύτητα στην παραλιακή λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου, αλλά και στο γεγονός ότι το ίδιο ακίνητο απευθύνεται, κυρίως, σε επενδυτές εξωτερικού και, συνεπώς, δύναται να διατεθεί εκτός εγχωρίου αγοράς».
3 εταιρείες, 51 εκατ.
Η Starlet Κτηματική είναι η μία από τις τουλάχιστον τρεις εταιρείες real estate της οικογένειας Τίγκα. Τόσο για αυτήν όσο και για τις άλλες δύο, την Καβούρι Α.Ε. και την Pluto Κτηματική, δεν υπάρχουν πρόσφατα οικονομικά στοιχεία. Με βάση πάντως τα τελευταία δημοσιευμένα (για χρήσεις προ τετραετίας), εμφανίζονται με σημαντικό ενεργητικό (22,6 εκατ. η Starlet, 34,46 εκατ. η Καβούρι Α.Ε.), αλλά και με υψηλές υποχρεώσεις και δάνεια, όπως 33,7 εκατ. για την Καβούρι και 22,1 εκατ. για τη Starlet, καθώς και με ζημίες που τουλάχιστον για τις δύο εταιρείες ξεπερνούσαν τα 4,3 εκατ. ευρώ.
Στις τρεις εταιρείες τις θέσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου καθώς και του αντιπροέδρου κατέχουν ο Ευγένιος Τίγκας και η Στέλλα Λαζάρου-Τίγκα. Απέναντι σε όλα αυτά που περιγράφουν μια καθοδική τροχιά, έρχεται μια ιστορία από το παρελθόν να προσφέρει γερή ανάσα ρευστότητας. Αφορά την υπόθεση των Κτημάτων Κόνιαρη στη Βούλα, στην περιοχή Εφοπλιστικά, μια έκταση 80 στρεμμάτων που κληροδοτήθηκε το 1963 στο Μουσείο Μπενάκη.
Το ακίνητο είχε προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό στις 10 Μαρτίου φέτος, με τιμή πρώτης προσφοράς 10,5 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς. Ωστόσο, στις 17 Φεβρουαρίου κατατέθηκε ανακοπή από τη Starlet Κτηματική, με αίτημα διόρθωσης της τιμής, υποστηρίζοντας ότι η αξία του είναι πολύ μεγαλύτερη.
Το Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε εν μέρει δεκτή την ανακοπή και διέταξε την αύξηση της τιμής πρώτης προσφοράς στα 14,65 εκατ. ευρώ (ο νέος πλειστηριασμος με αυτή την τιμή προγραμματίστηκε για τις 23 Ιουλίου αλλά τη Δευτέρα 14 Ιουνίου πέρασε σε αναστολή). Το δικαστήριο συνεκτίμησε διάφορα στοιχεία και δεδομένα, όπως ότι «βρίσκεται σημαντικά υψηλότερα σε υψόμετρο σε σχέση με τη θάλασσα, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται άμεση πρόσβαση σε αυτή, έχοντας όμως ανεμπόδιστη θέα», καθώς και το γεγονός ότι είναι άρτιο κατά παρέκκλιση και οικοδομήσιμο, καθώς πλέον οι όροι δόμησης της περιοχής μεταβλήθηκαν και σήμερα επιτρέπονται μόνο χρήσεις προς εγκαταστάσεις λουομένων και εξυπηρέτησης του ναυταθλητισμού. Επομένως, το ακίνητο λόγω προγενέστερης αδειοδότησης «έχει επ’ αόριστον δυνατότητα αποπεράτωσης».
Στο σκεπτικό της απόφασης γίνεται μνεία «στην εξαιρετική τοποθεσία του ακινήτου σε σημείο αποκλειστικής πρόσβασης προς τη θάλασσα, στην εξασφάλιση νομιμότητας μεγάλων επιφανειών κατοικίας σε μια περιοχή όπου απαγορεύεται πλέον οιαδήποτε νέα ανάπτυξη όμοιας χρήσης, στην επιφάνεια του οικοπέδου, η οποία επιτρέπει τη λειτουργική αυτονόμηση των τριών κτιρίων, στην εύκολη πρόσβαση του ακινήτου με εγγύτητα στην παραλιακή λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου, αλλά και στο γεγονός ότι το ίδιο ακίνητο απευθύνεται, κυρίως, σε επενδυτές εξωτερικού και, συνεπώς, δύναται να διατεθεί εκτός εγχωρίου αγοράς».
3 εταιρείες, 51 εκατ.
Η Starlet Κτηματική είναι η μία από τις τουλάχιστον τρεις εταιρείες real estate της οικογένειας Τίγκα. Τόσο για αυτήν όσο και για τις άλλες δύο, την Καβούρι Α.Ε. και την Pluto Κτηματική, δεν υπάρχουν πρόσφατα οικονομικά στοιχεία. Με βάση πάντως τα τελευταία δημοσιευμένα (για χρήσεις προ τετραετίας), εμφανίζονται με σημαντικό ενεργητικό (22,6 εκατ. η Starlet, 34,46 εκατ. η Καβούρι Α.Ε.), αλλά και με υψηλές υποχρεώσεις και δάνεια, όπως 33,7 εκατ. για την Καβούρι και 22,1 εκατ. για τη Starlet, καθώς και με ζημίες που τουλάχιστον για τις δύο εταιρείες ξεπερνούσαν τα 4,3 εκατ. ευρώ.
Στις τρεις εταιρείες τις θέσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου καθώς και του αντιπροέδρου κατέχουν ο Ευγένιος Τίγκας και η Στέλλα Λαζάρου-Τίγκα. Απέναντι σε όλα αυτά που περιγράφουν μια καθοδική τροχιά, έρχεται μια ιστορία από το παρελθόν να προσφέρει γερή ανάσα ρευστότητας. Αφορά την υπόθεση των Κτημάτων Κόνιαρη στη Βούλα, στην περιοχή Εφοπλιστικά, μια έκταση 80 στρεμμάτων που κληροδοτήθηκε το 1963 στο Μουσείο Μπενάκη.
Μετά από έξι δεκαετίες, το 2008, το Μουσείο προχώρησε σε διαγωνισμό για την πώλησή τους και πλειοδότης αναδείχθηκε ο Ευγένιος Τίγκας με τίμημα 101 εκατ. ευρώ. Οπως προβλεπόταν στους όρους του διαγωνισμού, ο επιχειρηματίας έδωσε προκαταβολή 30 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια και δεδομένου ότι εκείνη την περίοδο η χώρα εισερχόταν στο μακρύ τούνελ της οικονομικής κρίσης, ο Ευγένιος Τίγκας υπαναχώρησε προσφεύγοντας στο Πρωτοδικείο για να πάρει πίσω τα 30 εκατ. ευρώ. Εκτοτε ξεκίνησε μια σκληρή διαμάχη με το Μουσείο Μπενάκη, η οποία μετά την πρωτόδικη απόφαση μεταφέρθηκε στις αίθουσες του Εφετείου για να φτάσει τελικά στον Αρειο Πάγο. Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, που βγήκε την άνοιξη του 2019, δικαίωσε τον επιχειρηματία μετά από έναν δεκαετή δικαστικό μαραθώνιο, κατά τη διάρκεια του οποίου επιστρατεύτηκαν μεγάλα δικηγορικά γραφεία.
Η τελευταία δικαστική απόφαση ήταν καθοριστική καθώς επιδίκασε υπέρ του Ευγένιου Τίγκα το κεφάλαιο και τους τόκους ανεβάζοντας την απαίτησή του στα 51 εκατ. ευρώ.
Το πρόβλημα ήταν, όμως, ότι το Μουσείο Μπενάκη δεν είχε τα λεφτά. Ετσι, κατά πολλούς, αυτό αποτέλεσε τον βασικό λόγο που οδηγήθηκε πέρυσι σε νέο διαγωνισμό για το «φιλέτο» των 80 στρεμμάτων. Σε αυτό τον διαγωνισμό επικράτησε το σχήμα Hines-Henderson Park -που ήδη σχεδιάζει τη μεγάλη οικιστική επένδυση Project Voula- προσφέροντας τίμημα 51 εκατ. ευρώ.
Οσα, δηλαδή, έχει λαμβάνειν η οικογένεια Τίγκα, που ίσως έτσι διεκδικήσει ξανά τον «θρόνο» της…
Η τελευταία δικαστική απόφαση ήταν καθοριστική καθώς επιδίκασε υπέρ του Ευγένιου Τίγκα το κεφάλαιο και τους τόκους ανεβάζοντας την απαίτησή του στα 51 εκατ. ευρώ.
Το πρόβλημα ήταν, όμως, ότι το Μουσείο Μπενάκη δεν είχε τα λεφτά. Ετσι, κατά πολλούς, αυτό αποτέλεσε τον βασικό λόγο που οδηγήθηκε πέρυσι σε νέο διαγωνισμό για το «φιλέτο» των 80 στρεμμάτων. Σε αυτό τον διαγωνισμό επικράτησε το σχήμα Hines-Henderson Park -που ήδη σχεδιάζει τη μεγάλη οικιστική επένδυση Project Voula- προσφέροντας τίμημα 51 εκατ. ευρώ.
Οσα, δηλαδή, έχει λαμβάνειν η οικογένεια Τίγκα, που ίσως έτσι διεκδικήσει ξανά τον «θρόνο» της…
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου