.

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ Η ΙΤΑΛΙΑ ;;;





Καταρρέει η οικονομία της χώρας


Ένα βήμα πριν από το αίτημα διάσωσης βρίσκεται η Ιταλία, η οποία έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα από την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να χρησιμοποιήσει το ταμείο διάσωσης για τη μείωση του οικονομικού αντίκτυπου του κορωνοϊού, καθώς ο αριθμός των θανάτων στην Ιταλία συνεχίζει να αυξάνεται.

Η Ιταλία έχει να διαχειριστεί μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση καθώς μετρά το μεγαλύτερο αριθμό νεκρών λόγω του κορωνοϊού όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.

Ο αριθμός των θανάτων στην Ιταλία έχει ξεπεράσει ακόμα και τον αριθμό των νεκρών στην Κίνα - όπου ο ιός αρχικά εμφανίστηκε στα τέλη του 2019.

Μιλώντας στους Financial Times την Πέμπτη, ο Conte δήλωσε ότι "ο χρόνος είναι κρίσιμος" στον αγώνα κατά του ιού.

Το έθνος της νότιας Ευρώπης βρίσκεται σε εθνικό lockdown για περισσότερο από μία εβδομάδα, με τον πληθυσμό να επιτρέπεται μόνο να πάει στο φαρμακείο και τα μικρά παντοπωλεία.

Ο ιός έχει οδηγήσει την ιταλική οικονομία σε αδράνεια, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι η Ρώμη δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από μια ύφεση το 2020.

Ο Conte δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσει το ποσό των 500 δισ. ευρώ, το οποίο δημιουργήθηκε στη διάρκεια της κρίσης κρατικού χρέους της τελευταίας δεκαετίας για χρηματοδότηση χωρών.

"Η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι να ανοίξουμε τα πιστωτικά όρια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε όλα τα κράτη μέλη για να τα βοηθήσουμε να καταπολεμήσουν τις επιπτώσεις της επιδημίας Covid-19, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε κράτος μέλος θα λογοδοτεί πλήρως για τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται οι πόροι, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ref: Πτώση 8% στο ΑΕΠ της Ιταλίας το α' 6μηνο του 2020 λόγω κορωνοϊού


Το πρώτο εξάμηνο το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 8% στην Ιταλία εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού, σύμφωνα με το ιταλικό ινστιτούτο οικονομικών και κοινωνικών ερευνών Ref.

Aρχικά η σχετική μείωση είχε υπολογιστεί ότι στη χειρότερη περίπτωση δεν θα ξεπερνούσε το 3%.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο κέντρο ερευνών, η οικονομική ύφεση θα γίνει πιο αισθητή κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με δυνατότητα μιας κάποιας ενδεχόμενης ανάκαμψης μετά τον Ιούλιο.

Οι δυσοίωνες αυτές προβλέψεις οφείλονται στο ότι στο κλείσιμο πολλών εμπορικών δραστηριοτήτων προστίθεται τώρα και η βαθμιαία διακοπή της βιομηχανικής παραγωγής, ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει ενδεχόμενη υιοθέτηση ακόμη πιο αυστηρών μέτρων.

Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας


Ύφεση 3% αναμένει για το 2020 το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κατάσταση είναι πολύ αβέβαιη, ενώ οι εκτιμήσεις βασίζονται στο σενάριο όπου τα περιοριστικά μέτρα θα χαλαρώσουν στα τέλη Απριλίου.

Ωστόσο, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte δήλωσε χθες ότι τα μέτρα θα παραταθούν, χωρίς όμως να παρέχει περαιτέρω διευκρινίσεις.

ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates