.

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

ΤτΕ: ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΕ 2-3 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ...ΒΛΕΠΟΥΜΕ !!!

 


Στο 40% των μεγεθών του 2019 βλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος την επάνοδο των τουριστικών εισπράξεων φέτος, ενώ η πλήρης ανάκαμψη δεν πρόκειται να έρθει πρίν από δύο με τρία χρόνια. Την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα εξελίσσεται, η εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού αποτελεί πηγή αβεβαιότητας και τυχόν επιδείνωση της πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποτονική τουριστική περίοδο και να καθυστερήσει την επιστροφή στην κανονικότητα.

Στην έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, και αναφορικά με τις προσδοκίες για τη φετινή χρονιά αναφέρεται χαρακτηριστικά για τις εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες ότι «υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς η ανάκαμψη των δραστηριοτήτων του τουρισμού συναρτάται στενά με την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας και ειδικότερα με την πορεία του εμβολιασμού.

Η οικονομική δραστηριότητα το β’ εξάμηνο του 2021 αναμένεται να υποστηριχθεί από την έναρξη της υλοποίησης των έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από τη μερική επάνοδο, κοντά στο 40%, των τουριστικών εισπράξεων συγκριτικά με τις εισπράξεις του 2019.

Σημειώνεται εδώ ότι ειδικά όσον αφορά τις υπηρεσίες του τουρισμού, οι αφίξεις μη κατοίκων και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το α’ τετράμηνο του 2021 δεν ξεπέρασαν το 13% και 10% αντίστοιχα των μεγεθών του 2019.

«Η κρίση που επέφερε στον τουρισμό η πανδημία δεν επιτρέπει προβλέψεις για ανάκαμψη της ταξιδιωτικής κίνησης και δαπάνης στο επίπεδο του 2019 σε διάστημα μικρότερο των δύο έως τριών ετών. Αυτός είναι ο χρόνος που αναμένεται να χρειαστεί το ταξίδι αναψυχής, ώστε να επιστρέψει στα αυξημένα επίπεδα ζήτησης, τόσο για την Ελλάδα όσο και διεθνώς. Σύμφωνα με έρευνα του UNWTO (World Tourism Barometer, Ιανουάριος 2021), το 51% των ερωτηθέντων στην Ευρώπη αναμένει επιστροφή του διεθνούς τουρισμού στα προ της πανδημίας επίπεδα το 2023 και το 35% από το 2024 και μετά».

Όπως επισημαίνεται, οι εισπράξεις από τον εισερχόμενο τουρισμό εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περίπου κατά 65% σε σχέση με το 2020, αλλά και πάλι θα παραμείνουν σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το 2019.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates