.

Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

ΣΚΑΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ;;;



Ζήτημα πιστοποίησης «COVID-free» για τα φρούτα θα θέσουν ξένοι αγοραστές ;;;

Νέα δεδομένα είναι πιθανό να δημιουργήσει σύντομα η πρωτόγνωρη κατάσταση με τον κορωνοϊό στις εξαγωγές ελληνικών φρούτων. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές από τον κλάδο των εξαγωγέων, είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο ορισμένες ξένες επιχειρήσεις λιανεμπορίου να ζητούν κάποιου είδους βεβαίωση ή πιστοποίηση ότι τα προϊόντα που παραλαμβάνουν είναι «COVID-free», δηλαδή απαλλαγμένα από τον ιό. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι αξιόπιστες αρχές, όπως η Κομισιόν και ο αμερικανικός FDA, αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να συνδέουν τη μετάδοση του ιού με την κατανάλωση τροφίμων.

«Ακούμε ότι κάτι τέτοιο θα ξεκινήσουν να ζητούν ορισμένα σούπερ μάρκετ του εξωτερικού, γι’ αυτό και έχουμε έρθει σε επαφή με εταιρείες πιστοποίησης», επισημαίνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της νεοσύστατης Διεπαγγελματικής Πυρηνόκαρπων και Φρούτων, Χρήστος Γιαννακάκης. Σύμφωνα, μάλιστα, με κύκλους των εξαγωγέων, στη Γαλλία υπάρχει κινητικότητα στην κατεύθυνση χορήγησης μιας πιστοποίησης αυτού του τύπου.

Ωστόσο, ελληνικοί φορείς, στους οποίους απευθύνθηκε η «ΥΧ», εμφανίζονται επιφυλακτικοί. «Σύμφωνα με τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα, ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω τροφίμων ούτε κολλάει κάποιος όταν η τροφή βρεθεί στο πεπτικό του σύστημα, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι υπάρχει σε αυτήν. Επιπλέον, μπορεί το προϊόν να φύγει free από τον ιό από τον χώρο της επεξεργασίας-τυποποίησης και στη διαδρομή του στην εφοδιαστική αλυσίδα να μολυνθεί», σημειώνει ο διευθ. σύμβουλος της TÜV Austria Hellas, Iωάννης Καλλιάς. «Επομένως, εμείς μπορούμε να κάνουμε εργαστηριακή ανάλυση και να πούμε ότι το προϊόν είναι καθαρό, όμως ποιος και με ποιους όρους θα πιστοποιεί κάτι τέτοιο για ένα σούπερ μάρκετ, εφόσον δεν γνωρίζει τι έχει γίνει στην πορεία;». 

Αναγκαιότητα ή υπερβολή;

«Δεν έχω τέτοια πληροφόρηση από κάποιον πελάτη μας ούτε και σε επίπεδο συνδέσμου των φορέων πιστοποίησης, ενώ δεν έχει φτάσει και σχετικό αίτημα στο Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης», σημειώνει από την πλευρά του ο διευ. σύμβουλος της Cosmocert, Kωνσταντίνος Διαμαντόπουλος. «Τίθεται το ζήτημα αν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο ή πρόκειται για μια υπερβολή», συμπληρώνει.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα σχόλια του Agro Vice President της TÜV Hellas (TÜV NORD), Θωμά Αραπογιάννη, καθώς και του επικεφαλής της Διεύθυνσης Διαπίστευσης Φορέων του ΕΣΥΔ, Γιώργου Καλλέργη. «Μια τέτοια διαδικασία πιστοποίησης θα θεσπιζόταν κεντρικά από την Κομισιόν. Ωστόσο, από επιστημονικής άποψης, δεν θεωρώ ότι ευσταθεί κάτι τέτοιο», τόνισε ο τελευταίος.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates