Χρόνια στασιμότητας στις επενδύσεις ενώ έχουμε από τις πιο ακριβές χρεώσεις στις τηλεπικοινωνίες στην Ευρώπη !!!
Τι μεταδίδει το businessdaily.gr:
Στο παρελθόν περνά η εποχή των επενδύσεων με το... σταγονόμετρο από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους στα δίκτυα οπτικής ίνας και έχει ήδη αρχίσει ένα χορός επενδύσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων στα γρήγορα δίκτυα, καθώς η πανδημία και τα τεράστια ποσά που θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ψηφιακή μετάβαση επιταχύνουν δραστικά τις εξελίξεις.
Η χώρα μας καταγράφει από τις χαμηλότερες ταχύτητες σύνδεσης παγκοσμίως (97η στην κατάταξη της Ookla με μέση ταχύτητα τα 34.83 Mbps). Τη στιγμή που οι συνδέσεις οπτικής ίνας (Fiber to the home - FTTH) στην Ελλάδα ανέρχονται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες, στη Γερμανία, όπως έχει ανακοινώσει η μητρική του ΟΤΕ, Deutsche Telekom το 2020 συνδέθηκαν 600.000 επιπλέον νοικοκυριά στο δίκτυο, φτάνοντας πλέον τον συνολικό αριθμό στα 2 εκατ. πελατών, με την γερμανική εταιρεία να θέλει να διπλασιάσει τον ρυθμό ανάπτυξης την επόμενη διετία.
Η Deutsche Telekom σημειώνει πως 36 νέες περιοχές στην Ελλάδα έχουν πλέον πρόσβαση σε συνδέσεις 100% FTTH μέσα από το δίκτυο οπτικών ινών του ΟΤΕ και μέσα στο 2020 προστέθηκαν περισσότερες από 100.000 συνδέσεις FTTH, που αντιστοιχεί σε αύξηση 70% σε σχέση με το 2019, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης που σημειώθηκε λόγω της πανδημίας.
Η ανάγκη για γρήγορα δίκτυα γίνεται επιτακτική, καθώς επιταχύνεται η ψηφιακή μετάβαση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα διαθέσει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ για επενδύσεις αυτής της κατηγορίας. «Αν αξιοποιήσουμε σωστά τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης τότε θα δώσουμε το μήνυμα πως η Ελλάδα αλλάζει», υποστήριξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Hellas Νάσος Ζαρκαλής στο πλαίσιο συζήτησης του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, επισημαίνοντας ότι «το Ταμείο είναι η καρδάρα με το γάλα της σημερινής γενιάς και δεν πρέπει να την κλωτσήσουμε».
Αναφερόμενος στις προοπτικές που δημιουργούνται από τα έργα που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτηθεί και από ευρωπαϊκούς πόρους, ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος Χάρης Μπρουμίδης σημείωσε από το Delphi Economic Forum πως «για εμάς που εργαζόμαστε στον τομέα της τεχνολογίας είναι πραγματικά μια μοναδική ευκαιρία να δείξουμε στον κόσμο πως όλα αυτά που σχεδιάζουμε για χρόνια τώρα και πολύ πριν την υγειονομική κρίση, αποτελούν ευκαιρίες για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους».
Ανάγκη να τρέξουν τις επενδύσεις οι πάροχοι
Ο κ. Νάσος Ζαρκαλής επισήμανε πως «η αναγκαιότητα υποδομών είναι κοινός τόπος. Πρέπει να είναι ένας τομέας εστίασης του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο κομμάτι της κινητής η Ελλάδα είναι σε εξαιρετικό σημείο. Πρέπει να γίνει δουλειά στην σταθερή. Είναι σαφές πως αν θέλουμε να κλείσουμε την απόσταση από τα προηγμένα κράτη πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε οπτικές ίνες μέχρι το τελευταίο σπίτι ή επιχείρηση». Η Wind Hellas φαίνεται να είναι έτοιμη να επενδύσει 500 εκατ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια στην ανάπτυξη των δικτύων και μεγάλο μέρος των επενδύσεων θα στραφούν στις οπτικές ίνες.
Εκτός από τα επενδυτικά πλάνα των παρόχων και το διαγωνισμό για το ευρυζωνικό Διαδίκτυο με ΣΔΙΤ (UFBB), ο επικεφαλής της Wind Hellas θεωρεί πως και «το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να έρθει να καλύψει την επιτάχυνση με στήριξη της προσφοράς και της ζήτησης».
Υπενθυμίζουμε πως ο ανταγωνιστικός διάλογος για το μεγάλο έργο του Ultra Fast Broadband που αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στη χώρα και θα φτάσει συνολικά τα 870 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκε και εκτιμάται ότι εντός Ιουνίου θα βγει στον αέρα η προκήρυξη για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Ο διαγωνισμός του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που είχε ξεκινήσει τον Μάιο του 2019, είχε συγκεντρώσει στην πρώτη φάση τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον, και προσέλκυσε εταιρείες και από τους κλάδους της ενέργειας και των κατασκευών.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδας δηλώνει πως στο πλαίσιο νέου επενδυτικού προγράμματος 2021 – 2025, η Vodafone προχωρά σε επέκταση του δικτύου οπτικών ινών στη σταθερή και θα κατασκευάσει 150.000 νέες γραμμές Fiber to the Home (FTTH) στην επόμενη τριετία, επεκτείνοντας το Vodafone Giga Network σε νέες περιοχές.
Ανέφερε επίσης πως ξεκίνησε η κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου της Vodafone στο Αιγαίο, το οποίο σε συνδυασμό με το δεύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο που θα κατασκευάσει στο Ιόνιο, θα φέρει νέες τεχνολογικές δυνατότητες σε σχεδόν 1 εκατ. κατοίκους, χιλιάδες επιχειρήσεις και πολλά εκατομμύρια επισκεπτών 11 ελληνικών νησιών. Η κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου στο Αιγαίο θα ολοκληρωθεί σε ένα έτος.
Ο κ. Μπρουμίδης τόνισε ότι τα έργα αυτά είναι μέρος του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας ύψους 600 εκατ. ευρώ με ορίζοντα τα επόμενα πέντε χρόνια, εξαιρουμένης, μάλιστα, της πρόσφατης επένδυσης των 130 εκατ. ευρώ για την απόκτηση φάσματος.
Όπως είχε αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των επενδυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020, η εταιρεία θα προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 550 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα κατευθυνθούν προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ομίλου, μεταξύ άλλων και για την ανάπτυξη του δικτύου οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου