Ερχονται φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος στους καταναλωτές
Από το euro2day.gr
Οι αυξήσεις στις τιμές του CO2 φέρνουν «φουσκωμένους» λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Οι πελάτες της ΔΕΗ , οικιακοί και επιχειρήσεις της χαμηλής τάσης, λόγω ενεργοποίησης της ρήτρας CO2, θα δουν επιβαρύνσεις στα τιμολόγιά τους κατά 7% στο ανταγωνιστικό σκέλος, δηλαδή την κατανάλωση, αύξηση που αφορά στον Μάιο. Αυτό μεταφράζεται σε 2-3 ευρώ στο σύνολο του λογαριασμού. Τον Ιούνιο, η αύξηση περιορίζεται στο 1 ευρώ και ως και τον Αύγουστο, σύμφωνα με πηγές της Επιχείρησης, με τον μηδενισμό της χρήσης λιγνίτη, δεν προβλέπεται επιβάρυνση στα τιμολόγια, πάντα στο ανταγωνιστικό σκέλος τους.
Αυξήσεις, όμως, συνεπάγεται η εξέλιξη αυτή και στα τιμολόγια των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, που δεν διαθέτουν μεν ρήτρα CO2 αλλά ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος (χονδρεμπορική τιμή). Με την ενεργοποίησή της, σταθερά από τον Νοέμβριο του 2020, στο πλαίσιο του target model, οι αυξήσεις στα τιμολόγιά τους φθάνουν έως και 50%.
Οι τιμές του CO2 έχουν πάρει την ανιούσα από πέρυσι την άνοιξη, ξεπερνώντας την προηγούμενη Παρασκευή στο ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων τα 51 ευρώ ανά τόνο. Αναλυτές εκτιμούν, μάλιστα, ότι δεν αποκλείεται να φθάσουν στα 100 ευρώ στα τέλη της δεκαετίας, ως αποτέλεσμα της αυστηρότερης ευρωπαϊκής πολιτικής για μείωση των εκπομπών ρύπων έως το 2030 και του σχεδιαζόμενου ευρωπαϊκού κλιματικού νόμου.
Στα καθ’ ημάς, από τις διακυμάνσεις αυτές δεν επηρεάζονται μόνον οι λιγνιτικές μονάδες, αλλά και οι πετρελαϊκές των νησιών και οι μονάδες φυσικού αερίου. Οι λιγνιτικές εκπέμπουν κατά μέσο όρο περίπου 1,6 τόνους CO2 ανά παραγόμενη MWh, οι πετρελαϊκές περίπου 0,81 τόνους και οι μονάδες φυσικού αερίου το ¼ των λιγνιτικών εκπομπών.
Αυτός είναι και ο λόγος που η επιβάρυνση των δικαιωμάτων μετακυλίεται στα τιμολόγια του ηλεκτρισμού, μέσω των ρητρών CO2 και ΟΤΣ. Και με την προοπτική να διατηρηθούν οι διακυμάνσεις στις τιμές του CO2 και στα επόμενα χρόνια, οι καταναλωτές θα βλέπουν κατά περίπτωση αυξομειώσεις στα τιμολόγιά τους.
Η ΔEΗ ενσωμάτωσε τη ρήτρα CO2 για τα τιμολόγια χαμηλής τάσης τον Σεπτέμβριο του 2019. Με τις χαμηλές τιμές των δικαιωμάτων ρύπων έως τον Μάρτιο, πέρυσι, δεν είχε ανακύψει ζήτημα μετακύλισης. Με την έναρξη του target model, πέρυσι τον Νοέμβριο, αποφασίσθηκε να μπει «στον πάγο» μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ακριβώς για να μην υπάρξουν αυξήσεις. Ενεργοποιήθηκε για τον Μάιο λόγω των αυξήσεων στις τιμές του CO2. Για το καλοκαίρι, η ΔEΗ αποφάσισε να μην ενεργοποιήσει τη ρήτρα, για τον λόγο ότι είναι μειωμένη η χρήση λιγνιτικής παραγωγής στο ενεργειακό μείγμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου