.

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

ΥΠΕΡΒΑΣΗ NEWS 19/05/2021

 

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ :











Ανταγωνιστικότητα : Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα !!!

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum) ορίζει την ανταγωνιστικότητα ως «την ικανότητα μιας χώρας να επιτυγχάνει υψηλούς αναπτυξια-κούς ρυθμούς και να διατηρεί το κατά κεφαλήν ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) σε υψηλά επίπεδα».

Η Ελλάδα από πλευράς ανταγωνιστικότητας κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ των 19 χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Μετά το 2007 η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά αναπτυξιακά προβλήματα. Την περίοδο 2007-2020, το πραγματικό ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) από 250,5 συρρικνώθηκε στα 168,3 δις ευρώ (€), που αντιστοιχεί σε ποσοστό μείωσης -32,8%. Σε συνθήκες αποτελμάτωσης της εγχώριας οικονομίας, κατά την περίοδο αυτή το μέσο ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε γύρω στο 21%. Η καθίζηση της εθνικής μας οικονομίας συνοδεύτηκε από την ακάθεκτη άνοδο του δημοσίου χρέους, καταδεικνύοντας την παταγώδη αποτυχία της ασκούμενης μακροοικονομικής πολιτικής. Την περίοδο 2007-2020, το δημόσιο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης από 239,7 δις € ή 103% του ΑΕΠ εξακοντίστηκε στα 374 δις € ή 225,2% του ΑΕΠ. Τον Φεβρουάριο του 2021, το δημόσιο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης έφθασε τα 380,1 δις €, αντιπροσωπεύοντας έτσι το 232% του ΑΕΠ. Ως γνωστόν, το 2012, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είχε κουρευτεί 138 δις €. Άρα, αν δεν υπήρχε το ψαλίδισμα των 138 δις, το δημόσιο χρέος της χώρας θα ξεπέρναγε σήμερα τα 500 δις ευρώ.
Η έξοδος της εγχώριας οικονομίας από το τέλμα και η ώθησή της σε αναπτυξιακή τροχιά, προϋποθέτει την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας του οικονομικού μας συστήματος. Πρωταρχική επιδίωξη της ασκούμενης μακροοικονομικής πολιτικής πρέπει να είναι η ενεργοποίηση του παραγωγικού δυναμικού σε οικονομικούς κλάδους με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Στους κλάδους δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις, με συνέπεια ο βαθμός ανταγωνιστικότητας των κλάδων να προσδιορίζεται άμεσα από το επίπεδο ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Για να καταστεί μια χώρα ανταγωνιστική πρέπει να διαθέτει επιχειρήσεις με αισθητή την παρουσία τους στην εγχώρια και κυρίως στη διεθνή αγορά.




















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates