.

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

BLOOMBERG: ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ !!!




Στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών η λίρα, στα ύψη τα CDS

Το τουρκικό νόμισμα έφτασε να υποχωρεί νωρίτερα χθες έως 3,2%, στο επίπεδο των 7,2781 λιρών ανά δολάριο. Το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό για τη λίρα ήταν τον Μάιο. Το νόμισμα έχει χάσει πάνω από 18% της αξίας του έναντι του δολαρίου φέτος. Σημείωσε δε χαμηλό ρεκόρ και έναντι του κοινού νομίμσατος, με 1 ευρώ να αγοράζει 8,6342 τουρκικές λίρες.

Την ίδια ώρα, το κόστος ασφάλισης των ομολόγων του Τουρκικού Δημοσίου από τον κίνδυνο χρεοκοπίας σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, ενώ ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης έχανε 4,8%.

Πίσω από τις πιέσεις που δέχεται η τουρκική λίρα βρίσκεται η ανησυχία για το επίπεδο των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας και τα επιθετικά μέτρα νομισματικής χαλάρωσης που πυροδότησαν μαζικές εκροές ξένων κεφαλαίων από τη χώρα. Για να στηρίξουν τη λίρα, οι κρατικές τράπεζες έχουν πάρει εντολή να πουλούν δολάρια, αντί να αποφασιστεί να αυξηθούν τα επιτόκια και να περιοριστούν οι πιστώσεις.

Από τον Ιούλιο του 2019, η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια εννέα φορές κατά 1.575 μονάδες βάσης συνολικά, πριν σταματήσει τις μειώσεις για δύο μήνες. Στο μεταξύ, οι κρατικές τράπεζες διοχέτευαν άφθονο δανεικό χρήμα στην οικονομία και το Δημόσιο ρευστότητα σαρώνοντας από την αγορά τα κρατικά ομόλογα.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates