.

Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

ΜΠΕΡΝΤ ΛΟΥΚΕ: Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ !!!

 


Με την προσφυγή που άσκησε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας τέλη του περασμένου μηνός, ο Μπέρντ Λούκε, μαζί με πάνω 2.000 συμπολίτες του μπλόκαραν την επικύρωση της Απόφασης περί Ιδίων Πόρων και ουσιαστικά του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. από τον πρόεδρο της χώρας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, αν και εγκρίθηκε από τα δυο τρίτα των εδρών στο γερμανικό κοινοβούλιο. «Δεν έβαλα καμία βόμβα» δήλωσε ο Λούκε σε συνέντευξη που έδωσε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico. «Σας κεραυνός εν αιθρία ήταν η δημιουργία ενός εντελώς διαφορετικού χρηματοοικονομικού εργαλείου από την Ε.Ε που αντιβαίνει στις συνθήκες της Ε.Ε», δήλωσε ο ίδιος.

Οικονομολόγος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου και ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) που αποχώρησε στη συνέχεια για να δημιουργήσει τη Συμμαχία για την Πρόοδο και την Ανανέωση (ALFA), ο Λούκε θεωρεί πως έχει αναλάβει μια μεγαλύτερη αποστολή. Μπλοκάροντας την επικύρωση της Απόφασης περί Ιδίων Πόρων, η οποία αυξάνει το πλαφόν των χρημάτων που μπορεί να ζητήσει ως εγγυήσεις η Ε.Ε από τα κράτη-μέλη για να δανειστεί από τις αγορές, ισχυρίζεται πως ενεργεί ως αφοσιωμένος και αξιόπιστος σύμμαχος της καγκελαρίου. «Θα ήθελα να επισημάνω το εξής: η κ. Μέρκελ ήταν πάντα εναντίον των ευρωομολόγων. Δεν είμαι ο μπαμπούλας αλλά ο πιστός της Έκχαρτ», δηλώνει στο Politico, κάνοντας αναφορά σε χαρακτήρα γερμανικού παραμυθιού.

Προ μιας δεκαετίας, ο Λούκε παραιτήθηκε από την Χρηστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), διαμαρτυρόμενος για την συναίνεση της Μέρκελ στην παροχή οικονομικής βοήθειας σε χώρες-μέλη όπως η Ελλάδα. Το 2013 ήταν συνιδρυτής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία αλλά αποχώρησε όταν το κόμμα εκδήλωσε ακραίες θέσεις εν μέσω της μεταναστευτικής κρίσης. Με το νέο του κόμμα κινδυνεύει να επισκιαστεί πλήρως, έχοντας ήδη χάσει τις έδρες που είχε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρατηρούν αναλυτές.

Εκτός από την έκπληξη του Βερολίνου και των Βρυξελλών από την απόφαση του δικαστηρίου της Καρλσρούης να εξετάσει την προσφυγή, επικρατεί μεγάλη ανησυχία στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το ενδεχόμενο καθυστερήσεων στην υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης που στοχεύει στην καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό της Γερμανίας (DLF), ο διευθυντής του φημισμένου Ινστιτούτου Bruegel των Βρυξελλών για την Ευρωπαϊκή Πολιτική, Γκούντραμ Βολφ, τόνισε πως το Ταμείο Ανάκαμψης έχει εγκριθεί ομόφωνα από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Σχολιάζοντας την απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου να εξετάσει την προσφυγή, ο Βολφ είπε επιγραμματικά ότι «δεν είμαι νομικός και είναι γνωστό ότι το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο εκδίδει πολλές φορές δυσνόητες αποφάσεις, που εν μέρει έχουν επηρεαστεί από λομπίστες. Αλλά θεωρώ ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση το Συνταγματικό Δικαστήριο θα πρέπει να σκεφτεί πολύ καλά τι ακριβώς κάνει».

Είναι η δεύτερη φορά που ο Λούκε προσφεύγει στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο με σκοπό να απορριφθούν αποφάσεις που ελήφθησαν εν μέσω ιστορικών κρίσεων στην Ε.Ε. Πέρσι το καλοκαίρι, το δικαστήριο της Καρλσρούης αποφάνθηκε πως το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που εφάρμοσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 2015 δεν συμβαδίζει με τη γερμανική νομοθεσία. Αν και η απόφαση αυτή δεν ήταν δεσμευτική, δημιούργησε αρνητικές εντυπώσεις σε μια περίοδο που η ΕΚΤ έχει αναλάβει καίριο ρόλο στη διατήρηση του κόστους δανεισμού των κρατών-μελών σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Σήμερα ο Λούκε μαζί με τους υπόλοιπους επικριτές του Ταμείου Ανάκαμψης υποστηρίζουν πως με την έκδοση κοινού χρέους από την Κομισιόν δημιουργείται κακό προηγούμενο εις βάρος των χωρών-μελών του Βορρά που είναι δημοσιονομικά ισχυρότερες.

ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates