.

Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Η VIVA "ΞΕΒΡΑΚΩΝΕΙ" ΤΙΣ ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΒΑΖΟΥΝ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ !!!

 



Τι μεταδίδει το mononews.gr


Έντονες αντιδράσεις προκαλούν στη Viva οι προτάσεις στην ΕΕΤ σχετικά με τις χρεώσεις στα εισερχόμενα εμβάσματα και τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση της «Ευρωπαϊκής Κάρτας Πληρωμών».

Όπως αναφέρουν πληροφορίες της Viva στη συνεδρίαση της Τρίτης 11 Μάϊου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) έγινε για δεύτερη φορά πεδίο έντονης συζήτησης για το μέλλον του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ελλάδας, με ενδιαφέροντες διαλόγους.

Αφορμή υπήρξε η διαδικασία ενεργοποίησης της υπηρεσίας άμεσων πιστώσεων (SEPA Instant Credit Transfer) που οργανώνει η Ένωση Τραπεζών αλλά και η πολλή και καλή δουλειά που κατά κοινή ομολογία κάνει η ΔΙΑΣ προκειμένου η χώρα μας να συμμετάσχει στον χάρτη των άμεσων πανευρωπαϊκών πληρωμών.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως αναφέρουν από τη Viva, υπάρχει πλέον μια ισχυρή στροφή στις πληρωμές με άμεσες πιστώσεις μέσω λογαριασμών αντί για κάρτες (Visa, Mastercard). Σκοπός της Ευρώπης είναι να πραγματοποιούνται οι πληρωμές σε πραγματικό χρόνο, να στηθεί μια «Ευρωπαϊκή κάρτα πληρωμών» και τελικά να μειωθούν δραστικά τα κόστη για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Για να γίνει βέβαια αυτό, χρειάζεται να διασυνδεθούν όλοι οι Πάροχοι Υπηρεσιών Πληρωμών (τράπεζες, ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος κλπ.) και η ΔΙΑΣ τρέχει πολύ οργανωμένα αυτό το project. Εκεί όμως τελειώνουν και τα καλά νέα, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Την Τρίτη, σύμφωνα με τη Viva, όταν η Ένωση Τραπεζών έβαλε στο τραπέζι μια ακόμη πρόταση για εξαίρεση (waiver) της Ελλάδας από κάποιες υπηρεσίες πληρωμών για να πριμοδοτήσει τα «φυσικά γκισέ» των υποκαταστημάτων, οι συμμετέχοντες από την πλευρά της Vivabank με την Ευρωπαϊκή πια εμπειρία του Ομίλου Viva Wallet, δεν μάσησαν τα λόγια τους και τοποθετήθηκαν «ευρωπαϊκά» στηλιτεύοντας τις απηρχαιωμένες πρακτικές των εξαιρέσεων.

Και ο λόγος ήταν, όπως αναφέρουν, πως για άλλη μια φορά, και παρά τις οποιεσδήποτε τεχνικές υλοποιήσεις, οι εγχώριες συστημικές τράπεζες «σκοτώνουν» εν τη γενέσει της και αυτή την καινοτομική Ευρωπαϊκή προσπάθεια άμεσων πιστώσεων, επιμένοντας στις υψηλές χρεώσεις στα εισερχόμενα εμβάσματα της τάξης των €3 ευρώ ανά συναλλαγή, κατά παράβαση του Άρθρου 62 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας PSD2, και τιμωρώντας ουσιαστικά κάθε ελληνική επιχείρηση και κάθε Έλληνα καταναλωτή που θα θελήσει να την χρησιμοποιήσει. Σε αντίθεση με την εδώ τακτική των συστημικών τραπεζών, οι Ευρωπαϊκές τράπεζες δεν χρεώνουν τους πελάτες τους για εισερχόμενα εμβάσματα.

Με αφορμή λοιπόν τις συνεχείς εξαιρέσεις (“waivers”) που ζητά διαχρονικά η Ένωση Τραπεζών, η Vivabank ανταπάντησε με μια πρόταση για «φυγή προς τα εμπρός», ώστε το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και κυρίως οι συστημικές τράπεζες να μην λειτουργούν πια με διαρκείς εξαιρέσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ώστε να βάζουν καταχρηστικές χρεώσεις σε αναλήψεις στα ΑΤΜ, να χρεώνουν υπέρογκα τα εισερχόμενα εμβάσματα κλπ.

Η πρόταση της Viva

«Με υπερχρεώσεις δεν σταματάς τον ανταγωνισμό, καταστρέφεις τους πολίτες και τη χώρα» τόνισαν κορυφαία στελέχη της Viva, ενώ πάνω στη συζήτηση αντιπρότειναν άμεσα μέτρα για τη δημιουργία ίσων συνθηκών ανταγωνισμού με την υποχρέωση όλων των Παρόχων Πληρωμών (εγχώριων και αλλοδαπών) να δίνουν δεδομένα στο Υπουργείο Οικονομικών όπως προβλέπει ήδη το υφιστάμενο πλαίσιο, αλλά δεν εφαρμόζεται.

«Στα δύσκολα, η Ένωση Τραπεζών ένιψε πάλι τας χείρας της, προτιμώντας να κλείσει άρον-άρον τη συζήτηση μήπως και το θέμα κλείσει εκεί. Και μπορεί η συνεδρίαση να ολοκληρώθηκε και η Ένωση να «σφυρίζει αδιάφορα», αλλά οι Έλληνες καταναλωτές και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να πληρώνουν τις ακριβότερες χρεώσεις εμβασμάτων στην Ευρώπη» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας σημειώνουν ότι «καμία τράπεζα δεν θα αλλάξει τις χρεώσεις στα ΑΤΜ και στα εισερχόμενα εμβάσματα. Απλά θα κάνουν τα πάντα ώστε η χώρα να μπει τελευταία στην Ευρωπαϊκή Κάρτα (και εάν μπει φυσικά). Οι συστημικές τράπεζες χθες αποκάλυψαν την στρατηγική τους στην οποία η Viva Wallet είναι ξεκάθαρα αντίθετη. Θέλουν η χώρα να ταχθεί κατά την ενοποίησης των πληρωμών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates