Πού κατέληξαν τα λεφτά από την παραβίαση των capital controls
Μπορεί προ ημερών ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Αριστείδης Κορέας να άσκησε δίωξη σε βάρος του Μιχάλη Σάλλα και άλλων πρώην ανώτατων στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και σε βάρος πρώην στελεχών της ελληνικής θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου Libra της εφοπλιστικής οικογένειας Λογοθέτη για την υπόθεση της παραβίασης των capital controls το 2016, ωστόσο τα πλέον σοβαρά στοιχεία για την υπόθεση δεν προκύπτουν από τη δίωξη αυτή, αλλά από την αγωγή που κατέθεσε στις 12 Ιουνίου η Libra Capital Ltd του Ομίλου Λογοθέτη στο Επαρχιακό ∆ικαστήριο Λευκωσίας κατά 79 φυσικών και νομικών προσώπων, μεταξύ των οποίων και πρώην ανώτατα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς.
Oυσιαστικά, η αγωγή Λογοθέτη αποκαλύπτει όχι μόνον το πού πήγαν τα 127,3 εκατ. ευρώ που παρανόμως απεστάλησαν τον Μάρτιο του 2016 από την Τράπεζα Πειραιώς σε κυπριακές εταιρείες – κάτι που είχε καταδειχθεί στο γνωστό πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος-, αλλά αναφέρεται και στη μετέπειτα διαδρομή του χρήματος και ειδικά στο πώς μέρος των κεφαλαίων αυτών επέστρεψαν στην Ελλάδα για να καλυφθούν λογιστικές «τρύπες» που είχαν προκύψει από την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς το 2015.
Oυσιαστικά, η αγωγή Λογοθέτη αποκαλύπτει όχι μόνον το πού πήγαν τα 127,3 εκατ. ευρώ που παρανόμως απεστάλησαν τον Μάρτιο του 2016 από την Τράπεζα Πειραιώς σε κυπριακές εταιρείες – κάτι που είχε καταδειχθεί στο γνωστό πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος-, αλλά αναφέρεται και στη μετέπειτα διαδρομή του χρήματος και ειδικά στο πώς μέρος των κεφαλαίων αυτών επέστρεψαν στην Ελλάδα για να καλυφθούν λογιστικές «τρύπες» που είχαν προκύψει από την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς το 2015.
Χαρτοφυλάκιο
Μια άλλη πτυχή της υπόθεσης αυτής έχει να κάνει με το «αμαρτωλό» χαρτοφυλάκιο δανείων της Τράπεζας Πειραιώς, τις χορηγήσεις προς συνδεδεμένα μέρη και φίλους επιχειρηματίες που «έβαζαν πλάτη» στις αυξήσεις κεφαλαίου και στις κολοσσιαίες διαγραφές δανείων που τελικά οδήγησαν στην ανάγκη τεράστιων κεφαλαιακών στηρίξεων, από τις οποίες το ∆ημόσιο μέσω της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητάς έχει ήδη απωλέσει περισσότερα από 5,5 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί πως οι διαγραφές δανείων στην Πειραιώς αποτελούν ακόμη και σήμερα αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας. Στη βάση αυτή έχει ήδη υπάρξει ειδική έκθεση πραγματογνωμοσύνης από την Grant Thornton που έχει παραδοθεί στο Audit Committee της Τράπεζας Πειραιώς εδώ και πολλούς μήνες και η οποία όμως δεν έχει αποσταλεί ακόμη – άγνωστο γιατί – ούτε στην Τράπεζα της Ελλάδος ούτε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Ροή χρήματος
Η πορεία του χρήματος είναι αποκαλυπτική του μεγέθους στου σκανδάλου που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2016, όταν η τότε ∆ιοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς παραβίασε τους κεφαλαιακούς περιορισμούς και έστειλε παράνομα στην Κύπρο 127,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 56 εκατ. ευρώ αφαιρέθηκαν παράτυπα από τον λογαριασμό μισθοδοσίας της τράπεζας. Από τα χρήματα αυτά, 63,2 εκατ. ευρώ κατέληξαν στην εταιρεία Wind Fenix, 7,3 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Bardi Investments Limited, ποσό 12,3 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Mouratami Limited, ποσό 12,7 εκατ. ευρώ στην Chepei Limited, ποσό 25 εκατ. ευρώ στη South Wind, 1,1 εκατ. ευρώ στην Wind Hellas 1 και 5,5 εκατ. ευρώ στην Ionian Wind.
Το πόρισμα της ΤτΕ αποτυπώνει τις κινήσεις αυτές, αλλά σταματάει εκεί και δεν αναφέρεται στο τι έγινε εν συνεχεία με τα χρήματα. Αυτό παρά το ότι ο πρώην Chief Operating Officer της Τράπεζας Πειραιώς Ιωάννης Σγουροβασιλάκης (έχει αποβιώσει), σε απάντηση που είχε δώσει στην Τράπεζα της Ελλάδος το 2017 είχε αποκαλύψει τα εξής για τα χρήματα των capital contrοls που από την Κύπρο επέστρεψαν στην Ελλάδα: «Οι σχετικές συναλλαγές αφορούσαν πελάτες, οι οποίοι σχετίζονταν με μετόχους, που είχαν συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015 για την κάλυψη υποχρεώσεών τους, οι οποίες έπρεπε να ολοκληρωθούν ταχύτατα και σε συγκεκριμένες προθεσμίες, λόγω του κινδύνου ακύρωσης συμπεφωνημένων, με αποτέλεσμα να έβαζαν σε κίνδυνο υποχρεώσεις τους προς την Τράπεζα.
Όπως έχει αναφερθεί προς το κλιμάκιο των ελεγκτών της ΤτΕ, τα παραπάνω διενεργήθηκαν μετά από σχετικές οδηγίες της ανώτατης διοίκησης για τη διευθέτηση και ολοκλήρωση εκκρεμοτήτων πελατών, για τον περιορισμό των υποχρεώσεών τους που είχαν χρησιμοποιηθεί για τη συμμετοχή τους στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015».
Πληροφορίες
Πολύτιμες πληροφορίες για το τι συνέβη με τα χρήματα των capital controls επί κυπριακού εδάφους (σ.σ. που επιβεβαιώνουν τον Ιωάννη Σγουροβασιλάκη) προσφέρει η αγωγή που κατέθεσε στις 12 Ιουνίου η Libra Capital Ltd του Ομίλου Λογοθέτη στο Επαρχιακό ∆ικαστήριο Λευκωσίας.
Σύμφωνα με τα περιγραφόμενα στην αγωγή, από τα 63,25 εκατ. ευρώ που κατέληξαν στην εταιρεία Wind Fenix σημαντικό μέρος δόθηκε για να αποκτηθούν μετοχοδάνεια από τις εταιρείες Bornemio Venture, Pecana Holdings και Bomg Holdings. Σύμφωνα με την αγωγή της Libra, τα συμφωνητικά για αυτές τις συναλλαγές συντάχθηκαν από τον τότε Βοηθό Γενικό ∆ιευθυντή, επικεφαλής της ∆ιεύθυνσης Σύνθετων Χρηματοδοτήσεων Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Παναγιώτη Παπαμιχαλόπουλο.
Αναλυτικότερα, η κυπριακή εταιρεία Bomg Holdings Limited έλαβε ποσό 3,7 εκατ. ευρώ από την παραβίαση των capital controls για την πώληση 11.953.333 μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς. H πώληση αφορούσε σε μετοχές της κυπριακής εταιρείας Averita Investments Limited στην οποία είχαν εισφερθεί οι μετοχές από την Bomg.
Η αξία των εν λόγω μετοχών εκείνη την ημέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν 2,42 εκατ. ευρώ. ∆ηλαδή, οι μετοχές πουλήθηκαν με «καπέλο» 1,3 εκατ. ευρώ! Η Bomg ανήκει στην ελληνική εταιρεία ΚΩΣΤΕΞΑ ΑΕ από το Ρέθυμνο της Κρήτης, η οποία διαθέτει ίδια κεφάλαια 22.000 ευρώ. Είναι, δε, απορίας άξιο το πώς βρέθηκε να κατέχει μετοχές αξίας 2,42 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2016.
Η εταιρεία Pecana, που εμφανίζεται να ανήκει στην ελληνική εταιρεία Ενεργειακός Κόμβος ΑΕ, έλαβε από την παραβίαση των capital controls ποσό 6,30 εκατ. ευρώ. Αυτά εστάλησαν από την Wind Fenix για την πώληση 20.833.333 μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς. H πώληση αφορούσε σε μετοχές της εταιρείας Ovantio Holdings από την Κύπρο στην οποία είχαν εισφερθεί οι μετοχές της Pecana. Η αξία της συναλλαγής συμφωνήθηκε σε 6,09 εκατ. ευρώ, όταν εκείνη την ημέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών η αξία των εν λόγω μετοχών ήταν 4,12 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία Bornemio έλαβε από τη Wind Fenix ποσό 1,1 εκατ. ευρώ για την πώληση 3.333.333 μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς. H πώληση αφορούσε σε μετοχές της εταιρείας Alvok Establishment Limited από την Κύπρο στην οποία είχαν εισφερθεί oι μετοχές από την Bornemio.
Η αξία των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς εκείνη την ημέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν 676.666 ευρώ. Η Bornemio ανήκει σε μια κυπριακή εταιρεία που ονομάζεται Helimar Investments Limited. Αυτή με την σειρά της ανήκει σε ξένο υπήκοο, που εμφανίζεται να είναι ο γενικός διευθυντής και συνιδρυτής της αλυσίδας εστιατορίων Simply Burgers στην Αθήνα.
Ακόμη, από τη Wind Fenix ποσό 3 εκατ. ευρώ φέρεται να πέρασε στην Peninsula Group του Ομίλου Λογοθέτη και 650.000 στην Euroenergy του ομίλου Λογοθέτη.
Περίπου 7,4 εκατ. ευρώ από την παραβίαση των capital controls κατέληξαν στην Bardi Investments Limited για συναλλαγή σχετιζόμενη με την πώληση στη Wind Fenix, μιας εταιρείας με την επωνυμία Rastramo Energy Investments Limited. Η Rastramo Energy είχε αποκτήσει 23.333.333 μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς. Την ημερομηνία της πώλησης της Rastramo στη Wind Fenix, δηλαδή στις 23 Μαρτίου 2016 οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς που κατείχε η εταιρεία είχαν αξία 4 εκατ. ευρώ. Η Bardi μετά την πώληση της Rastramo έστειλε 7,22 εκατ. ευρώ στην ελληνική εταιρεία Θηβαϊκός Άνεμος Θίσβης Ανώνυμη Ενεργειακή Εταιρεία ως μέρισμα και 127.000 ευρώ στην εταιρεία Kozomano Limited από τις Σεϋχέλλες.
Η εταιρεία Mouratami Limited έλαβε ποσό 12,3 εκατ. ευρώ από την παραβίαση των capital controls. Μεταβίβασε στις 29 Μαρτίου 2016 στη Wind Fenix 31.666.666 μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, μέσω της πώλησης της εταιρείας Verinare Limited. Η αξία των εν λόγω μετοχών εκείνη την ημέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν μόλις 6,45 εκατ. ευρώ.
Από το συνολικό ποσό των 12,3 εκατ. ευρώ που έλαβε η Mouratami, χρήματα εστάλησαν στην κυπριακή εταιρεία X-SINDGE LIMITED, στην ελληνική εταιρεία Jasper Energy Αιολική Αναπτυξιακή, στην κυπριακή εταιρεία CHEPEI LIMITED και στην ελληνική εταιρεία Jasper Wind Hellas ΑΕ.
Η εταιρεία CHEPEI LIMITED που έλαβε ποσό 12,75 εκατ. ευρώ από την παραβίαση των capital controls μεταβίβασε στις 29 Μαρτίου 2016 στη Wind Fenix 33.333.333 μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, μέσω της πώλησης της εταιρείας Danron Holdings Limited. Η αξία των εν λόγω μετοχών εκείνη την ημέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν 6,79 εκατ. ευρώ. Η CHEPEI LIMITED έλαβε 12,75 εκατ. ευρώ από την Wind Fenix, καθώς και 1,40 εκατ. ευρώ από τη Mouratami. Επομένως, συνολικά έλαβε 14,14 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, ποσό 10,35 εκατ. ευρώ εστάλη στην εταιρεία Ελληνική Ενερτζικόντορ ΑΕ Αντίρριο, ποσό 1,5 εκατ. ευρώ εστάλη στην κυπριακή εταιρεία Docoratore Ventures Limited, ποσό 1,7 εκατ. ευρώ εστάλη σε λογαριασμό της CHEPEI στο Μαυρίκιο, 385.000 ευρώ εστάλησαν στην κυπριακή εταιρεία X-SINDGE Limited και μικρότερα ποσά στις εταιρείες TEXSOFI LIMITED, VOLTHAR LIMITED, POWER ENERGY PROJECT και PRIMA FACIO LIMITED.
Η εταιρεία Deomax έλαβε συνολικά 13,23 εκατ. ευρώ από την παραβίαση των capital controls. Εξ αυτών η εταιρεία Boritaco με πραγματικό δικαιούχο τον Φέλιξ Μπίτζιο φέρεται να έλαβε 3 εκατ. ευρώ, η Kyle Enterprises Limited από τις Νήσους Μάρσαλ του ∆ημοσθένη Στασινόπουλου φέρεται να έλαβε 2,49 εκατ. ευρώ, η εταιρεία Everascent Development Limited από το Χονγκ Κόνγκ του Λουκά Λαζαράκη φέρεται να έλαβε 2,41 εκατ. ευρώ, η Jenomar Limited από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους του Κωνσταντίνου Καλιακάτσου φέρεται να έλαβε 3 εκατ. ευρώ, ενώ ποσό 509.000 φέρεται να καταβλήθηκε σε εταιρείες του λογιστή Ηλία Κυριακίδη . Μικρότερα ποσά κατέληξαν στη Viva Advisors από τις Σεϋχέλλες και Isle blue Capital Partners, που φέρονται να σχετίζονται με πρώην ανώτατα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς.
Τέλος, μέρος των χρημάτων που παρανόμως βγήκαν εκτός Ελλάδος κατέληξαν στη γαλλική EDF ως το αντίτιμο για την πώληση ενεργειακών έργων σε εταιρείες συμφερόντων του Ομίλου Λογοθέτη.
Έρευνες
Ο Μιχάλης Σάλλας και οι λοιποί κατηγορούμενοι θα δικαστούν για την υπόθεση της παραβίασης των capital controls στο Πλημμελειοδικείο Αθηνών στις 18 Νοεμβρίου 2020. Ωστόσο, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Αριστείδης Κορέας, ο οποίος άσκησε τη δίωξη σε βάρος τους φέρεται να στάθηκε απλά στα ευρήματα που περιλαμβάνονται στο σχετικό πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος. Έτσι, δεν ερευνήθηκε ούτε το ποιος ωφελήθηκε από την παραβίαση των capital controls ούτε το εάν με τα χρήματα που έφυγαν από την Ελλάδα συντελέστηκαν άλλα εγκλήματα.
Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με την ποινική δίωξη που είχε ασκήσει η Εισαγγελέας ∆ιαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη τον Ιούλιο του 2019. Αν και η εν λόγω δίωξη αναφερόταν στην παραβίαση των capital controls, σε αντικανονικές πληρωμές και στις παράνομες χρηματοδοτήσεις εταιρειών ΑΠΕ, ωστόσο, η κυρία Τουλουπάκη δεν άσκησε δίωξη για την παραβίαση των capital controls.
Σύμφωνα με έμπειρους νομικούς, η προσοχή δεν πρέπει να στρέφεται στην ακροαματική διαδικασία της 18ης Νοεμβρίου, αλλά στις προσφυγές που θα γίνουν από τους κατηγορουμένους ενώπιον του Εισαγγελέα Εφετών.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου