.

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

ΥΠΕΡΒΑΣΗ NEWS 31/12/2020

 

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ :





Τι φέρνει η Απόφαση ΣτΕ 1611/2020 για την 5ετή Παραγραφή των απλήρωτων Τελών Κυκλοφορίας

του Κώστα Διώτη
Οικονομολόγου – Στατιστικού, πρώην Εφοριακού και Επιθεωρητή ΥΠΟΙΚ
Επιτρόπου Οικονομικών Υπέρβασης

Όσοι χρωστούν τα τέλη κυκλοφορίας για την περίοδο πριν από το 2015, δεν υποχρεούνται πλέον να τα πληρώσουν, επειδή οι ΔΟΥ είναι υποχρεωμένες να διαγράψουν τα βεβαιωμένα τέλη κυκλοφορίας, από την ημέρα που δέχεται η Απόφαση ΣτΕ 1611/2020.

Oυσιαστικά, η απόφαση αυτή επαναλαμβάνει όσα έλεγε η αρ. 1738/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου που είχε κρίνει ότι η παραγραφή για φορολογικά ζητήματα πρέπει να έχει, συνολικά, εύλογη διάρκεια, ώστε :
α) να είναι δυνατή η άσκηση αποτελεσματικού ελέγχου, χωρίς όμως να ενθαρρύνεται η απραξία των αρμοδίων διοικητικών αρχών, την οποία ενθαρρύνει η μεγάλη διάρκεια του χρόνου της παραγραφής και
β) να μην αφήνονται οι διοικούμενοι έκθετοι σε μακρά περίοδο ανασφάλειας δικαίου ή στον κίνδυνο να μην είναι πλέον σε θέση, μετά την παρέλευση μακρού χρόνου να αμυνθούν προσηκόντως έναντι σχετικού ελέγχου, αλλά και να αντιμετωπίσουν τις προκύπτουσες από τον έλεγχο αυτό οικονομικές υποχρεώσεις.

Έτσι η φορολογική διοίκηση είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ, γεγονός που θα έχει θετικό αντίκτυπο σε όσους φορολογούμενους (φυσικά και νομικά πρόσωπα) έχουν οφειλές από τέλη κυκλοφορίας πέραν της 5ετίας.

Η παλαιά ΠΟΛ.1184/1.6.2000, ισχυρίζονταν ότι : «…..Στην περίπτωση που από τα υπάρχοντα στοιχεία προκύπτει ότι δεν έχουν βεβαιωθεί και εισπραχθεί τέλη κυκλοφορίας έτους 1992 και προηγουμένων, θα προβαίνετε στη βεβαίωσή τους και είσπραξή τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεων του Δημοσίου για την επιβολή τελών κυκλοφορίας είναι εικοσαετής … Αν έχουν βεβαιωθεί και δεν έχουν εισπραχθεί, θα επιδιώκετε την είσπραξή τους, εφόσον δεν έχει παραγραφεί η σχετική αξίωση του Δημοσίου, η οποία στην περίπτωση αυτή είναι πενταετής. Αν έχει συμπληρωθεί πενταετία από τη λήξη του έτους μέσα στο οποίο κατέστησαν ληξιπρόθεσμα, να εξετάζετε αν έχει διακοπεί ή ανασταλεί….»

Με τη νέα ΠΟΛ, που αναμένεται να εκδοθεί σύντομα, όσοι χρωστούν τα τέλη κυκλοφορίας την περίοδο από το 2015 και πριν, δεν θα πρέπει να πληρώσουν το αντίτιμο στο κράτος, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέτρεψε τη θέση της φορολογικής διοίκησης, ότι η παραγραφή αυτών των χρεών είναι 20ετής και όρισε τη διάρκειά της στα πέντε χρόνια!

Σχετικά με την μεταβίβαση, με προηγούμενη ΠΟΛ της Α.Α.Δ.Ε., προβλέπεται η διαγραφή των τελών κυκλοφορίας εφόσον ο πρώην ιδιοκτήτης προσκομίσει τελεσίδικη απόφαση αστικού ή ποινικού δικαστηρίου.

Η Δ.Ο.Υ. είναι υποχρεωμένη να διαγράψει τα βεβαιωμένα τέλη κυκλοφορίας από την ημέρα που δέχεται η δικαστική απόφαση. Έτσι, η νέα ΠΟΛ, που αναμένεται να εκδοθεί σύντομα, θα αναφέρει ότι, για να πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση, μετά την ΣτΕ 1611/2020, θα πρέπει να έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας μόνο της τελευταίας πενταετίας.











Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates