Οι διατάξεις του νέου ν. 4479/2021, που ενσωμάτωσε την Ευρωπαϊκή Τηλεοπτική Οδηγία 1808/2018 για τον έλεγχο του περιεχομένου που μεταδίδεται με κάθε δυνατό τεχνικό τρόπο στο διαδίκτυο, ανοίγουν τον δρόμο και στη χώρα μας για τον έλεγχο αναρτήσεων-δημοσιεύσεων από τους μεμονωμένους χρήστες.
Με την επέκταση του ελέγχου περιεχομένου σε πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο και κάθε διαδικτυακή υπηρεσία παροχής περιεχομένου, κάθε πάροχος υποχρεούται να κατεβάζει αναρτήσεις έπειτα από παρέμβαση του ΕΣΡ ή καταγγελία φορέα και αν δεν το πράττει, προβλέπονται οι ποινές που ισχύουν για τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Αυτό που αποφεύχθηκε, έπειτα από άμεση αντίδραση και κινητοποίηση των καλλιτεχνών στο άρθρο 8, ήταν η επέκταση του ελέγχου και της τιμωρίας σε μεμονωμένους χρήστες του διαδικτύου που ανεβάζουν βίντεο ή αναρτήσεις.
Η απόσυρση της εν λόγω διάταξης δεν σημαίνει πως θα σταματήσει η προσπάθεια για έλεγχο στο διαδίκτυο με βάση διατάξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου. Αυτό δείχνει η ευρωπαϊκή εμπειρία, καθώς σε χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία αλλά και η Γερμανία εγκρίθηκαν νόμοι για τον έλεγχο και την τιμωρία μεμονωμένων χρηστών του διαδικτύου για περιεχόμενο που χαρακτηρίζεται παραβατικό. Η πρόσφατη σύλληψη του καταλανού ράπερ Πάμπλο Χασέλ είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς σχεδιάζεται ο έλεγχος του περιεχομένου στο διαδίκτυο.
Τα επιμέρους άρθρα του νόμου που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα είναι το άρθρο 8, με το οποίο επεκτείνεται στις πλατφόρμες βίντεο η παρέμβαση για μετάδοση ρατσιστικού-φυλετικού λόγου αλλά και τέλεσης τρομοκρατικών πράξεων, και οι διατάξεις του άρθρου 32, με τις οποίες υποχρεώνονται οι πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο να λαμβάνουν μέτρα για το επιβλαβές περιεχόμενο. Η επιβλάβεια του περιεχομένου κρίνεται από το ΕΣΡ, ως αρμόδια Αρχή που μπορεί να επιβάλει πρόστιμα στις πλατφόρμες, ενώ κατά του περιεχομένου μπορούν να προσφύγουν απλοί πολίτες, φορείς, κόμματα και όργανα του κράτους.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου