.

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΟΛΟΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ: ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΓΣΕΒΕΕ ΣΕ ΔΡΙΜΥ ΚΑΤΥΓΟΡΩ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ !!!

 



Εμείς φωνάζουμε πάνω από 1 χρόνο για τον Νέο Πτωχευτικό-ολετήρα...


Πρεμιέρα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τον νέο πτωχευτικό κώδικα που αφήνει απροστάτευτη και στις ορέξεις των funds την πρώτη κατοικία, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία εν μέσω της πανδημίας, με την αντιπολίτευση να αντιδρά σε υψηλούς τόνους.

Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε με μήνυμά του στα social media ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «από τη μία θεσμοθετεί την πληρωμή των εργαζομένων σε…ρεπό και από την άλλη βγάζει στο σφυρί τα σπίτια τους».

«Πριν καλά καλά ανοίξει η οικονομική δραστηριότητα, μετά από έξι μήνες lockdown και με πολλά δισ. ευρώ επιπλέον ιδιωτικού χρέους να βαραίνουν νοικοκυριά, εργαζόμενους και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση από σήμερα αίρει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως σημειώνει, «χιλιάδες οφειλέτες, εργαζόμενοι, επαγγελματίες και καταστηματάρχες οδηγούνται με συνοπτικές διαδικασίες στην πτώχευση και η περιουσία τους σε μαζικούς πλειστηριασμούς», ενώ εγκαλεί τον πρωθυπουργό γιατί όπως αναφέρει «δεν αρνείται μόνο την πρόταση» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «για ρύθμιση του πανδημικού χρέους με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, αλλά αρνείται να δώσει έστω και μία ευκαιρία για τους οφειλέτες που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση».

«Με δυο λόγια υλοποιεί όσα δεν κατάφεραν με στυγνούς εκβιασμούς ούτε οι δανειστές για δέκα χρόνια: Από τη μία μειώνει το εισόδημα των εργαζομένων και θεσμοθετεί την πληρωμή σε…ρεπό και από την άλλη βγάζει στο σφυρί τα σπίτια τους», τονίζει και καταλήγει: «Δεν πρόκειται απλά για το πιο νεοφιλελεύθερο σχέδιο αναδιάρθρωσης της οικονομίας. Πρόκειται για εν εξελίξει κοινωνική καταστροφή», καταλήγει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Χιλιάδες οφειλέτες, φυσικά πρόσωπα, έμποροι και επαγγελματίες, οδηγούνται σε πτώχευση με συνοπτικές διαδικασίες» σημειώνουν σε κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες Οικονομικών και Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου και Θεόφιλος Ξανθόπουλος, και ο υπεύθυνος Χρηματοπιστωτικού Τομέα του κόμματος Αλέκος Φλαμπουράρης. Οι τρεις τους καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι «εμμένει στην υλοποίηση της ακραίας, νεοφιλελεύθερης και αντικοινωνικής πολιτικής της, αδιαφορώντας προκλητικά, παρότι γνωρίζει τις τεράστιες επιπτώσεις που θα έχει στην κοινωνία και την οικονομία» και τονίζουν ότι «η μόνη πραγματική λύση υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας είναι η κατάργηση του νέου πτωχευτικού κώδικα και η αντικατάστασή του με το πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και διαγραφής ιδιωτικού χρέους που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Κριτική σε δέκα σημεία από το Κίνημα Αλλαγής

Ηχηρή ήταν και η αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής, με τον κοινοβουλετικό εκπρόσωπο Μιχάλη Κατρίνη να παρουσιάζει 10 σημεία για τους κινδύνους του νέου πτωχευτικού κώδικα.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κατρίνης επισημαίνει ότι δεν είναι καθόλου κινδυνολογία η κουβέντα περί πλειστηριασμών, «αφού είχαν παγώσει ως σήμερα λόγω των κλειστών δικαστηρίων, ενώ ο ίδιος ο επικεφαλής μιας από τις εταιρίες διαχείρισης μίλησε ευθέως για 250.000 πλειστηριασμούς ακινήτων την επόμενη πενταετία στη χώρα».

Επίσης, αναφέρει ότι «ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου, έχει την ίδια φιλοσοφία με αυτόν που λειτούργησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και απέδωσε 2.500 ρυθμίσεις σε 3,5 χρόνια λειτουργίας!!!»

Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει την επαναφορά του Ν.3869/10 με «νέα, επικαιροποιημένα κριτήρια για τους πραγματικά αδύναμους δανειολήπτες», αναστολή πλειστηριασμών για τους αδύναμους δανειολήπτες μέχρι το τέλος του 2021 και προειδοποιεί ότι ο πτωχευτικός κώδικας της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα οδηγήσει στο κλείσιμο χιλιάδων μικρών και ατομικών επιχειρήσεων, στον πλειστηριασμό χιλιάδων ακινήτων και στην αύξηση της ανεργίας και την μαύρης εργασίας.


ΚΚΕ: Ο νέος πτωχευτικός κώδικας ολοκλήρωσε το έγκλημα

«Ο νέος πτωχευτικός κώδικας ολοκλήρωσε το έγκλημα, που μεθόδευσαν βήμα-βήμα όλες οι κυβερνήσεις, με την σταδιακή άρση της προστασίας των λαϊκών κατοικιών, με την παράδοση των κόκκινων δανείων στα funds, με την ποινικοποίηση των λαϊκών αντιδράσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς» σχολιάζει το ΚΚΕ.

Όπως παρατηρεί το κομμουνιστικό κόμμα: «Για όσους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, ο νέος πτωχευτικός κώδικας προβλέπει τη δέσμευση του συνόλου της περιουσίας τους, την εκποίησή της, δίνοντας φυσικά την επιλογή στις τράπεζες να αποκτήσουν ό,τι κι αν θέλουν. Προβλέπει ότι για τρία χρόνια όποιος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει θα δουλεύει πρακτικά για την τράπεζα, κρατώντας για τον εαυτό του μόνο ένα ισχνό ποσό διαβίωσης και η τράπεζα θα εισπράττει αυτόματα τον υπόλοιπο μισθό του, ενώ και η περιουσία του ελέγχεται απ' την τράπεζα. Μετατρέπει τελικά τους εργαζόμενους σε νοικάρηδες στα σπίτια τους».

«Παράλληλα, διευκολύνεται η συγκέντρωση ακινήτων στο τραπεζικό κεφάλαιο, που θα τα βγάζει στο σφυρί, επιταχύνοντας επενδύσεις σε διάφορους τομείς, όπως π.χ. ο τουρισμός και οι αναπλάσεις περιοχών. Ο νέος πτωχευτικός κώδικας σφίγγει κι άλλο την θηλιά των χρεών γύρω από τους μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που ήδη έχουν να αντιμετωπίσουν "βουνό" υποχρεώσεων απέναντι στις τράπεζες και το κράτος» προσθέτει το ΚΚΕ.

ΜέΡΑ25: Νόμος λαιμητόμος που θα κλείσει σπίτια και θα διαλύσει οικογένειες

«Από σήμερα ξεκινά η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα, ενός νόμου λαιμητόμου που θα κλείσει σπίτια και θα διαλύσει οικογένειες», τονίζει το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του. Προσθέτει ότι «οι εξώσεις, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί που θα ακολουθήσουν, θα διαλύσουν την πραγματική οικονομία και τον κοινωνικό ιστό».

Το ΜέΡΑ25 επισημαίνει ότι «μέσα στην πανδημία, με διαδικασίες fast track, χωρίς ουσιαστικά έννομη προστασία, χωρίς διαδικασίες ρύθμισης των οφειλών τους, εκατομμύρια συμπολίτες μας θα αποξενωθούν από τη μικροϊδιοκτησία τους για να εισπράξουν εκατομμύρια τα αρπακτικά ταμεία. Χωρίς προσωποποιημένη διαδικασία με αδιαφανείς ηλεκτρονικές πλατφόρμες, όπου κάθε ρύθμιση χρεών στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία θα τίθεται υπό την έγκριση των τραπεζών».

Το ΜέΡΑ25 «προειδοποιεί την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα την εφαρμογή των πολιτικών που διαιωνίζουν την οικονομική ασφυξία, και να ακολουθήσει την πρόταση νόμου που έχουμε προτείνει για την επίλυση των χρεών των πολιτών». Διαβεβαιώνει μάλιστα ότι «θα αγωνιστούμε με όσα μέσα διαθέτουμε, στη Βουλή και στο δρόμο, για την κατάργηση του νομοθετικού εκτρώματος του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα και θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε το τσουνάμι των εξώσεων που θα ξεσπάσει».

ΓΣΕΒΕΕ για τους κινδύνους από τον πτωχευτικό νόμο

Σφοδρή κριτική στον νέο πτωχευτικό νόμο ασκεί και η ΓΣΕΒΕΕ, η οποία τονίζει ότι κρύβει πολλές παγίδες και κινδύνους για τις επιχειρήσεις. Όπως τονίζει, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι ρυθμίσεις του για τις «Πτωχεύσεις Μικρού Αντικειμένου», αφού, βάσει των κριτηρίων που θέτει ο νόμος, σε αυτές υπάγεται δυνητικά η συντριπτική πλειοψηφία των ατομικών και εταιρικών επιχειρήσεων της χώρας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates