.

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ !!! ΤΑ 32 ΔΙΣ ΕΓΙΝΑΝ ΕΩΣ 32 ΔΙΣ...ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ !!!

ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΛΕΓΑΜΕ...ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ:
ΞΕΦΤΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ !!! ΦΕΡΝΕΙ ΚΟΡΩΝΟ-ΜΝΗΜΟΝΙΑ !!!
ΠΕΦΤΕΙ ΗΔΗ ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!!





Τι μεταδίδει το capital.gr :

Το πιο θετικό στοιχείο της απόφασης που έλαβε χθες η Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων μετά από "εντολή" του Ecofin είναι ότι… υπήρξε απόφαση. Μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις… μηνών, εξειδικεύθηκαν τα νομικά κείμενα για το νέο Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) και αποστέλλονται προς διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ελλάδα διεκδικεί έως 32 δισ. ευρώ από το εν λόγω ταμείο (σ.σ. μαζί με τα χρήματα από κάποια άλλα προγράμματα όπως το React EU) και τα νομικά κείμενα ανοίγουν τον δρόμο για την οριστικοποίηση της ελληνικής θέσης.

Στην απόφαση του Συμβουλίου που ελήφθη το απόγευμα της Παρασκευής υπάρχει ένα "καρότο" και ένα "μαστίγιο" σε σχέση με τα κείμενα που ήταν μέχρι στιγμής γνωστά, δηλαδή με τις κατευθυντήριες γραμμές που ανακοινώθηκαν σχεδόν έναν μήνα πριν (εξειδικεύοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου).

Το "καρότο" και το "μαστίγιο"

Το "καρότο" για τις επιδιώξεις της Ελλάδας είναι πως αντί για το 70% των κονδυλίων θα υπολογίζεται το 100% για να υπολογισθεί η προκαταβολή που περιμένει η χώρα από τα έως 32 δισ. ευρώ το δεύτερο 3μηνο του 2021. Δηλαδή ένα ποσό έως 3,2 δισ. ευρώ (αν ζητήσει και δάνεια).

Αυστηρή όμως είναι η σύνδεση των υπόλοιπων 10 δόσεων (ανά 6μηνο και έως το τέλος του 2026) όχι μόνο με τις δαπάνες για έργα (όπως δηλαδή ισχύει με το ΕΣΠΑ), αλλά και με την πιστή υλοποίηση "προπαιτούμενων" και ορόσημων που συνδέονται με τις επενδύσεις.

Η απόφαση

Σημειώνεται πως η χθεσινή έγκριση δεν σημαίνει τελική συμφωνία. Τον λόγο θα έχει τώρα το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και τα κράτη - μέλη τα οποία θα πρέπει να τα περάσουν από εθνικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες τις αποφάσεις. Όχι μόνο για το RRF αλλά και για άλλα ανοικτά πεδία όπως είναι το κράτος δικαίου αλλά και η ενίσχυση του πολυετούς προϋπολογισμού στην οποία επιμένει το Ευρωκοινοβούλιο.

Μετά την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών στις 6 Οκτωβρίου, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι συμφώνησαν χθες στο πακέτο του RRF (καλύπτει τα 672,5 επί συνόλου 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης). Επικύρωσαν την κλείδα κατανομής και την απόφαση το 30% των χρηματοδοτήσεων να διατεθεί με βάση στοιχεία για το ΑΕΠ έως τις 30 Ιουνίου του 2022.

Για τα εθνικά σχέδια επιβεβαιώθηκε ο στόχος τουλάχιστον το 37% της κατανομής να αφορά στην πράσινη και το 20% στην ψηφιακή μετάβαση. Αλλά και η διευκόλυνση επιλεξιμότητας μέτρων που άρχισαν από την 1η Φεβρουαρίου 2020.

Τα κράτη - μέλη μπορούν να υποβάλουν τα σχέδιά τους στην Επιτροπή από τις 15 Οκτωβρίου και το τέλος χρόνου για τα τελικά σχέδια είναι η 30ή Απριλίου του 2021.

Η προκαταβολή θα καταβάλλεται στα κράτη - μέλη κατόπιν αιτήματος το 2021. Θα φτάνει έως και το 10% της συνολικής στήριξης. Οι δόσεις θα εκταμιεύονται στα κράτη - μέλη με προϋπόθεση "την ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών ορόσημων και των στόχων που θα περιλαμβάνονται" στα εθνικά σχέδια.

Πριν από την έκδοση απόφασης από την Επιτροπή που θα επιτρέπει την εκταμίευση της δόσης, θα απαιτείται και γνωμοδότηση από την Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή (EFC) για την "ικανοποιητική εκπλήρωση ορόσημων και στόχων". Επίσης παραμένει το δικαίωμα άσκησης βέτο από ένα ή περισσότερα κράτη - μέλη που "θεωρούν ότι υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις από την ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών ορόσημων και στόχων".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates