.

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: ΠΟΙΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ;;; ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΙΝΟΥΝ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΩΡΑ !!!

ΣΤΕΓΝΩΣΑΝ ΑΠΟ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙΚΑ ΛΟΥΚΕΤΑ
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ε.Ε.Α. η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα δίλημμα: Ή στηρίζει άμεσα επιχειρήσεις και εργαζόμενους ή οδηγεί την κατάσταση σε αύξηση λουκέτων και ποσοστού ανεργίας !!!




Με τον κορωνοϊό να στραγγίζει την ελληνική οικονομία και μαζί με αυτή εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, τα λεφτά που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πιστωθούν μετά το καλοκαίρι του 2021.

Ήδη ο προβληματισμός και η ανησυχία που επικρατεί στις ελληνικές επιχειρήσεις, λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την παροχή κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, κορυφώνεται καθώς η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας μειώνεται και από το Σεπτέμβριο αναμένεται τα πράγματα να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο.

Ήδη εκπρόσωποι όλων των επαγγελματικών κλάδων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η μείωση της κατανάλωσης, η αύξηση των λειτουργικών εξόδων, οι φορολογικές υποχρεώσεις και οι απολύσεις αποτελούν βραχνά για χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες αν δεν τους οδθεί «ανάσα» θα αναγκαστούν στο προσεχές διάστημα να κατεβάσουν ρολά.

Όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μπορεί να είναι μία θετική συμφωνία που θα βοηθήσει στη μελλοντική ανάκαμψη της οικονομίας όμως επειδή θα εφαρμοστεί σε περίπου ένα χρόνο από τώρα, πρέπει η κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου εκίμησε ότι εξαιτίας της μείωσης του τζίρου τους περίπου 100.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο, κάτι που θα πλήξει και την απασχόληση, ενώ εκτίμησε ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 10%.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ε.Ε.Α. η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα δίλλημα.
Ή στηρίζει άμεσα επιχειρήσεις και εργαζόμενους ή οδηγεί την κατάσταση σε αύξηση λουκέτων και ποσοστού ανεργίας.

Όσον αφορά το εμπόριο, «η κατάσταση στα καταστήματ
 είναι τραγική», όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Σταύρος Καφούνης, κάνοντας λόγο για ελάχιστη εμπορική κίνηση στα καταστήματα, εκτιμώντας ότι η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη από τον Σεπτέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1/3 των εμπορικών επιχειρήσεων της Αθήνας ήτοι 15.000 καταστήματα (επί συνόλου 45.000 καταστημάτων) δεν άνοιξαν μετά την άρση του lock down, ενώ η πτώση του τζίρου αγγίζει ακόμη και το 80% σε πολλές περιπτώσεις.

«Ο κόσμος δεν ψωνίζει.Δεν υπάρχει κόσμος στα καταστήματα.Η κατάσταση είναι απελπιστική και εμείς έχουμε πιάσει πάτο».

Αυτό επισημαίνει στο bankingnews στέλεχος μεγάλης αλυσίδας ενδυμάτων, ο οποίος μάλιστα δεν διστάζει να πει ότι «οι επιπτώσεις από τα χρόνια των μνημονίων, ωχριούν μπροστά σε αυτό που περνάμε σήμερα».

Καθόλου επιτυχημένο δεν κρίνεται όμως προν το παρόν τουλάχιστον και το στοίχημα του ανοίγματος του τουρισμού καθώς η άνοδος των κρουσμάτων στις βαλκανικές χώρες και η αυστηροποίηση των μέτρων ελέγχου στις πύλες εισόδου, έχουν ανακόψει την ταξιδιωτική ροή.

Οι πληρότητες επί του παρόντος κυμαίνονται στο 15%-20% και οι προσδοκίες για πληρότητες της τάξης του 60% μέχρι το Σεπτέμβριο σε αυτή τη φάση, διαψεύδονται.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, έχει ανοίξει μικρό ποσοστό ξενοδοχείων.

Ενδεικτικά στη Χαλκιδική το 40% των ξενοδοχείων εκτιμάται ότι δεν θα ανοίξει καθόλου ενώ ανάλογη είναι και η κατάσταση που επικρατεί και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Ζάκυνθος, η Κως, η Κέρκυρα, η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα του ΙΤΕΠ για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος προβλέπει για φέτος πτώση του τζίρου κατά μέσο όσο 67% (από τα 8,4 δισ. ευρώ το 2019 στα 2,8 δισ. ευρώ το 2020, συνολική απώλεια 5,6 δισ.) και κάμψη της απασχόλησης κατά 35% (από 186.574 εργαζομένους το 2019 σε 120.979 εργαζομένους το 2020).

Απέλυσαν για να μην βάλουν λουκέτο

Μια στις τρεις μικρές εταιρείες παγκοσμίως υποχρεώθηκε να απολύσει για να μην βάλει λουκέτο στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού τον Μάιο, όπως προκύπτει από μια έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα και η οποία υπογραμμίζει πόσο σφοδρά έχει πλήξει η υγειονομική κρίση την παγκόσμια οικονομία.

Σχεδόν το 26% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν στην έρευνα του Facebook, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και την Παγκόσμια Τράπεζα, απάντησε ότι έκλεισε κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Μαϊου 2020.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 30.000 επικεφαλής μικρών επιχειρήσεων από πάνω από 50 χώρες.

Από τις επιχειρήσεις εκείνες που παρέμεναν σε λειτουργία όταν διενεργήθηκε η έρευνα, στο διάστημα 28-31 Μαϊου, σχεδόν δύο στις τρεις επικαλέστηκαν λιγότερες πωλήσεις κατά τις 30 ημέρες που προηγήθηκαν σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Για την αντιμετώπιση αυτού το οποίο η έρευνα χαρακτηρίζει “πρόκληση μιας ζωής”, το ένα τρίτο των μικρότερων επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα και που λειτουργούσαν στο διάστημα που διενεργήθηκε η έρευνα, απάντησαν ότι είχαν προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού τους.
“Η πανδημία του κορονοϊού δεν είναι απλά μια επείγουσα κατάσταση για την δημόσια υγεία.

Είναι επίσης και μια οικονομική κρίση, η οποία πλήττει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εξαιρετικά ισχυρά”, σύμφωνα με την έκθεση.

Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν σελίδα στο Facebook συμμετείχαν στην έρευνα αυτή.

Η πανδημία υποχρέωσε τις κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο να επιβάλουν καραντίνα αυτή την χρονιά καταρρακώνοντας την οικονομική δραστηριότητα και βυθίζοντας κάποιες οικονομίες στην ύφεση.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι αναμένει συρρίκνωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 4,9% μέσα στο 2020.

Η έρευνα αναφέρει ότι οι τομείς (της οικονομίας) που επικεντρώνονται στον καταναλωτή επλήγησαν περισσότερο.

Περίπου το 54% των επιχειρήσεων του τομέα του τουρισμού και 47% των μικρότερων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της φιλοξενίας και της διοργάνωσης εκδηλώσεων απάντησαν ότι ήταν κλειστές την περίοδο που διενεργήθηκε η έρευνα.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates