.

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

ΙΝΔΙΑ: ΨΑΧΝΟΥΝ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΔΩΡΕΕΣ 1 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΠΡΟΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΥ ΙΔΡΥΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ !!!




Στο επίκεντρο ενός σκανδάλου βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι καθώς «αγνοείται» η... τύχη του κοινωφελούς ταμείου που σύστησε ο ίδιος, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού. Ενώ την ίδια ώρα εκτιμάται πως οι δωρεές έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, στις 27 Μαρτίου ο Ινδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση του «Πρωθυπουργικού Ταμείου για την υποστήριξη και ανακούφιση των πολιτών έκτακτης ανάγκης» ή «PM Cares Fund» όπως λέγεται για συντομία.

Μία ημέρα αργότερα, ο Μόντι απηύθυνε δημόσια έκκληση προς όλους τους Ινδούς να προσφέρουν τις δωρεές τους, οι οποίες όπως δήλωσε θα χρησιμοποιηθούν για να ενδυναμωθεί ο αγώνας της χώρας κατά της Covid-19 και για άλλες έκτακτες περιπτώσεις, που πιθανόν να προκύψουν στο μέλλον.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι δωρεές που ανακοινώθηκαν από την πλευρά ιδιωτών και εταιρειών ήταν πολλές και συγκεντρώθηκαν περί τα 858 εκατ. δολάρια, μόλις από την πρώτη εβδομάδα, ενώ εκτιμάται πως πλέον το ποσό που έχει συγκεντρωθεί ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια.


Παραμένει άγνωστη η τύχη των δωρεών



Από την πρώτη στιγμή, πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτήθηκαν δημόσια γιατί δημιουργήθηκε ένα νέο κοινωφελές ταμείο, ενώ υπήρχε ήδη το Πρωθυπουργικό Εθνικό Ταμείο Ανακούφισης (PMNRF) για ακριβώς τέτοιες περιπτώσεις και το οποίο έχει συσταθεί από το 1948.

Στις εβδομάδες που ακολούθησαν πολλοί εξέφρασαν «απορίες» όπως, τι καταστατικό έχει, ποιος το διαχειρίζεται, πόσα ακριβώς χρήματα έχουν συγκεντρωθεί, ποιοι έχουν κάνει δωρεές και πού έχουν πάει αυτά τα χρήματα, αν έχουν χρησιμοποιηθεί.

Μέχρι στιγμής, καμία από αυτές τις ερωτήσεις δεν έχει λάβει επίσημη απάντηση από την κυβέρνηση, το γραφείο του πρωθυπουργού αρνείται να δώσει πληροφορίες, ενώ κανένα σχετικό στοιχείο δεν αναφέρεται στον επίσημο ιστότοπο του ταμείου.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι, τόσο η άρνηση του πρωθυπουργού να δώσει στοιχεία σχετικά με το «κοινωφελές ταμείο» που ίδρυσε, όσο και το γεγονός πως η νομική οντότητα του ταμείου δεν έχει δημόσιο χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να μην υπάγεται σε καμία δημόσια αρχή και δεν φέρει υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τις πηγές ή τη χρήση των χρημάτων, παρότι συγκεντρώθηκαν μετά από κάλεσμα του πρωθυπουργού και φέρει τον όρο «πρωθυπουργικό» στο όνομα του.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates