.

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΕΕ: ΜΗΝ ΒΙΑΖΕΣΤΕ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΕΤΕ ΤΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ !!! Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ...ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ !!!

ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ ΑΛΛΩΣΤΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΟΥΡΕΣ(ΟΛΛΑΝΔΙΑ,ΑΥΣΤΡΙΑ,ΔΑΝΙΑ ΚΤΛ) ΠΟΥ ΠΙΕΖΟΥΝ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΩΣ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ....
ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΔΩ:




Τα ψιλά γράμματα στο «Σχέδιο Μάρσαλ» της Κομισιόν

Από χθες το βράδυ, αξιωματούχοι της Κομισιόν προσπαθούσαν να κατεβάσουν τους τόνους και να διαμηνύσουν ότι η πρόταση της Κομισιόν για το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης είναι «απλά η πρόταση». Δεν έχει περάσει ακόμα από κανένα «σώμα» και «δεν υπάρχει καν η πρώτη γραπτή αντίδραση από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, που εντέλει είναι αυτά που θα διαμορφώσουν την τελική μορφή».

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τα ποσά που αναλογούν σε κάθε χώρα (και στην Ελλάδα έχουν διαρρεύσει διάφορα), αξιωματούχοι υπογράμμιζαν ότι «είναι νωρίς να μιλάμε για τελικά νούμερα), προσθέτοντας ότι το σχέδιο διάσωσης «δεν πρέπει να γίνει υποχείριο πολιτικών φιλοδοξιών της κάθε χώρας-μέλους» και ότι πρέπει να υπάρχουν «έλεγχοι» γι' αυτό.

Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν, ο οποίος είχε λόγο για το τελικό αποτέλεσμα της πρότασης, ανέφερε ότι αρκετοί επίτροποι, λόγω της κατάστασης που δημιούργησε η Covid-19 και της ισχυρότατης πίεσης που δέχονται από τις κυβερνήσεις των χωρών τους, αναγκάζονται να βάλουν σε δεύτερη μοίρα το συμφέρον της ΕΕ που έχουν υποχρέωση να πρεσβεύουν.

Αυτό φάνηκε και στο χθεσινό Κολέγιο των Επιτρόπων, όπως μαθαίνουμε, αλλά και στη δυσφορία ενός τμήματος του Κολεγίου για το τρόπο που λειτουργεί πλέον η Επιτροπή.

Επταετές σχέδιο «τύπου» Μάρσαλ

Από τον περασμένο Απρίλιο, το Εuro2day.gr έγραψε κατ’ αποκλειστικότητα ότι η Γερμανία σκόπευε σε ένα 7ετές σχέδιο «τύπου» Μάρσαλ για όλη την Ευρώπη, με αφορμή την Covid-19. Μάλιστα το Βερολίνο δεν έκρυψε ότι αυτό θα ήθελε να το περάσει μέσα από την Κομισιόν και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Η ίδια η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το είχε αποκαλύψει μάλιστα σε συνάντησή της με ευρωβουλευτές, όταν απέρριψε την ιδέα του ευρω-ομολόγου. Τότε οι δηλώσεις της κ. Φον ντερ Λάιεν πέρασαν «στα ψιλά». Χθες ήρθε η επιβεβαίωση.

Η φιλοσοφία της Γερμανίας να λειτουργεί πάντα με δορυφόρους-λαγούς έφερε την αντίδραση των «4», Αυστρίας, Ολλανδίας, Δανίας Σουηδίας, για τη γαλλογερμανική πρόταση 500 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιχορηγήσεις.

Το αποτέλεσμα; Όπως μαθαίνουμε, οι αρχικές προτάσεις που μπήκαν στο τραπέζι της Κομισιόν δεν ευοδώθηκαν και τελικά η χθεσινή πρόταση ήταν απλά η ανάμειξη της πρότασης Γαλλίας και Γερμανίας με αυτήν των «4».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η φιλοσοφία της κ. Φον ντερ Λάιεν είναι να απο-πολιτικοποιήσει την Κομισιόν στην οποία επένδυσε ο προκάτοχός της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και να την «υποβιβάσει» σε τεχνοκρατικό σώμα, όπως επιδιώκει και η Γερμανία. Άλλωστε η μόνιμη σύγκρουση της κ. Μέρκελ με τον κ. Γιούνκερ ήταν οι πολιτικές πρωτοβουλίες που λάμβανε η προηγούμενη Επιτροπή.

Με «λαγό» τους «4» λοιπόν, η κ. Μέρκελ αναμένεται να αποκαλύψει τώρα τις πραγματικές προθέσεις της για το 7ετές σχέδιο Μάρσαλ. Το οποίο βεβαίως θα συνοδεύεται από 7ετές δημοσιονομικό πλάνο και επιτροπεία κάθε έξι μήνες μέσα από το ευρωπαϊκό εξάμηνο.

«Τίποτα δεν θα είναι δωρεάν και άνευ όρων», ανέφερε χθες στο Εuro2day.gr πηγή από το Βερολίνο.

Τι περιμένουμε τώρα;

  • Να δούμε την τελική πρόταση και τις δεσμεύσεις για τα δάνεια, τις εγγυήσεις και τις επιχορηγήσεις.
  • Να δούμε τα τελικά νούμερα.
  • Να δούμε τι ακριβώς εμπεριέχει το 7ετές δημοσιονομικό πλάνο.
  • Να δούμε εάν η επιτροπεία θα είναι μόνο μέσω ευρωπαϊκού εξαμήνου ή εάν θα υπάρξουν επιπρόσθετες πλάγιες δεσμεύσεις.
  • Να δούμε τελικά σε ποιους τομείς της οικονομίας (ο Βορράς θέλει συγκεκριμένους) θα δίνεται η βοήθεια και πώς θα γίνονται οι «έλεγχοι».

Πότε θα παρθεί η απόφαση

Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν, που έλαβε μέρος στο χθεσινό Κολέγιο των Επιτρόπων, ανέφερε ότι δεν αναμένεται τελική απόφαση πριν το τέλος του 2020, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Και ότι η προσπάθεια είναι να μπει σε λειτουργία το νέο σχέδιο τον Ιανουάριο του 2021.

Λίγες ώρες μετά, ήρθε η ίδια η κ. Μέρκελ να επιβεβαιώσει αλλά και να φωτογραφίσει τους επόμενους μήνες. Χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις που έρχονται «δύσκολες» και τη γαλλογερμανική πρόταση ως μια… «συμβολή» στην προσπάθεια της Κομισιόν!

«Για μένα είναι ιδιαίτερα σημαντικό το πώς θα οικοδομηθεί όλο αυτό, εάν πρόκειται για πόρους οι οποίοι με τη δομή εκταμίευσής τους εξυπηρετούν πραγματικά την ανάκαμψη, εάν εξυπηρετούν το μέλλον, πώς θα μπορούν γίνουν οι έλεγχοι. Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά ζητήματα να διευκρινίσουμε», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου μετά τις ανακοινώσεις της Κομισιόν.

Πότε θα γίνουν οι εκταμιεύσεις

Πηγές από την Κομισιόν ανέφεραν στο Εuro2day.gr ότι οι εκταμιεύσεις από την απόφαση θα αργήσουν και δεν αναμένεται η Ελλάδα ή κάποια άλλη χώρα να λάβει άμεσα κονδύλια. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις χθεσινές δηλώσεις του Έλληνα επιτρόπου και αντιπροέδρου τις Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, ότι η χώρα μας μπορεί να λάβει άμεσα κονδύλια, πριν καν υπάρξει απόφαση.

Διάψευση ήρθε και δια στόματος Μέρκελ, που ξεκαθάρισε ότι δεν αναμένονται εκταμιεύσεις πριν το 2021.

Προφανώς ο κ. Σχοινάς θα αναφερόταν στα προγράμματα SURE και τα δάνεια-γέφυρα (bridge loans) που έχει διαθέσιμα η Κομισιόν...


Γιατί η Κομισιόν δίνει στην Ελλάδα ποσό μεγαλύτερο από εκείνο που της αντιστοιχεί

Τη χορήγηση στην Ελλάδα ποσού ύψους 43,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του σχεδίου που παρουσίασε για το Ταμείο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το καθαρό όφελος για την Ελλάδα με βάση την πρόταση αυτή ανέρχεται σε 32-33 δισ. ευρώ, καθώς η συνεισφορά της για την αποπληρωμή των 750 δισ. ευρώ που θα δανειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις αγορές, προβλέπεται στα 10,1 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα παίρνει μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τη συμμετοχή της στο ΑΕΠ της ΕΕ

Σε ανάλυσή της για τις ανάγκες ανάκαμψης της Ευρώπης, η Κομισιόν προτείνει να δοθεί στην Ελλάδα ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης σε σχέση με τη συμμετοχή της χώρας στο ΑΕΠ της ΕΕ, καθώς, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προβλέπει ότι η μείωση του ΑΕΠ της φέτος θα είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όσο των χωρών της ΕΕ καθώς και το γεγονός ότι το κατά κεφαλήν εισόδημά της είναι μικρότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και ότι έχει υψηλό χρέος.

Συγκεκριμένα, το ποσό των 43,5 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό 5,8% των 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΑΕΠ της ΕΕ ανέρχεται σε 1,3%. Το καθαρό ποσό των 33 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στο 17,8% του ελληνικού ΑΕΠ.

Δημόσιες επενδύσεις

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, το 93,5% του συνολικού ύψους του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί για δημόσιες επενδύσεις, κυρίως μέσω επιχορηγήσεων αλλά και με ένα σημαντικό ποσό δανείων προς τις χώρες – μέλη. Το υπόλοιπο 6.5% προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων από το EFSI και το InvestEU. Αυτές οι εγγυήσεις θα επιτρέψουν την κινητοποίηση ενός σημαντικά μεγαλύτερου όγκου χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πιθανό να έχει ένα μόνιμο θετικό αποτέλεσμα στο πραγματικό ΑΕΠ των χωρών της ΕΕ. Οι επενδύσεις που θα κινητοποιηθούν αναμένεται να αυξήσουν τα επίπεδα του πραγματικού ΑΕΠ της ΕΕ κατά περίπου 1,75% το 2021 και το 2022, ποσοστό που θα αυξηθεί στο 2,25% έως το 2024. Ακόμη και μετά από δέκα χρόνια, τα επίπεδα του πραγματικού ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα είναι τουλάχιστον κατά 1% υψηλότερα σε σύγκριση με το βασικό σενάριο. Οι χώρες με χαμηλότερο από τον μέσο όρο κατά κεφαλήν ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα έχουν τη μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα μεσοπρόθεσμα, με τα επίπεδα του ΑΕΠ να κινούνται 4,5% υψηλότερα από το βασικό σενάριο έως το 2024 για τις χώρες της κατηγορίας αυτής που έχουν χαμηλότερο χρέος και στο 4,25% για τις χώρες, όπως η Ελλάδα, με υψηλότερο χρέος.

Εκτιμάται, επίσης, ότι θα δημιουργηθούν έως δύο εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας συνολικά στην ΕΕ με τη χρήση των πόρων του Ταμείου μεσοπρόθεσμα. Τα επίπεδα απασχόλησης στην περίοδο 2021-2024 αναμένεται να είναι κατά 1% υψηλότερα κατά μέσο όρο σε σχέση με το βασικό σενάριο. Το Ταμείο Ανάκαμψης εκτιμάται ότι δεν θα αυξήσει το βάρος του χρέους σημαντικά στην ΕΕ. Τα ποσοστά του χρέους ως προς το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθούν στην ομάδα χωρών με υψηλότερο χρέος κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και για τη ομάδα χωρών με χαμηλότερο χρέος κατά 3,25 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2024.


ΠΗΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates