Σε νέα «δοκιμασία» μπαίνει από το πρωί της Τρίτης η εστίαση, με εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ να κατεβάζουν ρολά στις περιοχές αυξημένου κινδύνου και τους επιχειρηματίες να βρίσκονται σε απόγνωση για το μέλλον των επιχειρήσεών τους.
Το πλήγμα για τον κλάδο, το 8μηνο της πανδημίας ήταν βαρύτατο. Μετά το προηγούμενο δίμηνο λουκέτο λόγω του lockdowwn, οι επιχειρηματίες μετά την επαναλειτουργία τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια σημαντική πτώση του τζίρου που έφτανε το 40% και από τον Αύγουστο σταδιακά με νέους περιορισμούς στο ωράριο και τη χωρητικότητα. Η «βουτιά» στον τζίρο αυτή τη στιγμή αγγίζει το 60% μεσοσταθμικά ενώ οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών έχουν συσσωρευτεί όλους αυτούς τους μήνες και να συνεχίζουν να «τρέχουν».
Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας φαίνεται ότι δεν ικανοποιούν τους επιχειρηματίες του κλάδου καθώς τα θεωρούν ανεπαρκή.
«Τα μέτρα είναι ελάχιστα. Είναι ουσιαστικά τα ίδια που είχαν ληφθεί τον περασμένο Μάρτιο, σε ένα περιβάλλον βέβαια σήμερα, εντελώς διαφορετικό» επεσήμανε στο insider.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς.
Υπενθυμίζεται άλλωστε, ότι μεταξύ άλλων οι επιχειρηματίες της εστίασης ζητούν, μείωση ενοικίων κατά 40% έως το Μάρτιο του 2021, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για το επόμενο 6μηνο, απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη για το ίδιο διάστημα, ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης του Κλάδου με μη επιστρεπτέα προκαταβολή καθώς και μεταφορά όλων των υποχρεώσεων προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες στο τέλος Απριλίου 2021.
Εντείνεται η ανησυχία για λουκέτα
Η ανησυχία για λουκέτα και απολύσεις στην εστίαση εν μέσω ενός περιβάλλοντος αβεβαιότητας και ανασφάλειας το επόμενο διάστημα εντείνεται, με τους φορείς του κλάδου να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Επιχειρηματίες μιλώντας insider.gr κάνουν λόγο ακόμη και για «τιμωρία» της εστίασης εξαιτίας όπως λένε, μιας μικρής μερίδας συναδέλφων τους που δεν συμμορφώθηκαν με τα μέτρα το προηγούμενο διάστημα.
«Αισθανόμαστε ότι «τιμωρείται» όλη η εστίαση για 10-15 καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα. Η εστίαση όλο το προηγούμενο διάστημα έχει κρατήσει τα μέτρα όπως πρέπει, χωρίς να ξεφεύγουμε και τώρα «τιμωρούμαστε» ξανά» σημείωνε στο insider.gr ο Γιάννης Φιλοκώστας, πρόεδρος της Ένωσης εστιατόρων ψητοπωλών και καφέ μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης.
Σημειώνεται πάντως ότι από τα νέα μέτρα εξαιρούνται η υπηρεσία της κατ’ οίκον διανομής φαγητού καθώς της παραλαβής από το κατάστημα.
Στελέχη του κλάδου επισημαίνουν ότι όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες σκέφτονται να επεκταθούν στο delivery όπως άλλωστε έγινε και την προηγούμενη περίοδο που έκλεισαν τα καταστήματα εστίασης προκειμένου να διατηρηθούν έστω και με αυτό τον τρόπο ανοιχτά.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στον χώρο του delivery μπήκαν εν μέσω πανδημίας, ακόμη και πολυτελή εστιατόρια αλλά και αλυσίδες εστίασης που μέχρι σήμερα αντιστέκονταν σθεναρά, κυρίως μέσω συνεργασίας με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής φαγητού.
Από την πλευρά του πάντως ο κ. Καββαθάς κάνει λόγο για «απέλπιδα κίνηση καθώς με τις προμήθειες που θα δίνουν οι επαγγελματίες, χάνουν όλο το περιθώριο του κέρδους». Σημειώνει επίσης ότι λόγω της στροφής αρκετών επαγγελματιών στο delivery το προηγούμενο διάστημα, «ο χώρος είναι σε μεγάλο βαθμό καλυμμένος».
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή ο κλάδος της εστίασης στην Ελλάδα αποτελείται από 82.412 επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν 384.196 εργαζόμενους και είναι ο δεύτερος πιο πολυπληθής κλάδος μετά το λιανικό εμπόριο.
Ως αποτέλεσμα της πανδημίας, 66.681 επιχειρήσεις εστίασης (ήτοι 80,9% του συνόλου των επιχειρήσεων του κλάδου) έθεσαν τη λειτουργία τους σε αναστολή την περίοδο Απριλίου – Μάϊου επηρεάζοντας 344.265 εργαζόμενους, ήτοι 89,6% του συνόλου των εργαζομένων του κλάδου και 32,4% του συνόλου των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία είχε τεθεί σε αναστολή.
Αυτές οι επιχειρήσεις το Μάρτιο κατέγραψαν μεγάλες απώλειες από καταστροφές τροφίμων κατά το απότομο κλείσιμο των επιχειρήσεων, βρέθηκαν εν συνεχεία αντιμέτωπες με την αύξηση του κόστους αναλωσίμων και νέου εξοπλισμού (π.χ. γάντια, μάσκες, υλικά καθαριότητας, ανασκευών, προστατευτικά μέσα κλπ.), ενώ από τον Μάιο έως σήμερα ήταν διαρκώς αντιμέτωπες με προκλήσεις λόγω της λειτουργίας τους με πολύ περιορισμένη δυναμικότητα.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχουν καταδείξει πως η πορεία του κλάδου της εστίασης είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας. Βάσει επίσημων ιστορικών στοιχείων, η μεταβολή στον συνολικό κύκλο εργασιών του κλάδου παρατηρείται ότι είναι υψηλότερη των αντίστοιχων μεταβολών στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Ως εκ τούτου, η απώλεια εσόδων του κλάδου της εστίασης το 2020 εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά υψηλότερη από την εκτιμώμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ η οποία εκτιμάται ότι θα κυμανθεί πάνω από το 10%.
Το μόνον σίγουρο είναι πως ένα νέο lockdown της εστίασης θα διογκώσει την ήδη σημαντική απώλεια εσόδων και τις λειτουργικές ζημίες και θα οδηγήσει σε λουκέτα χιλιάδες επιχειρήσεις, που είχαν αντέξει το πρώτο lockdown.
ΠΗΓΗ
https://www.insider.gr/epiheiriseis/148192/katebazei-rola-i-estiasi-sos-ekpempoyn-oi-epiheirimaties
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου