.

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ....ΤΗΛΕΔΙΚΕΣ !!!

 


Ένα σχέδιο που εκτείνεται σε 245 σελίδες και αποκαλύπτει το dikastiko.gr , μεταφέρει σύμφωνα με την φιλοδοξία των συντακτών του την Δικαιοσύνη στην ψηφιακή εποχή. Είναι η διακήρυξη του διαγωνισμού για τις ψηφιακές δίκες, δηλαδή δίκες μέσω τηλεδιάσκεψης από τις φυλακές και ανακρίσεις με τον κατηγορούμενο σε απόσταση και την ηλεκτρονική παρακολούθηση των πινακίων το οποίο αναρτήθηκε στην Κοινωνία της Πληροφορίας .

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 19.228.928,37€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24 % (προϋπολογισμός χωρίς ΦΠΑ: € 15.507.200,30 ΦΠΑ : 3.721.728,07 €).

Το πρόγραμμα αυτό θα εισφέρει δίκες από απόσταση μέσω τηλεδιάσκεψης και έχει ως στόχο την εγκατάσταση ηλεκτρονικού δικτύου σε δικαστήρια και φυλακές και τέθηκε σε διαβούλευση έως τις 20 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως “οι μετακινήσεις μαρτύρων και κατηγορουμένων δημιουργούν πρόσθετα οικονομικά́ βάρη που επωμίζονται είτε οι πολίτες (πολιτικές δίκες) είτε το κράτος (ποινικές δίκες). Ταυτόχρονα σκοπός είναι η ποιοτική́ αναβάθμιση του έργου της Δικαιοσύνης, ειδικά́ στις περιπτώσεις που απαιτείται κατάθεση ευάλωτων μαρτύρων (ανήλικοι) ή μαρτύρων που έχουν υποστεί́ εκφοβισμό́ (κακοποιημένες γυναίκες) και η δια ζώσης παρουσίας τους στο δικαστήριο ενδέχεται να διαταράξει την ψυχική́ τους υγεία και να επηρεάσει την διαδικασία διεξαγωγής της δίκης.

Επιπρόσθετα η χρήση της τηλεδιάσκεψης θα επιταχύνει το ανακριτικό έργο καθώς και την εξυπηρέτηση των αιτήσεων δικαστικής συνδρομής”.

Υποθέσεις

Τα συστήματα τηλεδιάσκεψης θα εγκατασταθούν σε δικαστήρια και σωφρονιστικά́ καταστήματα της χώρας, καλύπτοντας τις ανάγκες των Πολιτικών, Ποινικών και Διοικητικών Δικαστηρίων (Πρωτοδικεία και Εφετεία), του ανακριτικού́ έργου (Πρωτοδικεία) και των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής.

Θα αφορά Άρειο Πάγο, Συμβούλιο της Επικρατείας, Πολιτικά – Ποινικά και Διοικητικά Εφετεία και Πρωτοδικεία και Πταισματοδικεία και Σωφρονιστικά Καταστήματα.

Συγκεκριμένα σε ένα μέρος :

-των δικαστικών εδρών των Πρωτοδικείων και Εφετείων, σε πιστοποιημένους χώρους εντός των δικαστηρίων αλλά́ και

-εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων (αίθουσες κατάθεσης μάρτυρα)

-σε ανακριτικά́ γραφεία και

-γραφεία που εξυπηρετούν αιτήματα δικαστικών συνδρομών.

Μέσω τηλεδιάσκεψης θα μπορεί να γίνει:

-Η απομακρυσμένη κατάθεση / εξέταση μάρτυρα υπόθεσης που εκδικάζεται, ο οποίος κατά τη διεξαγωγή́ της δίκης βρίσκεται μακριά́ από́ τον τόπο διεξαγωγής της. Στην περίπτωση αυτή́ ο μάρτυρας θα προσέρχεται σε κάποιον από́ τους πιστοποιημένους χώρους που θα διαμορφωθούν και θα καταθέτει απομακρυσμένα ζωντανά́ (εικόνα και ήχος).

-Η απομακρυσμένη κατάθεση / εξέταση μάρτυρα υπόθεσης ο οποίος όμως βρίσκεται στο εξωτερικό́ – Διασυνοριακή́.

-Η απομακρυσμένη κατάθεση / εξέταση μάρτυρα ή κατηγορουμένου ο οποίος είναι κρατούμενος σε κάποιο σωφρονιστικό κατάστημα.

-Η διεξαγωγή́ της προκαταρκτικής εξέτασης, προανάκρισης και ανάκρισης.

-Η ικανοποίηση με απομακρυσμένη σύνδεση αιτημάτων Δικαστικής Συνδρομής.

Συνδυασμός των ανωτέρων περιπτώσεων αφού θα δίνεται η δυνατότητα για πραγματοποίηση πολυδιασκέψεων.

Δικαστές και δικηγόροι

Για την υποστήριξη των αιτημάτων τηλεδιάσκεψης και της διαχείρισης/προγραμματισμού των διαθέσιμων πόρων του συστήματος (αίθουσες και γραφεία με εγκατεστημένο σύστημα τηλεδιάσκεψης), θα υλοποιηθεί σύστημα Διαχείρισης Κρατήσεων και Ροών Εργασίας, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε πιστοποιημένους χρήστες (δικαστές και δικηγόρους) να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση για απομακρυσμένη εξέταση μαρτύρων / κατηγορούμενων, και να λαμβάνουν ηλεκτρονικά τη σχετική έγκριση.

Ηλεκτρονικό πινάκιο

Παράλληλα μπαίνει σε εφαρμογή και το σχέδιο ηλεκτρονικής παρακολούθησης πινακίων και εκθεμάτων σε σκοπό “τη δημοσίευση σε πραγματικό χρόνο της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των Δικαστηρίων της χώρας στο διαδίκτυο, στους ενδιαφερόμενους (δικηγόροι, πολίτες κλπ.).

Θα δοθεί επιπλέον η δυνατότητα άμεσης και σε πραγματικό χρόνο ενημέρωσης της πορείας των πινακίων μέσω ειδικών εφαρμογών που θα λειτουργούν σε ηλεκτρονικές συσκευές (smart phones, tablets κλπ.), για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικηγόρων, των διαδίκων και των εμπλεκομένων στις δικαστικές διαδικασίες στις αίθουσες των Δικαστηρίων.

Αυτές οι εφαρμογές θα υποστηρίζουν πολυκαναλική πρόσβαση στις προσωπικές συσκευές των ενδιαφερομένων, είτε μέσω κινητής τηλεφωνίας, είτε μέσω ασυρμάτου δικτύου σε συγκεκριμένους χώρους (εσωτερικούς και υπαίθριους) των δικαστηριακών συγκροτημάτων της χώρας. Γι’ αυτό το λόγο θα υλοποιηθεί η ανάπτυξη ασυρμάτου δικτύου πρόσβασης για το κοινό και τους δικηγόρους”.

Υπάρχουσα δυνατότητα

Πάντως προ ημερών ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ.Τσιάρας περιέγραψε μάλιστα την «..εγκατάσταση 250 σταθερών και 151 κινητών συστημάτων τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σε σωφρονιστικά καταστήματα, κατ’ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που νομοθετήθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ήδη από τον Νοέμβριο του 2019», η οποία όπως είπε «…συνιστά μια πραγματική «επανάσταση» για τη λειτουργία του δικαστικού μας συστήματος το 2021. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας, γίνεται πράξη η ανάπτυξη ενός σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος για τη δημοσίευση στο διαδίκτυο σε πραγματικό χρόνο της πορείας των πινακίων, αλλάζοντας πλήρως την καθημερινότητα στα δικαστήρια όλης της Επικράτειας».

Υπολογίζεται ότι μέσα στην επόμενη χρονιά θα ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής του μειοδότη, ο οποίος σε διάστημα 22 μηνών, έως τον Οκτώβριο του 2023, θα υλοποιήσει το έργο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Η διακήρυξη

Η κοινωνία της πληροφορίας ανακοίνωσε την έναρξη της διαβούλευσης που αφορά σε Ηλεκτρονικό Ανοικτό Άνω των Ορίων Διαγωνισμό για το Υποέργο 1 «Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα και παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων (Ηλεκτρονικό Πινάκιο)» της Πράξης «Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα και παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων (Ηλεκτρονικό Πινάκιο)» με Κωδικό ΟΠΣ: 5035507, του ΕΠ Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020 και καλεί τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς σε ανοιχτή, μη δεσμευτική συμμετοχή στη διαδικασία διαβούλευσης για την κατάθεση παρατηρήσεων / προτάσεων επί του Τεύχους Διακήρυξης, το οποίο επισυνάπτεται σε μορφή αρχείου “pdf”.

Οι παρατηρήσεις, προτάσεις ή και τα σχόλια που υποβάλλονται στη διαβούλευση θα πρέπει να σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα, με αναφορά της συγκεκριμένης ενότητας, παραγράφου ή και υποπαραγράφου στην οποία αναφέρονται, με πλήρη τεκμηρίωση. Επίσης, πρέπει να δίνονται τα πλήρη στοιχεία του ενδιαφερόμενου Οικονομικού Φορέα (Επωνυμία, e-mail) που υποβάλει σχόλιο / παρατήρηση / πρόταση.

Η διαδικασία διαβούλευσης θα διεξαχθεί μέσω του Συστήματος ΕΣΗΔΗΣ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.promitheus.gov.gr, για χρονικό διάστημα από την ανάρτηση του Τεύχους Διακήρυξης στο ΕΣΗΔΗΣ προς Διαβούλευση έως και 20-01-2021.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates