.

Κυριακή 9 Μαΐου 2021

ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΡΟΪΔΑ ΟΛΚΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΒΗΝΕΙ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΙΣ ΛΙΓΝΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ Η ΠΛΟΥΣΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟ...2038 !!!

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΠΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΠΟΔΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕ, ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΑ, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΚΛΙΣΗ, ΣΤΟ "ΣΧΕΔΙΟ ΗΛΙΟΣ" ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΗΘΕΛΑΝ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ...
Διαβάστε αναλυτικά εδώ:



Τι μεταδίδει η kathimerini.gr

Παρελθόν για τη ΔΕΗ και την ενεργειακή ιστορία της χώρας αποτελεί από προχθές ο εμβληματικός σταθμός ΑΗΣ Καρδιάς, οι πρώτες μονάδες του οποίου τέθηκαν σε λειτουργία το 1974 συμβάλλοντας καθοριστικά στον εξηλεκτρισμό και στην εκβιομηχάνιση της ελληνικής οικονομίας. Τα μεσάνυχτα της 5ης Μαΐου έσβησαν τα φουγάρα της τελευταίας μονάδας (4) του σταθμού, ισχύος 306 MW, σε συνέχεια του σταδιακού κλεισίματος των μονάδων 1, 2 και 3, συνολικής ισχύος 906 MW, από τον Ιούνιο του 2019. 

Ο παροπλισμός του ΑΗΣ Καρδιάς, όπως και του ΑΗΣ Αμυνταίου που ολοκληρώθηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο, εντάσσεται στο επιχειρησιακό σχέδιο απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ, ωστόσο και οι δύο σταθμοί, που περιλαμβάνονται στους πιο ρυπογόνους της Ευρώπης, θα έπρεπε με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία να είχαν κλείσει από το 2019, καθώς είχαν εξαντλήσει τις κατά παρέκκλιση ώρες λειτουργίας που διασφάλισαν μετά τη σχετική έγκριση της Ε.Ε. προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες τηλεθέρμανσης της Δυτικής Μακεδονίας. Οι μονάδες, δηλαδή, θα έπρεπε να αποσυρθούν ανεξάρτητα από το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ, όπως έγινε με τις μονάδες 3 και 4 της Πτολεμαΐδας το 2016, που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΔΕΗ, σειρά για απόσυρση παίρνουν εντός του 2022 οι μονάδες 1, 2, 3 και 4 του Αγ. Δημητρίου και το 2023 η Μεγαλόπολη 4, η Μελίτη και η μονάδα 5 του Αγ. Δημητρίου. Στα σχέδια της ΔΕΗ είναι και η αντικατάσταση της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 με φυσικό αέριο το 2025, έναντι του αρχικού προγραμματισμού για το 2028. Το σχέδιο προβλέπει μάλιστα και αύξηση της δυναμικότητας της μονάδας στα 1.000 MW από τα 660 MW, αλλά και τη μετατροπή της τεχνολογίας για τη λειτουργίας της μελλοντικά με υδρογόνο. Τελευταίως, η ΔΕΗ ενέταξε στον σχεδιασμό της ακόμη μία μονάδα φυσικού αερίου, ισχύος 300 MW, στην Κομοτηνή.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates