.

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Ο ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ....ΣΤΗΝ ΕΚΤ !!!



Την αφορμή, δίνει μια αποχώρηση. Ο Υβ Μερς αποχωρεί από το εξαμελές Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Δεκέμβριο. Αυτή είναι η μοναδική κορυφαία διοικητική θέση που ανοίγει στην κεντρική τράπεζα έως και το 2026 και επομένως η επιλογή του προσώπου που θα αντικαταστήσει τον αξιωματούχο από το Λουξεμβούργο, ξαφνικά αποκτά καθοριστική σημασία.

Στο εσωτερικό της κεντρικής τράπεζας εδώ και αρκετό καιρό διεξάγεται ένας άτυπος ακήρυχτος πόλεμος επιρροής μεταξύ των μικρότερων και των μεγαλύτερων χωρών που εκπροσωπούνται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η έκβαση του πολέμου, σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει το εάν η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα δει τους συμμάχους της ή τους «αντιπάλους» της στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας να αυξάνονται.

Μολονότι το Διοικητικό Συμβούλιο των 25 μελών είναι τελικά εκείνο που λαμβάνει όλες τις αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής, ο ρόλος του 6μελούς Εκτελεστικού Συμβουλίου είναι εξαιρετικά κρίσιμος, αφού είναι εκείνο, που μαζί με τον εκάστοτε επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας ορίζει την ατζέντα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates