.

Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ !!!

 


Τι γράφει το bankingnews.gr :

Ενώ η κυβέρνηση έχει επιδείξει ζήλο ώστε να προχωρήσει σοβαρά θέματα της οικονομίας με επίκεντρο το Ταμείο Ανάκαμψης που εποπτεύει ορθολογικά ο Θεόδωρος Σκυλακάκης και τις τράπεζες που εποπτεύει επίσης ορθολογικά ο Γιώργος Ζαββός ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών… υπάρχουν ορισμένα θέματα που πρέπει να θίξουμε και τα οποία μετά βεβαιότητας θα βρούμε… πάλι μπροστά μας.

Βλέπουμε ορισμένα σημάδια, τα οποία μας προβληματίζουν.

Τα σημάδια σχετίζονται με το γεγονός ότι σε συστήματα εξουσίας έχουν παρεισφρήσει διάφοροι.. που δεν έχουν καμία κοινωνική αναφορά, που μετά βεβαιότητας ενδιαφέρονται για το ιδιοτελές και όχι για το δημόσιο συμφέρον.

Από τους οικονομολόγους που από το γυμναστήριο Holmes και τις συνοδείες με τεχνοκράτες με «αξία» βρέθηκαν να έχουν παρέμβαση στα δημόσια δρώμενα… έως και συστήματα που επιδοτούν, προκρίνουν και ανακυκλώνουν μονίμως τους ίδιους και τους ίδιους δημιουργώντας μια νέα γενιά άπληστων τεχνοκρατών.

Υπάρχουν φαινόμενα που προβληματίζουν και αυτά η κυβέρνηση θα πρέπει να τα δει… η κοινωνία έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές ότι εύκολα ξεχνάει.

Δημιουργείται μια εντύπωση ότι θα έρθει χρήμα και θα πρέπει όλοι οι φίλοι να βολευτούν.
Εάν αυτό συμβεί θα δημιουργηθεί μια κοινωνία δύο ταχυτήτων τόσο από τα χρήματα που θα έρθουν από το ταμείο Ανάκαμψης όσο και από τα χρήματα που θα δημιουργηθούν εντός της χώρας με σίγουρα αρνητικές συνέπειες.

Πικρές αλήθειες

Οι τράπεζες στην Ελλάδα μετά τα NPEs, τα DTC τι έχουν να προσφέρουν στους μετόχους τους;

Καλλιεργείται η εντύπωση ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα μετά τις επιτυχημένες – ομολογουμένως – παρεμβάσεις με τον Ηρακλή 1 και 2 και την μεγάλη μείωση των NPEs έλυσαν τα προβλήματα τους.

Όχι δεν είναι έτσι.

Έχουν το πρόβλημα του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης ένα βάρος 15,5 δισεκ. και το ακόμη πιο σημαντικό την παραγωγή εσόδων.

Οι τράπεζες μας παράγουν προ προβλέψεων έσοδα 3,2 δισεκ. ευρώ, δεν διανέμουν ακόμη μέρισμα αυτό θα συμβεί για την οικονομική χρήση 2023 και γενικώς φαίνεται ότι οι τράπεζες περισσότερο ποντάρουν στην μόχλευση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης παρά στις… αυτοδύναμες προσπάθειες.

Με χρηματιστηριακούς όρους το ελληνικό χρηματιστήριο θα φθάσει στις 1000 μονάδες και η απάντηση είναι… και τι έγινε αφού τα ανοδικά περιθώρια θα έχουν εξαντληθεί όσο οι τράπεζες εμφανίζουν τόσο πολύ υψηλή συσχέτιση DTC προς ίδια κεφάλαια.

Οι τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα, δικαιολογούν discount σε σχέση με άλλες τράπεζες στο εξωτερικό.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν οριοθετημένο εύρος κερδοφορίας, όταν φθάσουν στα 500 εκατ καθαρά μετά φόρων κέρδη θα έχουν εξαντλήσει τα ανοδικά τους περιθώρια και θα πρέπει να αναζητήσουν άλλες εναλλακτικές για να μπορέσουν να επιτυγχάνουν απόδοση κεφαλαίων ROE περίπου 10%.

Θα έρθει ποτέ η αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου στους δείκτες της MSCI ως ώριμη αγορά;

Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ακόμη αναδυόμενη χρηματιστηριακή αγορά και στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International και στους δείκτες FTSE.

Αντί να μιλάμε για αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου σε ώριμη αγορά, μιλάμε εάν θα αναβαθμιστεί στις 11 Μαΐου 2021 η μετοχή της Eurobank στον δείκτη standard της MSCI.
H αναβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς σε ώριμη από αναδυόμενη θα καθυστερήσει.

Η αύξηση του χρέους καθυστερεί την αναβάθμιση της οικονομίας

Στις 23 Απριλίου 2021 θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία η Standard and Poor’s και δεν αναμένεται αναβάθμιση από την κλίμακα ΒΒ- ούτε αλλαγή στις οικονομικές προοπτικές που είναι σταθερές.

Αυτό έχει να κάνει όχι μόνο με την χαμηλή εκτιμώμενη ανάπτυξη του 2021 στο 2,5%, αλλά και στην αύξηση του δημόσιου χρέους, που επισκιάζουν την εξυγίανση των τραπεζών.
Στην επόμενη αξιολόγηση στις 22 Οκτωβρίου είναι πιο πιθανό...

Καλλιεργείται η εντύπωση ότι θα πάρουν λίγοι πολλά και οι πολλοί λίγα

Καλλιεργείται η εντύπωση ότι τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα μοιραστούν με τους ημετέρους.

Η αντίληψη αυτή θα πρέπει εκ της γενέσεως της να περιθωριοποιηθεί, η Ελλάδα δεν χρειάζεται κοινωνία δύο ταχυτήτων αλλά ίσες ευκαιρίες για όλους και ειδικά τους ικανούς.

Σημάδια φτωχής επενδυτικής στρατηγικής

Το να φέρνεις την Reggeborgh στην Ελλάδα και να προκαλεί αδιέξοδο στον Ελλάκτωρ δεν είναι επιτυχημένη επένδυση.

Το να υλοποιούνται αυξήσεις κεφαλαίου όπου οι τράπεζες πωλούνται έναντι 1,2 δισεκ. ευρώ όπως στην Πειραιώς δεν μπορεί να αποτελεί πρότυπο ιδιωτικοποίησης.

Δεν μπορεί να αποτελεί πρότυπο ιδιωτικοποίησης ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επένδυσε 44,5 δισεκ. που έχουν αξία ή θα έχουν αξία αύριο 2 ή 2,5 δισεκ. ευρώ.

Δεν μπορεί να προσελκύει η Ελλάδα όχι δυνητικούς αγοραστές αλλά δυνητικούς πωλητές, δυστυχώς αυτό θα δούμε τα επόμενα χρόνια.

Όσοι αγόρασαν πριν λίγα χρόνια ή όσοι αγοράζουν σήμερα είναι δυνητικοί πωλητές,
 σκέφτονται πως θα φύγουν και με τι κέρδος, δεν προσελκύουμε στρατηγικούς – πραγματικούς επενδυτές αλλά ευκαιριακούς καιροσκόπους.

Προφανώς υπάρχουν και εξαιρέσεις αλλά είναι ελάχιστες αυτές οι εξαιρέσεις.

Από την επενδυτική άπνοια στην κερδοσκοπία και τα ξεπουλήματα

Από την εποχή της επενδυτικής άπνοιας που χαρακτήρισε την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, κανείς σοβαρός επενδυτής δεν πλησίαζε την Ελλάδα όταν είχε απέναντι του μια κυβέρνηση αριστερών – ιδεοληπτικών… θα βρεθούμε στην εποχή όπου το ξεπούλημα θα βαφτίζεται επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση.

Είμαστε οπαδοί της αγοράς, της ελεύθερης 
οικονομίας αλλά όχι οπαδοί της επενδυτικής αλητείας και κυρίως της απληστίας.

Σίγουρα υπάρχουν και άλλα.

Για την ώρα θα περιοριστούμε σε αυτά και θα παρακολουθούμε κάθε τι που συμβαίνει στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και θα αναδεικνύουμε ότι είναι σωστό για την πατρίδα και όχι ότι είναι ευνοϊκό για τις τσέπες ελαχίστων.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates