Το 25% των τραπεζικών υποκαταστημάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη - ή 40.000 υποκαταστήματα - αναμένεται να κλείσουν τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού τροφοδοτεί μια αλλαγή στις συνήθειες των πελατών, σύμφωνα με μια μελέτη της Kearney.
Η μελέτη προβλέπει επίσης ότι το 70% του ανοίγματος νέων καταθετικών λογαριασμών και των αιτήσεων για καταναλωτικά δάνεια θα γίνεται ψηφιακά τα επόμενα τρία χρόνια.
Η μελέτη εκτιμά ότι θα επιταχυνθεί η υπάρχουσα τάση καθώς το 35% των τραπεζικών καταστημάτων στην Ευρώπη έκλεισαν την τελευταία 10ετία.
Η τάση για τα καταστήματα των Ελληνικών τραπεζών είναι να διαμορφωθούν σε 1.500 στην τριετία έως το 2022.
Όμως όλα αυτά προ πανδημίας.
Υποθετικά ο περιορισμός των καταστημάτων μπορεί να είναι και ακόμη μεγαλύτερος.
Τα καταστήματα των ελληνικών τραπεζών το 2015 ήταν 2547 ενώ το 2019 είχαν διαμορφωθεί σε 1834.
Η Ελλάδα έχει προσχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς στην ψηφιοποίηση.
Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη εργαλεία ψηφιακής τραπεζικής είχαν ήδη υιοθετηθεί από τις τράπεζες πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνοϊου:
το 53% των πελατών των ευρωπαϊκών τραπεζών ανέφεραν ότι δεν χρησιμοποιούσαν τα καταστήματα ή άλλα φυσικά σημεία για να αναζητήσουν ή να αγοράσουν νέα τραπεζικά προϊόντα σύμφωνα με τη μελέτη αυτή.
Και σε ορισμένες περιοχές, η ψηφιακή τραπεζική χρησιμοποιείται από την πλειονότητα των καταναλωτών:
Το 70% των πελατών στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία και τη Σουηδία χρησιμοποιούν ήδη εναλλακτικά κανάλια δηλαδή ψηφιακές συναλλαγές, εφαρμογές για κινητά και τηλεφωνικά κέντρα για αναζητήσουν ή να αγοράσουν τραπεζικά προϊόντα.
Οι τράπεζες πρέπει να προσαρμοστούν στον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο της πανδημίας του στη χρήση της ψηφιακής τραπεζικής και στην επακόλουθη μείωση των καταστημάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Οι καταναλωτές εξοικειώθηκαν με την ευκολία της ψηφιακής τραπεζικής κατά τη διάρκεια του lockdown.
Οι εντολές "μένω σπίτι" και η περιορισμένη πρόσβαση σε καταστήματα έχουν καταστήσει στη συνέχεια τα ψηφιακά κανάλια το κύριο σημείο πρόσβασης για τους καταναλωτές για να πραγματοποιούν τις περισσότερες τραπεζικές συναλλαγές. Ακόμα και με την άρση των περιορισμών σταδιακά, οι καταναλωτές είναι πιθανό να συνεχίσουν να αποφεύγουν τα καταστήματα.
Ως αποτέλεσμα, θα προκρίνουν τις ψηφιακές συναλλαγές - ιδιαίτερα από κινητά - και για πολύ καιρό μετά το lockdown δεδομένης της ευκολίας και της ικανότητάς τους να εκτελούν εξ αποστάσεως παραδοσιακές τραπεζικές συναλλαγές.
Το μέγεθος των μέτρων του lockdown θα δείξει και το πόσο βαθιά επηρεάζονται οι συνήθειες των καταναλωτών αλλά το πιο πιθανό είναι ότι ανεξάρτητα από το πόσο καιρό τα τραπεζικά καταστήματα έμειναν μερικώς κλειστά η επιδημία θα οδηγήσει στη ραγδαία άνοδο της χρήσης της ψηφιακής τραπεζικής μακροπρόθεσμα.
Αυτή είναι μια ευκαιρία για τις τράπεζες να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για ψηφιακό μετασχηματισμό και να επανασχδιάσουν τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων.
Οι τράπεζες μπορούν να ακολουθήσουν μια υβριδική προσέγγιση στα καταστήματα ενσωματώνοντας ψηφιακά στοιχεία όπως τα iPad για πρόσβαση σε πληροφορίες λογαριασμού για να βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών τους και να μειώσουν το λειτουργικό κόστος.
Και οι τράπεζες θα πρέπει να χρησιμοποιούν υποκαταστήματα ως εργαλεία δημιουργίας σχέσεων και να αυξάνουν τους πελάτες σε πιο σύνθετα και επικερδή προϊόντα:
Η μελέτη Kearney προβλέπει ότι όσα υποκαταστήματα απομείνουν θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή συμβουλών για την πώληση προϊόντων όπως υποθήκες και ασφάλειες ζωής, καθώς και για παροχή επενδυτικών συμβουλών.
Οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιούν υποκαταστήματα για να παρέχουν εξατομικευμένες υπηρεσίες διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα ψηφιακά τους κανάλια μπορούν να εκτελούν την πλειονότητα των καθημερινών συναλλαγών.
Συνεχίσθηκε και το 2019 η τάση μείωσης των τραπεζικών καταστημάτων και του αριθμού των τραπεζοϋπαλλήλων στην Ελλάδα, με εντονότερο ρυθμό από ότι στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EU structural financial indicators).
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των τραπεζικών καταστημάτων που λειτουργούσαν στην Ελλάδα στο τέλος του 2019 ανερχόταν σε 1.834 από 1.981 στο τέλος του 2018 (ποσοστό μείωσης 7,4%) και 2.547 στο τέλος του 2015 (ποσοστό μείωσης 28% στην τετραετία).
Στην Ευρωζώνη, ο αριθμός των τραπεζικών καταστημάτων μειώθηκε στα 128.753 πέρυσι από 135.057 το 2018 (ή κατά 4,7%) και 156.065 το 2015 (ή κατά 17,5% στην τετραετία).
Ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων στην Ελλάδα ανήλθε πέρυσι στους 36.727 από 39.383 το 2018 (ποσοστό μείωσης 6,7%) και 46.095 το 2015 (ποσοστό μείωσης 20,3% στην τετραετία).
Αντίστοιχα, στην Ευρωζώνη ο αριθμός τους μειώθηκε στους 1.851.534 πέρυσι από 1.873.189 το 2018 (ή κατά 1,2%) και 1.997.643 το 2015 (ή κατά 7,3% στην τετραετία).
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου