.

Σάββατο 22 Μαΐου 2021

ΕΚΤ: ΜΗΝ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΒΙΑΣΤΙΚΑ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ !!!

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ
Λαγκάρντ: «Θα δούμε περισσότερες πτωχεύσεις και αύξηση του πληθωρισμού» !!!



Υπάρχει πρόοδος στον τομέα της ανάκαμψης αλλά υπάρχουν και προσκλήσεις, τόνισε ο Πασκάλ Ντόναχιου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Θα συνεχίσουμε με πολιτικές που στηρίζουν την οικονομία, σημείωσε ο επικεφαλής του οργάνου, δίνοντας έμφαση στην πρόοδο στο μέτωπο των εμβολιασμών, που βοηθά στην επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι μετά την ύφεση πέρυσι και φέτος το πρώτο τρίμηνο αναμένεται ριμπάουντ το β’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς αλλά και το 2022. Παραδέχτηκε ότι στην πορεία θα υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ κλάδων, πολιτών και κρατών-μελών και αναφέρθηκε σε προγράμματα στήριξης όπως το Sure, που στήριξε εκατομμύρια εργαζόμενους.

Δεν πρέπει να αποσυρθεί βιαστικά η στήριξη σε επιχειρήσεις και εργαζομένους, τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών. Πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά η μετάβαση σε πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης. Δεν επιζητούμε να επιστρέψουμε στα μεγέθη του 2019, αλλά να χτίσουμε μια σταθερή ανάπτυξη, συμπλήρωσε, κάνοντας αναφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης. Εκανε δε έκκληση στις πέντε χώρες που δεν έχουν υποβάλει ακόμα τα εθνικά σχέδια να το κάνουν. Στόχος είναι οι πρώτες εκταμιεύσεις να γίνουν πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.

Σύμφωνα με την Κρ. Λαγκάρντ, η ΕΚΤ θεωρεί ότι είμαστε σε διαδικασία ανάκαμψης και το 2022 θα επιστρέψουμε στα μεγέθη του 2019. Η ανάκαμψη όμως είναι εύθραυστη και θα αφήσει «πληγές». Τα συντονισμένα μέτρα, δημοσιονομικά και νομισματικά, στήριξαν την ευρωπαϊκή οικονομία.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, δήλωσε ότι πιστεύει πως τα μεγέθη του 2021 θα δούμε να αυξάνουν, αλλά αυτό οφείλεται σε προσωρινούς λόγους και η εκτίμηση είναι ότι ο πληθωρισμός το 2022 θα υποχωρήσει. Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι θα παραμείνουν στα αυξημένα μεγέθη.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ ζήτησε ιδιαίτερη προσοχή στα κόκκινα δάνεια. Θα δούμε περισσότερες πτωχεύσεις, σημείωσε.

Παρακολουθούμε στενά την πορεία των αποδόσεων και τον Ιούνιο θα κάνουμε μια νέα εκτίμηση για την οικονομική κατάσταση, δήλωσε. Η δέσμευσή μας είναι να παρέχουμε ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είμαστε δεσμευμένοι να το παρέχουμε αυτό μέσω των μέτρων, όπως το PEPP, που ανακοινώσαμε, τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Είναι πολύ νωρίς να συζητήσουμε τις μακροπρόθεσμες συνθήκες.

O Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε ισορροπημένες τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάκαμψη της ευρωζώνης αλλά στάθηκε στις αποκλίσεις μεταξύ χωρών που χτυπήθηκαν διαφορετικά από την πανδημία.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates