.

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΡΑ & Ο..."ΤΖΟΓΑΔΟΡΟΣ" ΕΡΝΤΟΓΑΝ !!!




Τι γράφει το businessdaily.gr :

Είναι γνωστό ότι ο εθισμένος τζογαδόρος, όταν χάσει όλα τα λεφτά του στο πόκερ δεν έχει ενδοιασμό να παίξει το αυτοκίνητο ή το χρυσό ρολόι του. Κάπως έτσι φαίνεται να λειτουργεί και ο μεγαλύτερος πολιτικός τζογαδόρος της περιοχής μας, ο Ταγίπ Ερντογάν. Καθώς η ισοτιμία της λίρας βρίσκεται υπό συνεχή πίεση και έχουν ήδη ξοδευτεί περί τα 90 δισ. δολ. από τα αποθέματα συναλλάγματος της χώρας για να υποστηρίζεται το νόμισμα, οι τουρκικές κρατικές τράπεζες έχουν ανοίξει μεγάλα στοιχήματα στην αγορά συναλλάγματος, παίζοντας short το δολάριο και άλλα ξένα νομίσματα.

Θα έλεγε κανείς ότι αυτός είναι ένας φθηνός τρόπος για στήριξη της λίρας, αφού όταν ανοίγεις μια θέση short δεν χρειάζεται την ίδια στιγμή να ξοδέψεις συνάλλαγμα. Μπορείς, μάλιστα, να βγεις και κερδισμένος, αν κερδίσει έδαφος η λίρα και αγοράσεις φθηνότερα το ξένο νόμισμα που έχεις σορτάρει.

Το μόνο πρόβλημα σε αυτή την πολύ ωραία στρατηγική είναι το… ατύχημα που περιμένει να συμβεί. Τα θεμελιώδη στοιχεία δείχνουν ότι η λίρα δεν μπορεί παρά να υποτιμηθεί και τότε, ανάλογα με το ποσοστό της πτώσης, οι κρατικές τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με ζημιές ίσως και αρκετών δισεκατομμυρίων. Τότε, η μόνη λύση θα είναι να ανακεφαλαιοποιηθούν με… φρεσκοτυπωμένες, νέες τουρκικές λίρες, κάτι που θα σημαίνει πτώση της ισοτιμίας του νομίσματος και έξαρση του πληθωρισμού, ενώ δεν θα αργήσουν να βρεθούν σε αδιέξοδο οι τουρκικές εταιρείες που έχουν δανειστεί συνάλλαγμα. Συνήθως, οι «κολλημένοι» τζογαδόροι φεύγουν ξημερώματα από τη χαρτοπαικτική λέσχη «μαδημένοι». Ο Ερντογάν, πάντως, εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα έχει την τύχη με το μέρος του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates