.

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΥΠΡΟΣ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΣΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ !!!


Ψαλίδι δανείων βουλευτών με …«μπόνους»


ρεις νυν βουλευτές συγκαταλέγονται στις 14 περιπτώσεις πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ) που διερευνά ο γενικός ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, όπου φαίνεται εκ πρώτης όψεως να προκύπτουν θέματα για περαιτέρω διερεύνηση λόγω σημαντικών διαγραφών δανείων τους στον Συνεργατισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε ο κ. Μιχαηλίδης στην ad hoc κοινοβουλευτική επιτροπή που διερευνά τα «κόκκινα δάνεια» των ΠΕΠ, για τις δύο περιπτώσεις βουλευτών συμφωνήθηκε διαγραφή δανείων συνολικού ύψους 599.000 ευρώ ενώ τελεί υπό αναδιάρθρωση κι άλλο δάνειο. Για την τρίτη περίπτωση βουλευτή διαγράφηκε από το δάνειο του το ποσό των 13.240 ευρώ.

Ειδικότερα, στον πίνακα που δημοσιεύουμε παρουσιάζονται το συνολικό υπόλοιπο των δανείων του κάθε βουλευτή και των συνδεδεμένων με αυτόν προσώπων/ εταιρειών κατά τη στιγμή της λύσης αναδιάρθρωσης, το συνολικό ποσό που αφορά τις διαγραφές και το συνολικό ποσό που αφορά «parked loans», δηλαδή, ποσό που παρουσιάζεται προσωρινά ως «ενδεχόμενη υποχρέωση» και το οποίο καθίσταται απαιτητό στην περίπτωση που ο δανειολήπτης, στην προκειμένη περίπτωση οι δύο από τους τρεις υπό αναφορά βουλευτές, αθετήσουν τη συμφωνία αναδιάρθρωσης, διαφορετικά, διαγράφεται οριστικά σε περίπτωση πλήρους αποπληρωμής του αναδιαρθρωμένου δανείου.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση του πρώτου βουλευτή το ποσό των δανείων του στην ΚΕΔΙΠΕΣ, που διαχειρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του Συνεργατισμού, κατόπιν αναδιάρθρωσης ανήλθε στα 2.620.992 ευρώ. Στην περίπτωση που εξοφλήσει το ποσό αυτό, τότε, θα διαγραφεί ποσό ύψους 429.000 ευρώ.


Στην περίπτωση του δεύτερου βουλευτή, προβλέπεται διαγραφή ύψους 170.000 ευρώ από το πρώτο του δάνειο στην περίπτωση που καταβάλει το ποσό των 365.236 ευρώ το οποίο προέκυψε ως οφειλή δανείου κατόπιν αναδιάρθρωσης. Ο εν λόγω βουλευτής διατηρεί και δεύτερο μη εξυπηρετούμενο δάνειο, το οποίο, βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης.

O τρίτος βουλευτής οφείλει κατόπιν αναδιάρθρωσης του μη εξυπηρετούμενου δανείου του, το ποσό των 129.240 ευρώ. Του διαγράφηκε από το δάνειό του το ποσό των 13.240 ευρώ.

Από τους 162 στους 14

Αρχικά ο γενικός ελεγκτής αποφάσισε να διερευνήσει όλες τις δανειακές συμβάσεις των ΠΕΠ στον Συνεργατισμό με αφορμή το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής στο οποίο αποκαλύπτετο, ότι το συνολικό υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων των 1.194 ΠΕΠ (984 φυσικών προσώπων και 210 νομικών προσώπων) στον Συνεργατισμό ανήλθε τον Αύγουστο του 2017 στα 153 εκατ. ευρώ με τις διαγραφές δανείων να αγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ. Επειδή, όμως, ήταν τεράστιος ο αριθμός των δανειακών συμβάσεων που θα έπρεπε να διερευνηθούν, αποφασίστηκε ο στοχευμένος έλεγχος 162 ΠΕΠ που διετέλεσαν υπουργοί ή βουλευτές ή αρχηγοί κομμάτων από την 1η Ιανουαρίου του 2008 και εντεύθεν και βρίσκονται εν ζωή. 

Επί τούτου, ζητήθηκαν από την ΚΕΔΙΠΕΣ ονομαστικοί κατάλογοι με τις διαγραφές και τις αναδιαρθρώσεις των δανείων τους καθώς και στοιχεία που αφορούν στενά συγγενικά τους πρόσωπα και συνδεδεμένες εταιρείες με τα 162 ΠΕΠ. Με βάση τα στοιχεία που έστειλε η ΚΕΔΙΠΕΣ, 49 από τα 162 ΠΕΠ δεν διατηρούσαν λογαριασμούς σε συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα και αποκλείστηκαν από την έρευνα. Από τα υπόλοιπα 113 ΠΕΠ που διατηρούσαν λογαριασμούς σε συνεργατικά ιδρύματα, οκτώ είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, 60 είχαν εξυπηρετούμενα δάνεια και τα υπόλοιπα 46 είχαν και εξυπηρετούμενα αλλά και μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 

 Ως εκ τούτου, ο κατάλογος με τα υπό διερεύνηση ΠΕΠ περιορίστηκε στα 54 πρόσωπα από τα οποία τα 21 είναι εν ενεργεία βουλευτές και είχαν σε κάποια δεδομένη στιγμή της περιόδου από 31/12/2013 – 31/12/2019 είτε οι ίδιοι είτε συνδεδεμένα με αυτά πρόσωπα, μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Από περαιτέρω έρευνα που ακολούθησε, αυτή επικεντρώθηκε στις 14 περιπτώσεις, όπου φαίνεται εκ πρώτης όψεως να προκύπτουν διάφορα ζητήματα και αυτό που εξετάζεται τώρα είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο δικαιολογούνταν αυτές οι διαγραφές δανείων. Όπως έχουμε προαναφέρει, οι τρεις από τις 14 περιπτώσεις ΠΕΠ αφορούν εν ενεργεία βουλευτές ενώ οι υπόλοιπες 11, πρώην βουλευτές, πρώην υπουργούς και πρώην αρχηγούς κομμάτων.

 

ΠΗΓΗ

https://politis.com.cy/politis-news/kypros/psalidi-daneion-voyleyton-me-mponoys/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates