.

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΤΑΝΕΙ Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ...ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ !!!

ΦΟΡΤΩΝΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΥΦ
Σαν να μην έφτανε η πανδημική κρίση για τις επιχειρήσεις, έρχεται και η Εφορία να τις αναστατώσει αποστέλλοντας ειδοποιητήρια πληρωμής για εκπρόθεσμες συγκεντρωτικές δηλώσεις.Πρόκειται για τις καταστάσεις πελατών - προμηθευτών, πιο γνωστές ως Μ.Υ.Φ με έτος αναφοράς το 2014, οι οποίες ενώ είχαν υποβληθεί εντός της σιωπηρής προθεσμίας που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών, η Εφορία «φορτώνει» με πρόστιμα χιλιάδες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.



Όλα ξεκίνησαν από τις διασταυρώσεις που διενεργεί η ΑΑΔΕ στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών.

Το σύστημα εντόπισε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις να μην έχουν υποβάλει συγκεντρωτικές καταστάσεις για το έτος 2014.

Ήταν η πρώτη χρονιά που η επιχειρηματική κοινότητα υποχρεώθηκε στην υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Η εφαρμογή με πολλά προβλήματα

Η εφαρμογή, από την αρχή της λειτουργίας της, παρουσίαζε πολλά προβλήματα και ήταν σχεδόν αδύνατη η υποβολή των δηλώσεων.

Μάλιστα για το λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να παρατείνει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα την προθεσμία υποβολής τους, και συγκεκριμένα έως τις 20 Ιανουαρίου 2016, ώστε να υπάρξει ανάλογη διευκόλυνση προς τους λογιστές.

Τις τελευταίες μέρες υποβολής των συγκεκριμένων καταστάσεων και κυρίως όσο πλησίαζε η καταληκτική ημερομηνία της 20ης Ιανουαρίου 2016, οι δυσλειτουργίες και οι αρρυθμίες που εμφάνιζε το σύστημα αυξάνονταν καθημερινά.

Οι λογιστές είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά και ταλαιπωρήθηκαν απίστευτα μέχρι να υποβάλουν τις καταστάσεις ενώ πολλοί δεν τα κατάφεραν και δεν πρόλαβαν την προθεσμία λόγω του «μπλακ άουτ» που παρουσίαζε συχνά η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet.

Η σιωπηρή παράταση

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προέβη στην ανακοίνωση σιωπηρής παράτασης μέχρι της 25 Ιανουαρίου 2016, χωρίς όμως να κατατεθεί σχετική τροπολογία στη βουλή.

Με αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις έμειναν ακάλυπτες και όσες υπέβαλαν συγκεντρωτικές καταστάσεις από τις 21 έως και τις 25 Ιανουαρίου 2016 εμφανίζονται στο σύστημα ως εκπρόθεσμοι χωρίς να το γνωρίζουν.

Μετά τις διασταυρώσεις που έτρεξε οι ΑΑΔΕ στις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2014, τους εντόπισε, έστειλε τα στοιχεία τους στις Εφορίες και οι Δ.Ο.Υ. στέλνουν τώρα τα ραβασάκια με τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής των καταστάσεων σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Το θέμα αυτό, έφερε στη Βουλή, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Σπανάκης ο οποίος κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών ο οποίος ερωτάται εάν θα προχωρήσει άμεσα «σε νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του προβλήματος που προέκυψε το 2016 σε χιλιάδες επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το θέμα και σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή διάταξη που θα «σβήνει» τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους φορολογούμενους για εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates