.

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

ΣΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ RWE ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΜΠΙΖΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ "ΣΥΝΕΤΑΙΡΟ" ΤΗΝ ΔΕΗ !!!

 



Το Κρατικό Ταμείο Επενδύσεων της Νορβηγίας, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια 1,3 τρισ. δολαρίων και θεωρείται το πλουσιότερο του κόσμου, απέκλεισε μία σειρά εταιρειών από τις επιλογές του.

Στη «μαύρη» λίστα αυτή είχε τοποθετήσει πέρυσι 15 επιχειρήσεις, μία εκ των οποίων και ο όμιλος εξορύξεων της Glencore. Το Ταμείο ενδιαφέρεται να καταπολεμήσει τη μη ηθική συμπεριφορά ορισμένων ισχυρών επιχειρήσεων με γνώμονα τις πρακτικές τους ως προς τη ρύπανση του πλανήτη και την προαγωγή της διαφάνειας, της ισονομίας και της ισοτιμίας εντός των κόλπων τους αλλά και ευρύτερα στην κοινότητα.

Αλλες εταιρείες οι οποίες εμφανίζονται στον κατάλογο αυτό και που δεν κάνει επενδύσεις το Ταμείο είναι οι ενεργειακές RWE και Canadian Natural Resources, καθώς και ο όμιλος πρώτων υλών και εξορύξεων της Anglo American, όπως ανέφερε η διοίκησή του.

«Αποχωρούμε από επιχειρήσεις, στις οποίες δεν θέλουμε πλέον να είμαστε μέτοχοι για λόγους ηθικής ή βιωσιμότητας», δήλωσε το Ταμείο με έδρα το Οσλο. «Με το να μην τοποθετούμε κεφάλαια στις εν λόγω εταιρείες, περιορίζουμε την έκθεσή μας σε απαράδεκτους κινδύνους».

Επεξηγώντας τη στάση του, το Ταμείο ανέφερε πως οι 15 μετοχές των αντίστοιχων εταιρειών επελέγησαν με γνώμονα ηθικά ζητήματα, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Αυτά εκτείνονται από τη διαφθορά και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έως την πρόκληση σοβαρότατης βλάβης στον πλανήτη από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Συν τοις άλλοις, εξαιρέθηκαν ακόμα 32 εταιρείες από το χαρτοφυλάκιο κατόπιν αξιολόγησης των κινδύνων, στους οποίους είναι εκτεθειμένες και είναι κοινωνικοί, εταιρικής διακυβέρνησης και περιβαλλοντικοί, αλλά σε ηπιότερο βαθμό από τις προαναφερθείσες δεκαπέντε.

Τέλος, το Κρατικό Ταμείο της Νορβηγίας ανακοίνωσε πως το 2020 είχε αποδόσεις ύψους 123 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σηματοδοτώντας τη δεύτερη καλύτερη χρονιά του κυρίως λόγω της ανόδου των μετοχών των τεχνολογικών ομίλων.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates