.

Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ: ΠΩΣ ΚΛΕΙΔΩΣΕ ΤΟ ΝΤΙΛ !!!

ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ AUDIT COMMITTEE ΤΗΣ ΕΚΤ...
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΑΜΕ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ:
Η ΕΚΤ ΑΝΑΝΕΩΣΕ ΤΗΝ ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΣΤΗΝ ΤτΕ !!!



Τι γράφει το crisismonitor.gr :

Επιβεβαιώνεται και τυπικά η από καιρό προαναγγελθείσα παραμονή του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη της Ελλάδας, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει την ανανέωση της θητείας του.

Την ανακοίνωση έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη την ανεξαρτησία και το Καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος, προτείνει την ανανέωση της θητείας του νυν Διοικητή της ΤτΕ, κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Η ανανέωση της θητείας του κεντρικού τραπεζίτη ήταν αναμενόμενη αφή στιγμής εξελέγη η Νέα Δημοκρατία, ωστόσο στο μεταξύ κυκλοφόρησαν σενάρια για τη μη ανανέωση της θητείας του και αντικατάστασή του. Αν και κανένα από αυτά τα ενδεχόμενα δεν συγκέντρωνε ποτέ ιδιαίτερες πιθανότητες, αλλά αποτελούσαν κυρίως έμμεσα μηνύματα και ευσεβείς πόθους, εν τούτοις ήταν ενδεικτικά πολιτικών ζυμώσεων.

Η ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα κλείδωσε μετά την επιτυχία της πρόσκλησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο δείπνο προς τιμή του απερχόμενου Μάριο Ντράγκι, που διοργάνωσε η Κριστίν Λαγκάρντ. Εν συνεχεία, η αναβάθμιση του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη στον μηχανισμό της ΕΚΤ, με την ανάληψη του ιδιαίτερα κομβικού χαρτοφυλακίου Εσωτερικού Ελέγχου, αποτέλεσε το επισφράγισμα.

Έχοντας ισχυροποιηθεί στην ΕΚΤ ο Γιάννης Στουρνάρας και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαθέτει πλέον απευθείας γραμμή με την Κριστίν Λαγκάρντ, το σκηνικό στη Φρανκφούρτη ήταν εμφανώς καλύτερο από το αντίστοιχο που είχε διαμορφωθεί στο Βερολίνο. Εκμεταλλευόμενος τη δυναμική αυτή ο Γιάννης Στουρνάρας κατάφερε να υπερβεί το waiver, εντάσσοντας και τα ελληνικά ομόλογα στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, γεγονός που λειτούργησε καταλυτικά για την τελευταία έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, όταν ήδη αποδόσεις, spreads και CDS είχαν… ξεφύγει.

Σε αυτή τη φάση βέβαια, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε νέα οικονομική δίνη και το τραπεζικό σύστημα να ταλανίζεται, προσβλέποντας αποκλειστικά στην ΕΚΤ, για στήριξη, ενδεχόμενη αντικατάσταση του κεντρικού τραπεζίτη θα μπορούσε να εκτροχιάσει δρομολογημένες εξελίξεις και να στείλει λάθος μήνυμα στις αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates