.

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΧΡΗΜΑ ;;; ΜΗΔΕΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ !!!



Προς το μηδενισμό του... κοντέρ στις καταθέσεις συνεχίζει να κινείται το τραπεζικό σύστημα, τάση που αναμένεται να επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές παρενέργειες της επιδημίας του κοροναϊού και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση, ενδεχομένως προχωρώντας σε μια ακόμη μείωση του ήδη αρνητικού επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων από εμπορικές τράπεζες.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό μέχρι το τέλος του έτους τα επιτόκια καταθέσεων στην Ελλάδα να μηδενιστούν.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αποτυπώνουν με αρκετή σαφήνεια την πορεία μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων προς το μηδέν. Για τις νέες καταθέσεις μίας ημέρας των νοικοκυριών, το μέσο επιτόκιο μειώθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες από 0,09% σε 0,07%, ενώ στις προθεσμιακές καταθέσεις (καταθέσεις με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος) το επιτόκιο υποχώρησε από το 0,36% στο 0,33%. Ανάλογη είναι η μείωση και στα επιτόκια νέων καταθέσεων των επιχειρήσεων.

Έτσι για καταθέσεις ύψους 60.000 ευρώ το μεικτό επιτόκιο που προσφέρουν οι τράπεζες διαμορφώνετια στο 0,10 που αντιστοιχεί σε ετήσιο τόκο... 60 ευρώ χωρίς να υπολογιστεί ο φόρος καταθέσεων ύψους 10%.

Με τη ρευστότητα να έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, και τη ζήτηση για νέα δάνεια να παραμένει αναιμική, δεν υπάρχει κανένας ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών για την διεκδίκηση νέων καταθέσεων. 

Ακόμη και τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων δεν καλύπτουν πλέον καν τον πληθωρισμό, δηλαδή η πραγματική απόδοση είναι αρνητική. Ο πληθωρισμός ανεβαίνει τους τελευταίους μήνες και έχει φθάσει το 0,9% τον Ιανουάριο, άρα με το επιτόκιο της προθεσμιακής κατάθεσης στο 0,33% και χωρίς να υπολογίζεται ο φόρος καταθέσεων η πραγματική απόδοση της κατάθεσης είναι αρνητική κατά 0,57%.

Οι τράπεζες περιμένουν το «σήμα» από την ΕΚΤ για να επιταχύνουν ακόμη περισσότερο τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μετά τη μείωση επιτοκίου από την Fed κατά 0,50%, η ΕΚΤ προσανατολίζεται να μειώσει κατά 0,10% το αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις εμπορικές τράπεζες (σήμερα είναι -0,50%), δηλαδή να αυξήσει το «πρόστιμο» που επιβάλλει στις τράπεζες όταν «παρκάρουν» τη ρευστότητά τους στην ΕΚΤ.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι πρωτόγνωρη, καθώς η συμπίεση των επιτοκίων παγκοσμίως έχει φθάσει σε τέτοιο βαθμό, που το αμερικανικό 10ετές ομόλογο έχει πλέον πέσει σε αρνητικό ρεκόρ απόδοσης, κάτω από το 1%. Σε τέτοιο περιβάλλον, τα επιτόκια καταθέσεων μόνο προς μία κατεύθυνση μπορούν να κινηθούν και αυτή είναι καθοδική.

Μάλιστα, οι ελληνικές τράπεζες, που αποκαθιστούν την πρόσβασή τους στις αγορές και δεν έχουν πλέον πιεστικά προβλήματα ρευστότητας, όχι μόνο δεν επιδιώκουν να προσελκύσουν καταθέτες, προσφέροντας καλύτερα επιτόκια, αλλά συστηματικά προσπαθούν να τους στρέψουν σε άλλες τοποθετήσεις, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια, από τα οποία λαμβάνουν και σημαντικές προμήθειες διαχείρισης οι θυγατρικές των τραπεζών.

ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates