.

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ: ΑΔΥΝΑΤΗ ΝΟΜΙΚΑ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ !!!

"ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΠΩΛΗΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΕ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ" ΕΙΠΕ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΥΠΟΙΣ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΣΤΑ FUNDS...
Ποιος νόμος λοιπόν κυρία Απαλαγάκη απαγορεύει να κουρέψετε τους δανειολήπτες (όπως κουρεύετε και χοντρά σε άλλες περιπτώσεις... όπως π.χ. μεγαλό-επιχειρηματιών και όχι μόνο, έχοντας πλέον και ασυλία...)  στα ποσοστά που τα ξεπουλάτε στα funds ;;; Τα περί απαγόρευσης πώλησης είναι απλώς μια δικαιολογία και μάλιστα φτηνή...πολύ φτηνή γιατί ΑΠΛΩΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ !!! Γιατί η πραγματικότητα με τις πωλήσεις και τη μπίζνα των κόκκινων δανείων είναι πως κονομάνε πολλοί...



Τι μεταδίδει το banks.com.gr :

“Ο νόμος για την τιτλοποίηση ορίζει ρητά, ότι όποια δικαιώματα είχε ο δανειολήπτης όταν το δάνειο ήταν στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, τα ίδια ακριβώς δικαιώματα έχει ο δανειολήπτης και όταν το χαρτοφυλάκιο αλλάζει χέρι”, ανέφερε η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρίκλεια Απαλαγάκη, μιλώντας στη Βουλή για το σχέδιο “Ηρακλής”.

“Ο δανειολήπτης θα μπει στη διαχείριση, έχοντας όλη την ομπρέλα προστασίας, που θα είχε και απέναντι στην τράπεζα”, σημείωσε η κ. Απαλαγάκη.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου, η γ.γ. της ΕΕΤ, επισήμανε ότι “όλες οι τράπεζες είχαν τιτλοποιήσει και πριν τον ‘Ηρακλή'”, ο οποίος είναι ένα “συστημικό εργαλείο και όλοι τον έχουν καλωσορίσει”.

Η κ. Απαλαγάκη απάντησε για το ενδεχόμενο να περάσουν στους διαχειριστές και εξυπηρετούμενα δάνεια:

“Αυτό το οποίο συνεκτιμούμε σε ένα εξυπηρετούμενο δάνειο, είναι εάν είναι το κυρίαρχο ή το έλασσον, σε σχέση με το μη εξυπηρετούμενο. Αν δηλαδή το εξυπηρετούμενο είναι σαφώς χαμηλότερο από το μη εξυπηρετούμενο, τότε θα πεις ‘μα βεβαίως δεν με συμφέρει να έχω αυτό το ασήμαντο εξυπηρετούμενο, που μου δίνει την πιστωτική του κάρτα’ και θα πάει συνδεδεμένα. Είναι θέμα συγκεκριμένης αξιοποίησης”, είπε. Επισήμανε όμως, ότι “οι εταιρείες διαχείρισης τελούν υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, αδειοδοτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος και 21 από αυτές είχαν λάβει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος πολύ πριν καν αρχίσει να συζητείται το σχέδιο ‘Ηρακλής'”.

“Το Δημόσιο έχει προβλέψει μια σειρά δικλείδων ασφαλείας, τόσο πριν την χορήγηση της εγγύησης, όσο και στη συνέχεια μετά τη χορήγησή της, και στο πιο κρίσιμο στάδιο, στην κατάπτωση. Να είστε σίγουροι, ότι κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν θέλει να φτάσει στην ημέρα της κατάπτωσης της εγγύησης, και δεν θέλει να φτάσει για να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός Προϋπολογισμός, για να μην υπάρξει αμφιβολία για την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών και του Δημοσίου”, είπε η γ.γ. της ΕΕΤ.

Η κ. Απαλαγάκη αναφέρθηκε επίσης και στις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πριν την ψήφιση του “Ηρακλή”:

“Οι τράπεζες από το 2015 το Σεπτέμβριο, που είχαμε το πικ (σ.σ. peak, κορύφωση) των μη εξυπηρετούμενων 106 δισ., μέχρι να ψηφιστεί ο ‘Ηρακλής’ μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 30 δισ. Αυτό σημαίνει, ότι και αυτές κάτι έκαναν, και το έκαναν με συνθήκες, επίσης δύσκολες” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η γ.γ. της ΕΕΤ απάντησε και στην πρόταση φορέων και κομμάτων να πουλούν οι τράπεζες το δάνειο στον οφειλέτη, αντί να το δίνουν στον διαχειριστή.

“Ακούω – και δεν το ακούω μόνο από εσάς, το έχουν ζητήσει και πολλά επιμελητήρια και οι δικηγορικοί σύλλογοι – ‘μα γιατί να πουλήσει η τράπεζα το δάνειό της στο διαχειριστή με 30 σεντς και να μην το πουλήσει στον ίδιο τον οφειλέτη;’. Μα γιατί απαγορεύεται, και απαγορεύεται για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι, ότι όλοι οι νόμοι για τη διαχείριση και τιτλοποίηση επιτρέπουν τη μεταβίβαση χαρτοφυλακίων μόνο σε νομικά πρόσωπα. Ο νόμος δεν επιτρέπει να μεταβιβάσεις δάνειο σε φυσικό πρόσωπο”, είπε η κ. Απαλαγάκη και πρόσθεσε: “Αντιλαμβάνεστε ότι αν ο καθένας από μας είχε τη δυνατότητα, ενώ χρωστούσε 20.000 ευρώ, να πάει στην τράπεζα και να πει: “10.000 ευρώ θα το πουλήσεις, δώσε το σε εμένα 12.000 ευρώ”, τότε δεν θα χορηγήσουμε κανένα δάνειο στο μέλλον. Η δευτερογενής αγορά, εποπτικά, απαγορεύεται να είναι στον ίδιο τον οφειλέτη”.

“Ο στόχος ο δικός μας είναι να δώσουμε βιώσιμες μακροπρόθεσμες λύσεις στους δανειολήπτες, είτε είναι νοικοκυριά, είτε είναι επιχειρήσεις, και παράλληλα να προχωρήσουμε όπου μπορούμε και σε φιλικούς διακανονισμούς”, ανέφερε ο Αναστάσιος Πανούσης πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ανώνυμων Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΑΕΔΑΔΠ) και διευθύνων σύμβουλος της Eurobank FPS.

Ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε και στην προστασία της πρώτης κατοικίας: “Σήμερα υπάρχει ο νόμος 4605, ο οποίος είναι πάρα πολύ σημαντικός και οφείλεται και στην προηγούμενη κυβέρνηση η ψήφισή του, αλλά και στην υπάρχουσα που έκανε κάποιες βελτιώσεις. Ο νόμος αυτός προστατεύει μία περίμετρο της τάξης των 10 δισ.. Η περίμετρος που πληρεί τα κριτήρια, τα οποία έχει ο 4605 είναι 10 δισ.. Είναι μία αρκετά ικανοποιητική περίμετρος. Ξέρετε πόσοι έχουν κάνει αίτημα το οποίο είναι εγκεκριμένο; Μόνο περίπου 2000. Δηλαδή, μιλάμε για περίπου 150.000.000 – 200.000.000”, είπε ο κ. Πανούσης και πρόσθεσε:

“Ο ν. 4605 δίνει μια πάρα πολύ σημαντική ευκαιρία, δίνει κούρεμα στους δανειολήπτες, δίνει ένα πάρα πολύ χαμηλό επιτόκιο με μια μεγάλη διάρκεια. Επιχορηγεί μέχρι και το 50% της δόσης. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, όλοι αυτοί οι δανειολήπτες, τα 10 δισ. να μην έχουν μπει στο νόμο. Από την πλευρά μου λοιπόν, και από αυτό το βήμα, θέλω να κάνω μια έκκληση στους δανειολήπτες, να μπουν στο νόμο, να προστατευτούν και να πάρουν τα οφέλη τα οποία μπορούν να πάρουν”.

Ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε και στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. “Η εκτίμηση, τόσο δική μας με βάση τη διαχείριση αυτών των δανείων, όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι ότι περίπου το 25% των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Και η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και αυτή η κυβέρνηση, έχουν δώσει εργαλεία – και αναφέρομαι σε φορολογικό, τραπεζικό απόρρητο κ.λπ. μέσα από τους νόμους 4605 και 3869, που δίνουν πλέον τη δυνατότητα να προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, και να κινήσουμε τις διαδικασίες να πληρώσουν και αυτοί”, απάντησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates