.

Σάββατο 4 Απριλίου 2020

COVID19-ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΝ ΤΟ ΚΟΥΡΑΖΕΙΣ ΑΛΛΟ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ !!!



Δεν έχεις την πολυτέλεια να θυσιάσεις άλλο κρατικό χρήμα, στον βωμό της αέναης διάσωσης 4 χρεοκοπημένων ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Προηγείται η Δημόσια Υγεία !!!

Γράφει ο Κυριάκος Τόμπρας

Στην διαχείριση των κρίσεων, σημαντικότερος παράγοντας, ακόμη και από τη νηφάλια λήψη των ενδεδειγμένων κατά περίπτωση αποφάσεων, είναι το timing και η αποφασιστικότητα του ηγέτη να κάνει αυτό που πρέπει, την ώρα που πρέπει.

Κλασσικότερο παράδειγμα, η προσφάτως δικαιωθείσα επιλογή Μητσοτάκη, να πάρει άμεσα, νωρίτερα από κάθε άλλο Ευρωπαίο ηγέτη, τα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού. Και, πράγματι, αν τα ίδια αυτά μέτρα είχαν ληφθεί 10 ημέρες αργότερα, σήμερα η καμπύλη της εξέλιξης της νόσου στην Ελλάδα θα ήταν πανομοιότυπη με τις αντίστοιχες της Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας, αλλά και της Γερμανίας, που σε πείσμα της αλήθειας και της κοινής λογικής, επιμένει να καλωπίζει τα πραγματικά στοιχεία κρουσμάτων, θανάτων, κλπ.

Τι έχει λοιπόν μπροστά του ο Μητσοτάκης, στον ελληνικό τραπεζικό χάρτη ;;;

4 χρεοκοπημένες συστημικές τράπεζες, που επιβιώνουν διασωληνωμένες στην εντατική, ήδη από το 2008, απομυζώντας δημόσιους χρηματοδοτικούς πόρους δεκάδων Δις, που θα μπορούσαν, εν τω μεταξύ, να είχαν δημιουργήσει νέες, υγιείς τράπεζες, οι οποίες, με την σειρά τους, θα μπορούσαν να είχαν ήδη χρηματοδοτήσει την οικονομία, ενώ, παράλληλα, η εξοικονόμηση των πόρων από τις 5 μέχρι σήμερα διασώσεις των χρεοκοπημένων  ελληνικών τραπεζών, θα μπορούσε να είχε χρηματοδοτήσει το συμμάζεμα του ΕΣΥ, ώστε να μην απαιτείται ένα lock down της σημερινής έκτασης και μεγέθους, που μας θα κοστίσει, σε όρους μείωσης του ΑΕΠ, ένα ωραίο 20%. Και αυτό, μόνον αν όλα πάνε καλά.


Μια ΕΕΤ, που εκπροσωπεί, ως καλός συνδικαλιστής, τα συμφέροντα των 4 χρεοκοπημένων μελών της, με μοναδικό στόχο την αέναη παράταση του καθεστώτος των κρατικών διασώσεων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, είτε με δημόσιους χρηματοδοτικούς πόρους, είτε στην υγειά των κορόιδων του ΧΑ, που πιστεύουν ακόμη στον μύθο των ΑΜΚ.

Μια ΤτΕ, που αντί να εξυπηρετεί, ως έχει υποχρέωση, εκ του θεσμικού της ρόλου, τα συμφέροντα του Ευρωσυστήματος, αυτή, στην πράξη, εξυπηρετεί τα συμφέροντα που της υπαγορεύει, κάθε φορά, ακόμη και προς βλάβη του ενιαίου νομίσματος και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η ΕΕΤ, η οποία, εν τω μεταξύ, έχει φροντίσει να τοποθετούνται στο τιμόνι της ΤτΕ πρώην υπάλληλοι των χρεοκοπημένων μελών της, με όσους σκελετούς απαιτείται να έχουν στις ντουλάπες τους, προκειμένου, έτσι, να είναι άμεσα καθοδηγούμενοι και ελεγχόμενοι.

Ένα σύνολο κεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στο ΧΑ, μικρότερο των 5 Δις.

Ένα σύνολο ενεργητικών, με απαιτήσεις από δάνεια (μαζί με τα πουλημένα σε funds και μετά τις προβλέψεις), περί τα 160 Δις.

Συνολικά, πραγματικά κόκκινα δάνεια, άνω των 150 Δις, αφού, ακόμη και σήμερα, τα μισά από τα δάνεια και τις κάρτες που δεν εξυπηρετούνται από το 2010, δεν έχουν ούτε ακόμη καταγγελθεί.

Ένα μονιμοποιημένο στον χώρο και τον χρόνο καθεστώς αναβαλλόμενης φορολογίας, που θα υποχρεώνει το ελληνικό δημόσιο, αφενός να μην εισπράττει δεκάρα τσακιστή από φόρους και, αφετέρου, ακόμη χειρότερα, να κεφαλαιοποιεί διαρκώς, για τα επόμενα 15 τουλάχιστον χρόνια, το χρεοκοπημένο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με τα ίδια ποσά των αναβαλλόμενων φόρων που δεν θα εισπράξει.  

Μια άμεση ανάγκη νέων κεφαλαιακών κορωνοενισχύσεων των 4 χρεοκοπημένων συστημικών τραπεζών, τουλάχιστον 8 Δις.

2.000.000 ΑΦΜ κόκκινων δανειοληπτών, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Λιγότερα από 10 Δις ρυθμισμένα κόκκινα δάνεια, με τις ρυθμίσεις να σκάνε εντός 12μήνου, σε ποσοστό άνω του 90%.

470/2.000.000 κόκκινους δανειολήπτες που προστάτεψαν τις πρώτες κατοικίες τους, ήτοι μόλις έναν δανειολήπτη, ανά 4.000.

10-15 κοράκια, εγχώρια και αλλοδαπά, που με άλλοθι τον ηθικό κίνδυνο του δανειολήπτη, αγοράζουν, σε εξευτελιστικές τιμές, όσα περισσότερα δάνεια μπορούν, από τα 160 Δις των ενεργητικών του χρεοκοπημένου ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Έναν "Ηρακλή", που ματαιώνεται επ' αόριστον, μετά τα 8 νέα Δις κεφαλαιακών ενισχύσεων που χρειάζονται άμεσα, οι 4 χρεοκοπημένες συστημικές τράπεζες.

Τα ίδια ως άνω 10-15 κοράκια, επ' αφορμή της ματαίωσης του "Ηρακλή", να ζητούν μέχρι και την αναθεώρηση, εννοείται προς τα κάτω, των ήδη εξευτελιστικών τιμημάτων των χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων που στην πράξη τους χαρίστηκαν.

Τους πλειστηριασμούς να έρχονται, μετά την λήξη των μέτρων, αλλά με τις νέες κορωνοσυνθήκες της κτηματαγοράς, να καθίσταται παντελώς αβέβαιη η όποια ευδοκίμησή τους.

Και όλη αυτή την κατάσταση να διαιωνίζεται, με τους πολίτες, δικαίως, να μην πληρώνουν, τις τράπεζες να μην εισπράττουν, την αγορά να μη χρηματοδοτείται και την οικονομία να μην κινείται, μέχρι, νομοτελειακά, νάρθει η ώρα που θα κληθεί ο Μητσοτάκης να πάρει την μεγάλη, επιβεβλημένη πλέον απόφαση, της κρατικοποίησης ή εθνικοποίησης των 4 συστημικών τραπεζών.

Επειδή, λοιπόν, έτσι και αλλιώς θα συμβεί, καλύτερα τώρα, παρά αύριο. 
Καλύτερα να το κάνει ο ίδιος, παρά να απαιτήσουν να το κάνει οι δανειστές, που εν τω μεταξύ θα το έχουν κάνει πρώτοι οι ίδιοι, με τις δικές τους τράπεζες, οι οποίες, μετά την κρίση του κορωνοϊού, μπορεί να βρίσκονται ακόμη και σε χειρότερη κατάσταση από τις δικές μας.

Όπως, λοιπόν, ο Μητσοτάκης, προηγήθηκε όλων στην υγεία, σήμερα μπορεί να προηγηθεί ομοίως και στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία.

Συγχωνεύοντας τις 4 χρεοκοπημένες συστημικές τράπεζες σε μία νέα, σπάζοντας τη νέα σε καλή και κακή, οδηγώντας την κακή σε ειδική διαχείριση, προκειμένου να εκκαθαριστούν όλα τα κόκκινα δάνεια των σημερινών ενεργητικών και διατηρώντας τον δημόσιο έλεγχο στην καλή, μέχρι να ωριμάσουν οι μετακορωναϊκές συνθήκες και νάρθει η ώρα της ιδιωτικοποίησής της.

Μιας ιδιωτικοποίησης που, σε ένα υγιές πλέον, εθνικό τραπεζικό περιβάλλον, δεν θα γίνει για να σταματήσει το κράτος να πληρώνει σπασμένα και, έτσι, θα είναι προσοδοφόρα και θα γεμίσει με πραγματικό χρήμα τον κρατικό κορβανά. 

Ο Μητσοτάκης ψηφίστηκε για να κάνει, μεταξύ άλλων, πολλές ιδιωτικοποιήσεις. 

Όμως, το παιχνίδι της μοίρας του επεφύλαξε την έκπληξη να γίνει ο πρωθυπουργός των κρατικοποιήσεων, αφού, το τσουνάμι που θα φέρει στην οικονομία η κρίση του κορωνοϊού, θα οδηγήσει πολλές, μεγάλες, εθνικής σημασίας επιχειρήσεις στο λουκέτο και, έτσι, στην αναγκαστική διάσωση, δια της προσωρινής τους κρατικοποίησης. Με την γνωστή μέχρι σήμερα πατέντα των τραπεζικών διασώσεων, να μην εφαρμόζεται πλέον ούτε στις τράπεζες.

Έτσι, λοιπόν, όσο περισσότερες είναι οι κρατικοποιήσεις των διασώσεων σήμερα, τόσο περισσότερες θα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις της ανάπτυξης αύριο. Και αν ο Μητσοτάκης κάνει σωστά σήμερα τις πρώτες, θα είναι και αύριο ο πρωθυπουργός των δεύτερων.

   












     

      

   

  



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates