.

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΟΤΕ, ΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΚΛΠ, ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΗ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ;;;

ΠΑΡΑΔΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ...
Η στροφή της ΔΕΗ στην πράσινη ενέργεια προάγγελος της γερμανικής μπίζνας του σχεδίου "Ήλιος" ;;;
Θυμηθείτε σχετικά και εδώ:
https://www.kinima-ypervasi.gr/2019/06/blog-post_208.html




Τι μεταδίδει η fmvoice.gr :


Η μεγάλη συμφωνία που φέρνει η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο στις 6 Μαρτίου 2020 στο Βερολίνο είναι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ για να εισέλθει στο γερμανικό όμιλο RWE.

Πρόκειται για μία είδηση που αποκρύπτει το Μαξίμου και κρύβεται πίσω από το μανδύα της επίσκεψης, καθώς αυτή η συμφωνία ήδη επωάζεται από το περασμένο Οκτώβριο, όταν και είχε υποδεθεί στο Μαξίμου ο κ Μητσοτάκης τον διευθύνοντα σύμβουλο της γερμανικής εταιρίας Rolf Martin Schmitz.

Ο κ. Schmitz στη συνάντηση που είχε τότε με τον Έλληνα πρωθυπουργό σύμφωνα με πληροφορίες πρότεινε η συνεργασία να εστιαστεί σε έργα ΑΠΕ αλλά και στην παροχή τεχνογνωσίας προς την ελληνική εταιρεία για τη διαδικασία της απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων.

Σημειώνεται ότι η γερμανική εταιρεία διαθέτει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 25GW σε Γερμανία Μ. Βρετανία, Ολλανδία και Τουρκία με καύσιμο το φυσικό αέριο, τον άνθρακα, το λιγνίτη, υδροηλεκτρικά και τη βιομάζα.

Η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντική μείωση του χαρτοφυλακίου των ανθρακικών της μονάδων, επιτυγχάνοντας τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 60 εκατ. τόνους (περίπου 30%) στο διάστημα 2012 έως το 2018.

Παράλληλα έχει δεσμευτεί και για περαιτέρω μείωση τα επόμενα χρόνια με συνεχείς νέες αποσύρσεις μονάδων ώστε μέχρι το 2040 να έχει ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα.

Ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός αποτελεί ένα ευρωπαϊκό case study για την μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειες έχοντας ξεκινήσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων, το οποίο αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Η μεγάλη στροφή της ΔΕΗ στην πράσινη ενέργεια υπηρετεί ένα γενναίο επενδυτικό πρόγραμμα σε νέα έργα και μονάδες αποθήκευσης ενέργειας που υπολογίζεται περί τα 2 δις. ετησίως. Παράλληλα η εταιρεία διεκδικεί και μεγάλες αποζημιώσεις για το σβήσιμο των λιγνιτικών μονάδων ισχύος 3 GW ως το 2022.

Η χώρα μας με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό πηγαίνει ένα βήμα μπροστά αφού στόχος είναι όλες οι λιγνιτικές μονάδες να έχουν τερματίσει την λειτουργία τους έως το 2028 δηλαδή 12 χρόνια πριν μπει λουκέτο στις αντίστοιχες γερμανικές ανθρακικές μονάδες.

Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, το οποίο απαιτεί σημαντικές αποφάσεις σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο για τις τοπικές κοινωνίες της Αρκαδίας και της Δυτικής Μακεδονίας.

Υπενθυμίζεται ότι η RWE επιστρέφει στην Ελλάδα έπειτα από περίπου μία δεκαετία καθώς στο παρελθόν συζητήσεις για συνεργασία με την ΔΕΗ υπήρξαν επί εποχής στο τιμόνι της Επιχείρησης του κ. Τάκη Αθανασόπουλου. Ο σχεδιασμός για από κοινού επενδύσεις δεν προχώρησε τότε. Σήμερα φαίνεται να υπάρχει πρόσφορο έδαφος συνεργασίας και μάλιστα σε επίπεδο τόσο προχωρημένο που στην κυβέρνηση θα επιθυμούσαν να έχει ένα πιο διευρυμένο ρόλο στην εποχή της πλήρους εξυγίανσης και των διαρθρωτικών αλλαγών της ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates