.

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΔΕΝ ΔΩΣΑΜΕ ΔΑΝΕΙΟ ΣΤΗΝ BAIN ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ICON !!!

ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΔΕΤΑΙ ΑΝ ΔΟΘΗΚΕ ΓΕΝΙΚΩΣ ΔΑΝΕΙΟ ΣΤΗΝ BAIN ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΤΑΙ ΑΝ ΔΟΘΗΚΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ Ή ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΠΙΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΝΑΚΤΗΣΗΣ
Σε κάθε περίπτωση το συγκεκριμένο ντιλ έχει μπει στο στόχαστρο του SSM μιας και είναι η πρώτη πώληση κόκκινων δανείων πανευρωπαϊκά μετά τον κορωνοϊό !!!
Θυμηθείτε αναλυτικά την υπόθεση εδώ:



Έμμεσες απαντήσεις στα δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών, που έκαναν λόγο για χορήγηση δανείου στην Bain Capital, προκειμένου να υπογραφεί σύμβαση αγοραπωλησίας για το χαρτοφυλάκιο Icon, δίνουν στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, διευκρινίζοντας ότι στους όρους της συναλλαγής δεν περιλαμβάνεται δανεισμός του fund από την Εθνική Τράπεζα.

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την υπογραφή της συναλλαγής του project Icon με την επενδυτική εταιρεία Bain Capital Credit την Παρασκευή 5 Ιουνίου. Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 2.800 μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, ανεξόφλητου υπολοίπου 1,6 δισ., με εξασφαλίσεις αξίας περίπου 0,6 δισ. (χωρίς discount).

Η τιμή της συναλλαγής ανέρχεται στο 21% του ανεξόφλητου κεφαλαίου, ήτοι σε 330 εκατ. περίπου. Σημειώνεται ότι η αρχική περίμετρος τροποποιήθηκε. Βγήκαν καταγγελμένα ή σε βαθιά καθυστέρηση δάνεια κυρίως μικρών επιχειρήσεων και μπήκαν άλλα μεγάλων ή μικρομεσαίων. Έτσι ενώ ο αριθμός δανείων μειώθηκε (2.800 αντί 7.300 δάνεια), το ύψος του ανεξόφλητου κεφαλαίου αυξήθηκε (1,6 από 1,52 δισ. ευρώ).

Τα στελέχη της Εθνικής διευκρινίζουν ότι στους όρους της συναλλαγής δεν υφίσταται δανεισμός της Bain Capital Credit από την Εθνική Τράπεζα. Διατύπωση που δεν αποκλείει να έχει χορηγηθεί δανεισμός για άλλο σκοπό.

Πρόκειται για την πρώτη πανευρωπαϊκά σύμβαση αγοραπωλησίας που υπογράφεται εν μέσω της πανδημίας της Covid-19. Ως εκ τούτου, ενέχει ρήτρες που επιτρέπουν, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αφενός να αντιμετωπισθεί η αβεβαιότητα της κρίσης, αφετέρου η pre-Covid και η μετά-Covid επίπτωση στα κεφάλαια της τράπεζας να είναι η ίδια.

Από την παραπάνω διατύπωση δεν είναι επίσης σαφές αν το τίμημα των 330 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβάνει τμήμα το οποίο θα καταβληθεί εφόσον επιτευχθούν προκαθορισμένοι στόχοι ανάκτησης.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Εθνική εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τον SSM, καταφέρνοντας να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της κατά 5 δισ. το 2019, δηλ. κατά το 1/3 περίπου του συνόλου. Σημειώνεται ότι η Bain είχε καταθέσει την αρχική προσφορά για το χαρτοφυλάκιο πριν την έλευση της πανδημίας ενώ η συναλλαγή ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκειά της.

Επίσης δίνει το περιθώριο στην τράπεζα να συνεχίσει με τη μεγάλη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί για το 2020.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates