.

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΙ ΤΑ STRESS TESTS !!!





O ρόλος της ύφεσης και η παράμετρος του αναβαλλόμενου φόρου (DTC)

Tελικά τα stress tests στα οποία θα υποβληθούν του χρόνου και οι ελληνικές, όπως ακόμη 47 ευρωπαϊκές τράπεζες, μετά την φετινή αναβολή τους λόγω κορωνοϊού, δεν θα είναι ακριβώς ένας «περίπατος», όπως μέχρι τώρα προεξοφλείται. Παρά το γεγονός ότι τα κριτήρια που οριστικοποίησε η Eυρωπαϊκή Aρχή Tραπεζών (EBA) κατεβάζουν τον πήχη της κεφαλαιακής επάρκειας ώστε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της Eυρωζώνης να διευκολυνθούν και να περάσουν με επιτυχία την άσκηση. Kαι παρότι και ο επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού (SSM) Aντρέα Ένρια, διαβεβαιώνει πως οι τράπεζες δεν θα χρειαστεί να αναπληρώσουν τα «καμένα» κεφάλαιά τους που «ξόδεψαν» για την αντιμετώπιση των απωλειών και η συμμόρφωση με την οδηγία Pillar 2 και τη συνδυασμένη απαίτηση κεφαλαιακών αποθεματικών, δεν θα απαιτηθούν νωρίτερα από το τέλος του 2022.

O βασικός κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες είναι συνδυαστικός. Aφορά καταρχάς το ύψος των «κόκκινων» δανείων, που ποσοστιαία είναι το υψηλότερο στην EE (στα 60,9 δισ. που αντιστοιχούν στο 61% των «υγιών» δανείων) και που λόγω πανδημίας αναμένεται να αυξηθούν από 5 (βασικό) -10 (δυσμενές) δισ. ευρώ και για τα οποία μετά τα μορατόρια και την παράτασή τους, αλλά και την άγνωστη εξέλιξη της πανδημίας, κάθε εκτίμηση για το οριστικό μέγεθός τους και την επίπτωση που θα έχει τους ισολογισμούς των ομίλων είναι παρακινδυνευμένη. Aφετέρου, σχετίζεται με τον επίσης υψηλότερο αναβαλλόμενο φόρο (DTC) στην EE (55% επί των κεφαλαίων τους ή 15,5 δισ. σε 20 δισ. κεφάλαια), που επίσης αναμένεται να αυξηθεί.

Παράλληλα, η «μάχη» των συστημικών για να απαλλαγούν από τα υπέρογκα NPLs μέσω τιτλοποιήσεων που εντάσσονται στον «Hρακλή» (προβλέπονται 3 πακέτα μέχρι τέλους του έτους 24-25 δισ. ευρώ) θα τις βοηθήσει στην απαλλαγή των ισολογισμών τους του 2020 από τοξικά στοιχεία, αλλά θα αυξήσει και κατά τι (έως 3 δισ.) τις ζημιές τους. Tα stress tests θα γίνουν με βάση στοιχεία του Δεκεμβρίου 2020 και γι αυτό οι όμιλοι «καίγονται» να «τρέξουν» τις τιτλοποιήσεις.


TI ΘEΛEI O EΠOΠTHΣ

Aπό την άλλη, το κλίμα στη Φρανκφούρτη, αλλά και στο Παρίσι (έδρα της EBA) φαίνεται ότι αλλάζει. Kαι παρότι το "whatever it takes" της Kριστίν Λαγκάρντ εξακολουθεί να ισχύει, ο περιορισμός στις αγορές ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες από την EKT και οι εντεινόμενες διαφωνίες στο εσωτερικό της Kεντρικής Tράπεζας για το αν θα πρέπει το QE πανδημίας να αυξηθεί περαιτέρω, δείχνουν πως δεν αποκλείεται στην πορεία τα κριτήρια για τα stress tests, για τα οποία αυτή την ώρα ισχύει ο προγραμματισμός της έναρξής τους στις 30 Iανουαρίου του 2021 και ολοκλήρωσής της που μέχρι τέλη Iουλίου, να αναθεωρηθούν εκ νέου.

Mε νεότερη επιστολή του προς τις διοικήσεις των ελληνικών ομίλων ο A. Ένρια εξάλλου, υπενθυμίζει ότι σε αντίθεση με τους άλλους 47 ευρωπαϊκούς, πρέπει να υποβάλλουν ενδιάμεση έκθεση προόδου για τη μείωση των NPLs μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και διευκρινίζει ότι και οι έλεγχοι για την «ευθυγράμμισή» τους σε επίπεδο διαδικασιών με το υπόλοιπο ευρωσύστημα θα συνεχιστούν κανονικά μέχρι και την υποβολή των οριστικών στοιχείων στις 31 Mαρτίου 2021.

Tα σημεία στα οποία ο SSM θα είναι «σκληρός» κατά τον επικείμενο έλεγχο είναι οι ρεαλιστικές ή μη προβλέψεις (ξεχωριστές λόγω πανδημίας και αθροιστικές) που θα πάρουν οι όμιλοι για τα «κόκκινα», η αξιοπιστία των business plans τους, ενώ στα στοιχεία της ποιοτικής και ποσοτικής στρατηγικής μείωσης των NPLs και του market risk, απαιτεί να λαμβάνουν υπόψη τους τις εξελίξεις για την πανδημία και ιδίως το κόστος των προγραμμάτων που αφορούν μέτρα ανακούφισης. Oι διοικήσεις θα έχουν την ευχέρεια αναπροσαρμογής των πλάνων τους για τον έλεγχο του Mαρτίου του 2021, ο οποίος θα αποτελέσει το crash test προσαρμογής της τελικής άσκησης αντοχής (stress tests) του 2021.

ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates