Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για τους πολλούς Δανειολήπτες !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2016/10/blog-post_49.html
Από το insider.gr
Κομβικά deals που ολοκλήρωσαν εν μέσω της πανδημικής κρίσης, έχουν δρομολογήσει και θα υλοποιήσουν εντός της διετίας 2021 – 2022 και τα οποία τις βάζουν σε νέα εποχή, ανακοίνωσαν μέσα στον Μάρτιο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Με αιχμή την περαιτέρω δραστική μείωση των κόκκινων δανείων τους και turning point την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, οι ελληνικές τράπεζες κλείνουν το κεφάλαιο διαχείρισης της υπερδεκαετούς κρίσης και ανοίγουν το κεφάλαιο της δυναμικής συμβολής τους στην ανάκαμψη της Οικονομίας, με στοίχημα την ορθή αξιοποίηση της μοναδικής ευκαιρίας των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τράπεζα Πειραιώς
Ρόλο καταλύτη στην επόμενη μέρα για τις τράπεζες θα έχει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα υλοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1 δις. ευρώ προκειμένου να επανιδιωτικοποιηθεί (η μη πληρωμή των CoCos τον Δεκέμβριο οδήγησε σε αύξηση του ποσοστού του ΤΧΣ στο 61,3% και σε κρατικοποίηση της Τράπεζας) και να υλοποιήσει το επιθετικό πλάνο με την σημειολογική επωνυμία Sunrise για την πλήρη εξυγίανσή της.
Η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών με αποκλεισμό των δικαιωμάτων προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της εταιρείας. Για τους υφιστάμενους μετόχους που θα επιθυμούν να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, σχεδιάζεται να προβλεφθεί προνομιακή κατανομή. Η ΑΜΚ θα πραγματοποιηθεί με δύο παράλληλες διαδικασίες: α) με ιδιωτική τοποθέτηση προς ειδικούς και λοιπούς θεσμικούς επενδυτές στο εξωτερικό μέσω βιβλίου προσφορών, η οποία δεν θα συνιστά δημόσια προσφορά και β) με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.
Στις 7 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων για να εγκρίνει την ΑΜΚ, το ΔΣ της Τρ. Πειραιώς θα λάβει την απόφαση για τη διενέργεια της αύξησης κεφαλαίου και θα καθορίσει τους όρους της περί τα μέσα Απριλίου, ενώ η έναρξη της συνδυασμένης προσφοράς θα πραγματοποιηθεί το γ΄ δεκαήμερο Απριλίου. Η απόφαση για την κατανομή και η ολοκλήρωση της αύξησης θα γίνει το α΄ δεκαήμερο Μαΐου 2021.
Η ΑΜΚ, σε συνδυασμό με άλλες κεφαλαιακές ενέργειες που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν απομειώνουν την αξία των μετόχων, θα οδηγήσουν σε σωρευτική κεφαλαιακή ενίσχυση της Τρ. Πειραιώς περίπου 2,6 δισ. ευρώ συμπεριλαμβάνοντας δυνητική έκδοση υβριδικών τίτλων ΑT1 μέχρι ποσού περίπου 0,6 δις. ευρώ.
Κεντρικός στόχος της Τρ. Πειραιώς είναι η πλήρης εξυγίανσή της από τα κόκκινα δάνεια. Κάνοντας το επόμενο σημαντικό βήμα στην επιτάχυνση του σχεδίου μείωσης των NPEs, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε στις 16 Μαρτίου τιτλοποίηση 7 δις. ευρώ (Sunrise 1) για το Πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ».
Ήδη ετοιμάζεται και η τιτλοποίηση Sunrise II, ύψους περίπου 4 δις. ευρώ. Και οι δύο συναλλαγές θα έχουν ολοκληρωθεί στο δ΄ τρίμηνο του 2021 και μέσω αυτών τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Τράπεζας Πειραιώς θα υποχωρήσουν σε περίπου 5 δις. ευρώ και ο δείκτης ΝΡΕ σε περίπου 13%. Μαζί με άλλες ενέργειες που θα υλοποιήσει η Τράπεζα και συγκεκριμένα διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων 1 δις. ευρώ και πωλήσεις χαρτοφυλακίων ΝPLs περίπου 1,5 δις. ευρώ, το απόθεμα των NPEs θα υποχωρήσει κάτω των 4 δις. ευρώ και ο δείκτης NPE κάτω του 10% μέχρι το τέλος του 2021.
Συνολικά, από απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων της τάξεως των 22,5 δις. ευρώ και δείκτη NPE περίπου 45% στο τέλος του 2020, η Τράπεζα Πειραιώς θα επιτύχει να μειώσει στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της στα 3,6 δις. ευρώ και τον δείκτη NPE στο 9%, βάζοντας πλώρη για NPEs περίπου 1 δις. ευρώ και αντίστοιχο δείκτη χαμηλότερο του 3% το 2024.
Eurobank
Έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία την πρώτη ελληνική τιτλοποίηση NPLs στο ΗAPS «Ηρακλής» (Cairo το 2020), η Eurobank θα εγκαινιάσει και τον «Ηρακλή ΙΙ» και θα είναι η πρώτη ελληνική Τράπεζα που θα επιτύχει μονοψήφιο δείκτη NPE ήδη από το τρέχον έτος.
Η νέα τιτλοποίηση, με την κωδική ονομασία “Mexico” που ανακοίνωσε στις 10 Μαρτίου η Eurobank θα είναι ύψους περίπου 3,3 δις. ευρώ και με αυτήν ο δείκτης NPE θα υποχωρήσει κάτω από 9% μέχρι το τέλος του 2021, το χαμηλότερο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων για την επίπτωση της πανδημίας. Το 2022 ο δείκτης NPE θα υποχωρήσει περίπου στο 6%, προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η Τράπεζα έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία του pre – rating της τιτλοποίησης και αναμένεται να υποβάλει το αίτημα για τη μεταβίβασή της στον «Ηρακλή 2» στα τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου. Η διαδικασία για την πώληση των mezzanine τίτλων στους επενδυτές θα ξεκινήσει το καλοκαίρι και στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές.
Alpha Bank
Τρεις επιπλέον συναλλαγές συνολικού ύψους 3,3 δις. ευρώ για την απομείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της, προγραμματίζει για το τρέχον έτος η Alpha Bank, μετά την mega - τιτλοποίηση Galaxy, ύψους 10,8 δις. ευρώ.
Όπως ανακοίνωσε στις 23 Μαρτίου η Τράπεζα, οι τρεις συναλλαγές αφορούν την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου ύψους 2 δισ. ευρώ (Cosmos) μέσω του προγράμματος Ηρακλής ΙI, καθώς και την πώληση δύο χαρτοφυλακίων ύψους 0,9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (Orbit) και 0,4 δισ. ευρώ στην Κύπρο (Sky).
Στόχος της Τράπεζας είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της κατά 30% περίπου και ποσοστό δείκτη NPE κάτω από 10% μέχρι το τέλος του 2022. Σημειώνεται ότι η Alpha Bank διατηρεί ηγετική θέση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών στο θέμα της αντιμετώπισης των συσσωρευμένων ΜΕΑ. Τα τελευταία τρία χρόνια, έχει μειώσει τα ΜΕΑ κατά 65% έναντι αντίστοιχης μείωσης 45% κατά μέσο όρο από τις υπόλοιπες τράπεζες και ταυτόχρονα έχει μειώσει δραστικά τα καταγγελθέντα ΜΕΑ σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, κατά 71% έναντι μέσου όρου 42% των ανταγωνιστών της.
Εθνική Τράπεζα
Την υλοποίηση της δέσμευσης που είχε αναλάβει από την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, υλοποίησε η Εθνική Τράπεζα. Δίνοντας τέλος σε ένα πολυετές σήριαλ, η ΕΤΕ ανακοίνωσε στις 26 Μαρτίου την πώληση του 90,01% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital Partners’ Fund VII.
Το ονομαστικό τίμημα για τη συναλλαγή αντιστοιχεί σε 505 εκατ. ευρώ για το 100% της εταιρείας. Μέρος του τιμήματος, μέχρι και 120 εκατ. ευρώ συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέχρι το 2026, ενώ η συμφωνία πώλησης περιλαμβάνει και 15ετή συμφωνία συνεργασίας των δύο πλευρών στο bancassurance.
Με υποχώρηση του δείκτη NPE στο 13,5% το 2020 από 31,3% το 2019, με το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων να υποχωρεί στα 4,2 δις. ευρώ μετά την τιτλοποίηση Frontier, ύψους 3 δις. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα στοχεύει σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια μόλις 1,8 δις. ευρώ στο τέλος του 2022 και δείκτη NPE χαμηλότερο του 6%. Η μείωση των NPEs στα επίπεδα αυτά θα περιλάβει και νέα τιτλοποίηση 1,5 δις. ευρώ στο τέλος 2021 – αρχές 2022, η οποία θα αφορά δάνεια μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων 1 δις. ευρώ και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ δάνεια καταναλωτικά και στεγαστικά και θα μεταβιβαστεί στον «Ηρακλή ΙΙ».
Η συναλλαγή της τιτλοποίησης Frontier βρίσκεται στα τελικά στάδια και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο – Ιούλιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου