.

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

ΕΕΑ: 1.000.000 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΖΟΜΠΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!!

 


Εικονική πραγματικότητα - Άνοιξαν 36.000 νέες επιχειρήσεις - Τι κρύβεται πίσω από τους αριθμούς - Στο 1 εκατ οι zombie εταιρίες


«Άνθιση» της επιχειρηματικότητας μέσα στην πανδημική κρίση (!) καταδεικνύουν τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Αθηνών (ΓΕΜΗ), σύμφωνα με τα οποία 36.000 επιχειρήσεις έκαναν εγκαίνια μέσα στην αβεβαιότητα της επόμενης ημέρας, με τα σκληρά μέτρα και της καθολικής απαγόρευσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Το παράδοξο αυτό φαινόμενο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα του επιχειρείν αλλά πρόκειται για μια ελληνική παραδοξότητα που δεν έχει μέτρο σύγκρισης με άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Την στιγμή μάλιστα που ο βασικός στόχος όλων των κυβερνήσεων όπως και της σημερινής είναι η απλοποίηση αδειοδότησης των επιχειρήσεων όταν για δεκαετίες δεν έχει βρεθεί η διαδικασία για τους όρους κλεισίματος των επιχειρήσεων.

Στο 1 εκατομμύριο οι επιχειρήσεις... zombie...

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου λέει στο BN ότι τα στοιχεία δεν αποτυπώνουν την αλήθεια.

Αναφέρει ότι πρέπει να έχουμε 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις «ζόμπι» που τυπικά είναι ανοικτές και ουσιαστικά κλειστές.

Οι επιχειρηματίες που έχασαν τον λογαριασμό και δεν ξέρουν που χρωστούν προτιμούν να κλείσουν την παλιά εταιρεία και να ανοίξουν μία άλλη με νέο νομικό καθεστώς και βασικό μέτοχο έχοντας την παλιά εταιρεία σε αδράνεια αφού δεν μπορεί να κλείσει καθώς έχει οφειλές.

Το Μητρώο Επιχειρήσεων δεν επιτρέπει την οριστική διαγραφή τους λόγω χρεών.

Όμως μια δεύτερη και έμπειρη ματιά στα στοιχεία του ΓΕΜΗ που να σημειωθεί λειτουργεί με βάση την ελληνική νομοθεσία τηρώντας το μητρώο επιχειρήσεων αποκαλύπτει την πραγματικότητα.

Για το 2020 έκαναν έναρξη 36.432 νέες επιχειρήσεις, σε μία χρονιά μάλιστα που η πανδημική κρίση ήταν και παρέμεινε σε έξαρση και με την εφαρμογή δύο lockdown σε διάστημα 6 μηνών.
Οι νέες ιδέες και η σύσταση νέων εταιρειών δεν ανακόπηκε αλλά κινήθηκε σε σχετικά υψηλά επίπεδα ενώ σε εποχές σχετικά ομαλής οικονομικής ζωής μειώνεται ο αριθμός των νέων εταιρειών. Φέτος σταμάτησαν τη δραστηριότητά τους μόνο 11.742 επιχειρήσεις.

Πρόκειται για την Ελλάδα που σε εκπλήσσει έξυπνα και ευχάριστα (!) αλλά πρόκειται για ένα .. επιχειρηματικό τρικ ή μια έξοδος κινδύνου που οδηγεί τους επιχειρηματίες από την πίσω πόρτα εκ νέου στην επιχειρηματική δράση. 

Χαρακτηριστικό της εικονικής πραγματικότητας ήταν τα όσα συνέβησαν στο στάδιο εφαρμογής του πρώτου Μνημονίου που άνοιξαν 37.880 επιχειρήσεις το 2011.
Το 2012 άνοιξαν 41.506 εταιρίες, το 2013 συνολικά 41.723, το 2014 άνοιξαν 36.023, το 2015 ξεκίνησαν 29.719, το 2016 συνολικά 28.705 και το 2017 μόλις 20.809.

Ανοίγουν εταιρείες όταν η κρίση είναι στο αρχικό στάδιο!

Είναι εμφανές ότι τα νέα εγχειρήματα μειώνονται όσο η οικονομία δείχνει ότι έχει απορροφήσει τους κραδασμούς της κρίσης.

Η επιστροφή της οικονομικής ομαλότητα εκδηλώνεται με το άνοιγμα λιγότερων επιχειρήσεων ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. 

Ενδεικτικό με όσα συμβαίνουν στην πραγματικότητα είναι ότι το 2011 έκλεισαν 106.286.
Οι μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις έκλεισαν άρον -άρον τα λογιστήρια και βιβλία τους αφήνοντας πίσω χρέη διότι κατάλαβαν έγκαιρα ότι τα Μνημόνια ήρθαν για να μείνουν και φρόντισαν να εγκαταλείψουν τις παλιές τους …αποσκευές.

Το 2012 διαγράφηκαν 40.802 επιχειρήσεις, το 2013 38.739 με τον αριθμό των διαγραφών να μειώνεται όσο μειώνονταν η ένταση της μνημονιακής κρίσης. 

Οι διαγραφές υποχώρησαν στις 16.808 το 2017 όταν διαφαίνονταν η έξοδος από τα Μνημόνια ενώ να σημειωθεί είχε χαθεί το 25% του ΑΕΠ εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης χρέους της χώρας και στη συνέχεια χτύπησε το τραπεζικό σύστημα με την κατακόρυφη αύξηση των κόκκινων δανείων.

Οι αναταράξεις στην οικονομία με βάση τα εγχώρια δεδομένα αποκαθίσταται όταν μειώνεται ο αριθμός σύστασης των νέων επιχειρήσεων ενώ όταν αυξάνεται ο αριθμός σύστασης εταιρειών σηματοδοτεί ότι η κρίση βρίσκεται στο σημείο εκκίνησης.

Οι έμπειροι και διαβασμένοι όμως σπεύδουν να προφυλαχτούν από τα δεινά που έρχονται και ανοίγουν μια νέα εταιρεία.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates