.

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Η BOOKING ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 150.000.000€ !!!

 



Η φορολογική αστυνομία της Ιταλίας πιστεύει ότι η Booking.com έχει διαπράξει φοροδιαφυγή, αποκρύπτοντας ΦΠΑ ύψους 153 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τις ενοικιάσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσω της πλατφόρμας της, σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση του θέματος, που μίλησαν στο Reuters την Πέμπτη.

Η αστυνομία της Γένοβας δήλωσε ότι "αποκάλυψε μια μαζική φοροδιαφυγή άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ σε μη καταβληθέντα ΦΠΑ από το 2013 έως το 2019 από ένα πολυεθνικό διαδικτυακό ταξιδιωτικό γραφείο που εδρεύει στην Ολλανδία", χωρίς να αναφέρει το όνομα της εταιρείας.

Η αστυνομία είπε ότι ο φορολογικός έλεγχός τους διενεργήθηκε στο πλαίσιο ποινικής έρευνας υπό την ηγεσία εισαγγελέων στη βορειοδυτική παράκτια πόλη.

Εκπρόσωπος της Booking.com στην Ολλανδία είπε ότι δεν είχε άμεσο σχόλιο, όταν ρωτήθηκε από το Reuters.

Η κίνηση έρχεται λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία της Ομάδας των Επτά πλούσιων χωρών (G7) να δημιουργήσουν έναν παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% για να αποσπάσουν περισσότερα χρήματα από πολυεθνικές εταιρείες διαδικτύου και να μειώσουν τα κίνητρα που αυτές έχουν ώστε να μεταφέρουν κέρδη σε offshore φορολογικούς παραδείσους.

Ο συνταγματάρχης Ιβάν Μπίξιο, επικεφαλής της αστυνομικής ομάδας της Γένοβας που ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε στο Reuters ότι το είδος της φοροδιαφυγής που είχαν αποκαλύψει "αποφέρει τεράστια κέρδη στους δικαιούχους, βλάπτοντας τους δημόσιους προϋπολογισμούς και τροποποιώντας τους κανόνες του ανταγωνισμού".

Ο έλεγχος αφορά ΦΠΑ στις πληρωμές μεταξύ ιδιωτών για ενοικίαση ακινήτων που διαφημίζονται από τον διαδικτυακό ταξιδιωτικό πράκτορα που εδρεύει στην Ολλανδία και ανήκει στον αμερικανικό όμιλο Booking Holdings, με έδρα το Ντέλαγουερ.

Το Booking.com λειτουργεί ως μεσάζων μεταξύ ιδιοκτητών και επισκεπτών. Οι ιστότοποι ιδιωτικών καταλυμάτων που δεν λειτουργούν επαγγελματικά δεν έχουν αριθμό ΦΠΑ και το διαδικτυακό ταξιδιωτικό γραφείο υποτίθεται ότι λειτουργεί ως ταξιδιωτικός πράκτορας.

Ωστόσο, η αστυνομία της Γένοβας, έχοντας ελέγξει 896.500 ιδιοκτήτες ακινήτων που συνεργάστηκαν με τον ολλανδικό διαδικτυακό γίγαντα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν πλήρωσε ΦΠΑ στην Ιταλία από το 2013 έως το 2019, σύμφωνα με τις δύο πηγές.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η προμήθεια που συγκέντρωσε η Booking.com στην Ιταλία από αυτόν τον τύπο λειτουργίας ανήλθε σε 700 εκατομμύρια ευρώ, με μη καταβληθέν ΦΠΑ στα 153 εκατομμύρια ευρώ, ανέφεραν οι πηγές.

Η ιταλική έρευνα έχει προσελκύσει την προσοχή πολλών ευρωπαϊκών χωρών τουριστικών προορισμών, δήλωσε μια από τις πηγές, με τις φορολογικές αρχές αυτών των εθνών να ζητούν ανεπίσημα από τους ερευνητές πληροφορίες σχετικά με το θέμα. Δεν ταυτοποίησε ωστόσο αυτές τις χώρες.

Καθώς προχωρά η ποινική έρευνα των εισαγγελέων της Γένοβας, η φορολογική υπηρεσία της Ιταλίας θα ξεκινήσει μια ξεχωριστή διαδικασία στο τέλος της οποίας η Booking.com θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα συμφωνήσει να πληρώσει ή να αμφισβητήσει πιθανές κατηγορίες για αδίκημα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates