.

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

ΜΙΚΡΟΠΙΣΤΩΣΕΙΣ: ΔΙΟΡΘΩΘΗΚΕ ΜΕΡΙΚΩΣ...ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ !!!

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ:
https://www.kinima-ypervasi.gr/2020/06/blog-post_134.html



Πήγε να γίνει ένα μεγάλο λάθος με το νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις, αλλά το υπουργείο Οικονομικών το αντιλήφθηκε και το διόρθωσε. Το θέμα της διαμόρφωσης των επιτοκίων για τα «δάνεια των φτωχών», όπως λέγονται διεθνώς, είχε αφεθεί με την αρχική μορφή του σχετικού νομοσχεδίου στα χέρια των ειδικών εταιρειών παροχής μικροχρηματοδοτήσεων που πρόκειται να συσταθούν, με αρχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 400.000 ευρώ. 

Διεθνώς, αυτά τα δάνεια κατά κανόνα είναι αρκετά ακριβά, δικαίως σε ένα βαθμό, αφού έχουν μεγάλο διαχειριστικό κόστος, καθώς παρέχονται μικρές πιστώσεις σε πολλούς δανειολήπτες. Όμως, χωρίς κάποιο μηχανισμό ελέγχου, θα υπήρχε ο κίνδυνος να μην κινηθεί σωστά η «αόρατη χειρ της αγοράς» και τα επιτόκια να ξέφευγαν σε ύψη ίσως και τοκογλυφικά.

Αντιλαμβανόμενος την ανάγκη να υπάρχει ένας μηχανισμός διόρθωσης ενδεχόμενων υπερβολών, ο Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε χθες τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών να επιβάλει πλαφόν, εάν χρειάζεται. Αυτό, βέβαια, ανοίγει μια άλλη μεγάλη συζήτηση: με ποια κριτήρια θα επιβάλλεται το πλαφόν; Απάντηση δεν δίνει η τροπολογία, τουλάχιστον, όμως, ένας μηχανισμός ελέγχου δημιουργήθηκε -και βλέπουμε στο μέλλον πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates