Ενώ θα πρέπει να υπάρξει και δήλωση-έλεγχος όλων των μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων την τελευταία 5ετία, για τυχόν....δολιότητα !!!
Τι μεταδίδει το enikos.gr :
Σε έως και 240 δόσεις θα μπορούν από τον Μάρτιο και μετά να ρυθμίζουν το σύνολο των χρεών τους προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τράπεζες και τρίτους πιστωτές οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους, με τη δυνατότητα ρύθμισης -όχι της πτώχευσης- που δίνει το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, γνωστό και ως «Δεύτερη Ευκαιρία». Όσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα, η ισχύς της εφαρμογής αντίστοιχης ρύθμισης θα ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου 2021. Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα κρίνονται επιλέξιμοι οι οφειλέτες για ρύθμιση εξυγίανσης (εξωδικαστικού χαρακτήρα) θα προσδιοριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θα δημοσιευθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής της αίτησης θα τεθεί σε λειτουργία από την 1η Ιουνίου και στο μεσοδιάστημα (δηλαδή από την 1η Μαρτίου έως την 1η Ιουνίου) οι επιχειρήσεις, εφόσον επιθυμούν να καταθέσουν αίτηση, θα το πράττουν στο Πρωτοδικείο της έδρας τους.
Με τον νέο μηχανισμό, η επιχείρηση, όπως και το φυσικό πρόσωπο, θα δηλώνει πού και σε ποιον χρωστά, συν τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει, αλλά και τα οικονομικά της μεγέθη και, με βάση έναν αλγόριθμο, θα προκύπτει το ύψος του «κουρέματος» (επί του συνολικού χρέους). Εν συνεχεία, για την συνολική οφειλή που θα απομείνει θα προσδιορίζονται οι δόσεις.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι στις πλείστες των περιπτώσεων θα ισχύσουν οι 240 δόσεις - δηλαδή δόσεις για 20 χρόνια.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι στις πλείστες των περιπτώσεων θα ισχύσουν οι 240 δόσεις - δηλαδή δόσεις για 20 χρόνια.
Στόχος της κυβέρνησης με την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού πλαισίου είναι η ουσιαστική αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, το οποίο έχει φτάσει στα 300 δισ. ευρώ: 200 δισ. ευρώ σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και 100 δισ. ευρώ στις τράπεζες. Σε ρύθμιση των οφειλών τους δεν μπορούν να προχωρήσουν μέσω της εξωδικαστικής διαδρομής που προσφέρει η «Δεύτερη Ευκαιρία» όσοι οφειλέτες χρωστούν σε ποσοστό 90% σε έναν πιστωτή (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες κ.λπ.). Η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού αποτελεί προαπαιτούμενο στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και αρχικά προβλεπόταν η ισχύς του να ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2021. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας, δόθηκε τρίμηνη παράταση για τις επιχειρήσεις και πεντάμηνη για τα φυσικά πρόσωπα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου